Salut sexual i reproductiva

Nenes obligades a la histerectomia en hospitals palestins

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Kawther Salam, periodista palestina. Viena dimecres, 22 de febrer de 2012 15:00

LLegiu l'article de Kawtther Salam versió en anglès a : Girls Forced To Hysterectomy At Palestinian Hospitals

minis

Un investigador de la Universitat de Birzeit va descobrir un escàndol i un crim contra la humanitat en el què famílies palestines a la Ribera Occidental obliguen les seves filles a sotmetre a "cirurgia uterina"  (histerectomia).

Llegiu-ne més

   

L'Organització Mèdica Col·legial (OMC) insta Sanitat a que la píndola de l'endemà, es dispensi de manera gratuïta

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per AmecoPress / La Independent dijous, 9 de febrer de 2012 17:32

La consellera andalusa de Salut, María Jesús Montero, ha aplaudit la proposta presentada pel president de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), Juan José Rodríguez Sendín, d'instar al Ministeri de Sanitat a que la píndola de l'endemà es dispensi de manera gratuïta en els centres de salut, en lloc de poder-se adquirir lliurement sense recepta a les farmàcies com succeeix actualment.

"Aplaudeixo la proposta de l'OMC de repartiment gratuït de la píndola postcoital en els centres de salut", ha destacat Montero en el seu compte de la xarxa social 'twitter', en què a més fa constància que a Andalusia aquesta pràctica "la fem des de 2001 i amb bons resultats ".

En concret, Montero s'ha referit a la proposta formulada pel president de l'OMC, el doctor Rodríguez Sendín, després que la ministra del ram, Ana Mato, anunciés al Congrés que ha demanat a un informe sobre els seus efectes per poder decidir de quina manera han d'accedir la ciutadania a aquest medicament.

El president de l'OMC defensa que la píndola de l'endemà es dispensi de manera gratuïta en els centres de salut o bé per la via de la recepta, cosa que permetria, segons ha indicat, "saber qui el pren, quantes vegades el pren i amb què ho barreja. També permetria poder fer un estudi de seguretat real en aquestes pacients ".

"Estem basant-nos -va afegir- en que la resposta en les nenes és similar a la de les dones adultes, és una suposició. El principi de precaució ens aconsella que de moment sigui el centre de salut el que les dispensi i que sigui de forma gratuïta , amb la qual cosa resolem no només el primer problema, sinó el segon de la manca d'equitat, ja que hi ha moltes adolescents i dones que donada la situació del país no podran pagar-la ".

   

Gallardón confirma el retrocés en el dret a l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Gloria López, AmecoPress / La Independent dijous, 2 de febrer de 2012 18:44

Aquest dimarts 31 de gener les companyes de AmecoPress sortien per última vegada en la seva edició diària, almenys temporalment per culpa de les retallades, amb aquest article d'actualitat sobre el perill que plana sobre una de les conquestes fonamentals del moviment feminista a tot el Estat espanyol i sens dubte del de Catalunya.

ame2

Llegiu-ne més: Gallardón confirma el retrocés en el dret a l'avortament

   

Taller de Dinamització de la Maleta de Drets Sexuals i Reproductius

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Redacció. La Independent dijous, 2 de febrer de 2012 18:10

L’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears impartirà el dijous, 23 de febrer, el Taller de Dinamització “La Maleta de Drets Sexuals i Reproductius”, que han co-produït l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, i ha organitzat el CIRD Centre d’Informació i Recursos per a Dones Espai Jove La Fontana.

El taller té per objectiu oferir metodologia i recursos per informar sobre la salut sexual i reproductiva a joves i dones, fent-ho des d'una perspectiva de gènere.

El taller s'adreça a entitats i professionals que treballin en l'àmbit de serveis específics per a les dones, els joves, els serveis socials, els serveis de salut, l’educació, a grups de dones i a persones amb interès en els drets sexuals i reproductius.

La metodologia és teòrico-pràctica, de manera que es realitza una primera part de teoria comuna i posteriorment el grup es divideix en tallers de treball especialitzat, que inclou grup especialitzat en eines per a entitats o grups de dones, Serveis específics per a les dones i serveis socials, Serveis de salut, Àmbit de joventut i Àmbit d'educació. La presentació corre a càrrec de Maria Rosa Pons, Secretària del Consell de les Dones de l’Ajuntament de Barcelona.

Els tallers es desenvoluparan a l'Espai Jove La Fontana, C. Gran de Gràcia, 190 de Barcelona de 9 a 14 h del migdia.

Les persones i entitats interessades poden inscriure’s fins el 10 de febrer 2012, escrivint al mail a cird@bcn.cat i indicant professió i lloc de treball.

   

El via crucis dels embarassos en adolescents a Nicaragua

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Nelson Rodríguez, Managua. CIMAC / La Independent dijous, 2 de febrer de 2012 09:42

No hi ha polítiques d'atenció i augmenten els casos


ipas

Ipas Centroamérica denuncia l'alt nombre de casos d'agressions en el si de les families 

Cada mes a Nicaragua es documenten històries tètriques de nenes i adolescents víctimes de violació sexual, els casos-majoritàriament-queden impunes davant la inoperància de les autoritats judicials i de salut, en un país amb un dels índexs més alts d'embarassos en menors d'edat a Amèrica Llatina (AL). 

Llegiu-ne més: El via crucis dels embarassos en adolescents a Nicaragua

   

El Govern balear ha rectificat i les dones que vulguin avortar no hauran de pagar per avançat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Redacció Amecopress / La Independent dimarts, 31 de gener de 2012 13:05

A principis de gener, en una mesura emparada en les "raons econòmiques", el Govern Balear decidia que les dones que tinguessin la necessitat de avortar havien d'acudir a una de les tres clíniques privades acreditades i pagar el cost de la intervenció. Després d'un període de temps que no quedava definit i després de presentar la factura al cobrament en els serveis autonòmics serien retribuïdes.

Llegiu-ne més

   

Estat espanyol: El Govern modificarà la llei de l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Redacció Amecopress / La Independent dijous, 26 de gener de 2012 13:03

El ministre de Justícia ha anunciat que la llei actual serà reformada d'acord "al dret a la vida segons la doctrina ja definida pel Tribunal Constitucional" i les organitzacions demanen que no s'especuli amb la seguretat i els drets de les dones

ma

En la seva primera compareixença davant la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, Gallardón va dir que la llei actual va ser aprovada "sense consens i amb l'opinió desfavorable dels òrgans consultius" i ha precisat el Govern la modificarà per exigir el consentiment patern en els casos de les menors d'edat que vulguin avortar.

Llegiu-ne més

   

Texas, Estats Units: Alerten per propera entrada en vigor de llei "provida"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Redacció CIMAC / La Independent dijous, 26 de gener de 2012 09:16

 La llei obliga a les dones a realitzar sonogrames abans d'avortar 

Una disposició legal aprovada recentment a l'estat de Texas, Estats Units, obligarà a les dones que decideixin interrompre un embaràs a realitzar estudis mèdics previs a fi de disuadir-les de la seva determinació, van acusar activistes pels drets reproductius d'aquest país. 

El passat 12 de gener la Cort d'Apel·lacions del Cinquè Circuit de Texas va avalar la Llei Estatal del Sonograma, la qual té un termini de 30 dies per entrar en vigor, i obliga que les dones vegin una imatge de l'embrió o fetus, escoltin el seu cor, i coneguin una valoració mèdica del seu desenvolupament abans de realitzar un avortament.

Llegiu-ne més: Texas, Estats Units: Alerten per propera entrada en vigor de llei "provida"

   

Feministes peruanes demanen la destitució de la ministra de la Dona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Julia Vicuña Yacarine, SEMLac, Lima / La Independent dimarts, 24 de gener de 2012 09:22

Les principals organitzacions feministes peruanes han sol·licitat al president Ollanta Humala la destitució de l'actual Ministra de la Mujer y Desarrollo Social (MIMD), Ana Jara, ja que el seu perfil i posicions públiques són incompatibles amb els avenços en matèria de drets humans de les dones.

Mitjançant una carta, les directores del Centro de la Mujer Peruana Flora Tristán, DEMUS - Estudio para la Defensa de los Derechos de la Mujer, el Movimiento Manuela Ramos, el Centro de Promoción y Defensa de los Derechos Sexuales y Reproductivos (PROMSEX) i Católicas por el Derecho a Decidir expressen la seva preocupació per les implicacions del canvi de timó en el gabinet.

Llegiu-ne més: Feministes peruanes demanen la destitució de la ministra de la Dona

   

Mèxic: Les indígenes Tének pateixen embarassos d'alt risc

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Per Brisa Gómez, corresponsal CIMAC a Xalapa / Redacció La Indeepndent dilluns, 16 de gener de 2012 10:38

 A Veracruz, l' abandonament governamental propicia complicacions en gestació 

Dones indígenes de la zona nord de Veracruz, s'enfronten a embarassos en condicions de risc, conseqüència de la desnutrició que pateixen i de la manca de programes que atenguin les mancances d'alimentació i infraestructura a les clíniques i hospitals de la regió, va denunciar la lideresa indígena, Genara Cruz Juárez. Com a conseqüència, va dir: "la mort materna és una constant entre les indígenes, situació que s'oculta per no evidenciar la gravetat del problema, ja que això deixaria mal parat al gover pel que fa a les xifres a nivell nacional". 

Cruz Juárez considera urgent aplicar programes emergents a la regió de Tantoyuca, al nord de Veracruz, que atenguin la salut de les dones i que garanteixin que almenys les que es troben en període de gestació, tinguin accés a una alimentació adequada, ja que la desnutrició que enfronten i del producte, comporta severs problemes de salut a curt, mitjà i llarg termini. Els problemes de salut  van des anèmies severes, fins mort materna, sense esmentar que el producte neix amb deficiència de pes i desnutrició que es manté al llarg de tota la seva vida.

Llegiu-ne més: Mèxic: Les indígenes Tének pateixen embarassos d'alt risc

   

Illes Balears: Obligació de pagar per avançat l’IVE quan és un servei públic gratuït

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Pili Moreno, La independent dijous, 12 de gener de 2012 19:43

El Govern de Balears dificulta l’accés a l’IVE i és acusat d’incomplir la llei

Associacions de Dones difonen manifestos de rebuig

Incertesa en el cobrament

La Conselleria de Salut, Família i Benestar Social de les Illes Balears confirma la nova política que se segueix a les Illes vers les interrupcions voluntàries de l’embaràs, segons la qual les dones que sol•licitin un avortament no terapèutic o bé no puguin ser ateses en centres públics seran derivades a clíniques privades i hauran de finançar elles mateixes les despeses de la intervenció. Posteriorment les dones poden demanar la devolució dels imports en presentar les factures i el Govern reintegrarà les quantitats justificades en els casos que procedeixi. El termini en el que es realitzarà aquesta devolució no ha estat especificat.

 

Llegiu-ne més: Illes Balears: Obligació de pagar per avançat l’IVE quan és un servei públic gratuït

   

Estat espanyol: Neix 'Dones sense complexos', un consultori en línia sobre anticoncepció i salut de les dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per AMECOpress / La Independent dijous, 22 de desembre de 2011 16:04

En 48 hores es donarà resposta a cada pregunta sobre sexualitat i salut femenina en general

Amb l'objectiu d'oferir informació fidedigna sobre els diferents mètodes anticonceptius ha nascut 'Dones sense complexos', un consultori en línia sobre anticoncepció i salut de les dones, avalat per la Societat Espanyola de Contracepció i la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia.

Llegiu-ne més: Estat espanyol: Neix 'Dones sense complexos', un consultori en línia sobre anticoncepció i salut de les dones

   

Internacional: Informe de la Comissió Interamericana de Drets Humans sobre salut sexual i reproductiva

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per CIMAC / La Independent dijous, 22 de desembre de 2011 09:28

L'informe de la CIDH destaca les barreres que tenen les dones pobres, indígenes i / o afrodescendents, rurals i migrants en informació sobre salut sexual i reproductiva   

Les dones pobres, indígenes, rurals i migrants són discriminades ja que s'enfronten a majors obstacles per accedir a informació sobre salut sexual i reproductiva, ha informat la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) en el seu informe " Accés a la informació en matèria Reproductiva des d'una Perspectiva de Drets Humans", que analitza i identifica els estàndards regionals i internacionals de drets humans amb relació a l'accés a la informació en matèria reproductiva. 

Llegiu-ne més: Internacional: Informe de la Comissió Interamericana de Drets Humans sobre salut sexual i reproductiva

   

Uruguai: El Senat debatrà el projecte de llei per despenalitzar avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per CIMAC / La Independent dijous, 22 de desembre de 2011 09:15

 

El Senat uruguaià debatrà el proper dimarts 27 de desembre, el projecte de Llei d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs, iniciativa del partit Frente Amplio, segons informa l'agència Púlsar. 

Aquesta és la segona ocasió en què es debat el tema. La primera va ser el 2008 i contemplava la interrupció de l'embaràs en les primeres 12 setmanes de gestació, la distribució lliure d'anticonceptius i educació sexual pre i post avortament. No obstant això la iniciativa no va prosperar i fou vetada després de la seva aprovació al Congrés, pel president uruguaià, Tabaré Vázquez

Les organitzacions uruguaianes pel dret a l'avortament, s'han mostrat confiades que la iniciativa sigui aprovada en aquesta ocasió.

   

L'APFCIB creu que hi ha una la tendència a la consolidació en la reducció del nombre d’avortaments a l’Estat Espanyol

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dijous, 15 de desembre de 2011 15:01

Des de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCIB), creiem que les dades de l’informe sobre la IVE del 2010 que ha tret el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat mostren la tendència a la consolidació en la reducció del nombre d’avortaments a l’Estat Espanyol.

Durant el 2010 s’han declarat 113.031 IVEs que, tot i representar un increment del 1,3% davant les dades del 2009, continua sent un nombre significativament inferior al del 2008. Així doncs, aquesta sembla ser la tendència a l’estabilització del nombre de dones que accedeixen a la IVE anualment al nostre Estat.

Llegiu COMUNICAT

   

Oaxaca. Mèxic: Analitzar de fons la violència obstètrica i no només de forma

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Soledad Jarquín Efgar. Las Caracolas / La Independent dijous, 15 de desembre de 2011 11:05

Soledad_JarquinOaxaca. Mèxic.- Més fons que forma. Cal analitzar de fons la violència obstètrica i no només de forma. La manera com s'ha abordat aquest tema va paralitzar als integrants del Congrés local, molts d'ells, és clar, sense el més mínim interès de revisar la iniciativa.

En el fons el que no es diu públicament ni es comenta als quatre vents és l'interès econòmic que hi ha darrere del que implicaria tipificar la violència obstètrica. Sí, la salut convertida en una indústria de sucosos resultats financers per a una determinat tipus de metges.

Llegiu-ne més: Oaxaca. Mèxic: Analitzar de fons la violència obstètrica i no només de forma

   

Víctimes d'esterilització forçada al Perú reclamen justicia i reparació duran el Fòrum Internacional de Dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Carmen Sales, MAM Fundacional. Bogotà dijous, 1 de desembre de 2011 12:33

Serafina Ylla Quispe, de la comunitat Mahuaypampa, districte de Maras, província de Urubamba, departament del Cusco, va recordar davant 1200 dones assistents al 12 Trobada Feminista d'Amèrica Llatina i el Carib, realitzat a Bogotà, Colòmbia, la situació de les més de 300 mil dones esterilitzades contra la seva voluntat durant el govern de l'expresident Alberto Fujimori, els 2000 casos emblemàtics foren arxivats en dues ocasions i recentment s'ha reobert el cas per disposició de la Fiscalia de la Nació. 

Llegiu-ne més: Víctimes d'esterilització forçada al Perú reclamen justicia i reparació duran el Fòrum Internacional de Dones

   

Jutjat matrimoni a l'Aragó per practicar ablació a la seva filla

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per e-mujeres.net. dijous, 10 de novembre de 2011 12:00

Es tracta d' un matrimoni de Gàmbia acusat d'haver-la practicat o donat el consentiment per realitzar-la, a la seva filla d'un any d'edat. 

A l'Estat espanyol la mutilació genital o ablació-que consisteix en l'extirpació total o parcial dels genitals externs per motius culturals i no terapèutics està prohibida i és sancionada fins a amb 12 anys de presó i la pèrdua de la pàtria potestat de la menor d'edat.  

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) estima que al voltant de 70 milions de nenes i dones han estat sotmeses a l'ablació a l'Àfrica, encara que en els últims anys s'ha estès a Europa, Austràlia, Canadà i Estats Units, a causa a la migració africana a aquests llocs.

   

Nicaragua exclou les partides per salut sexual i reproductiva

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Nelson Rodríguez, corresponsal CIMAC / La Independent dijous, 10 de novembre de 2011 10:24

 Nicaragua manté la taxa més elevada d'embarassos de noies adolescents en tota Amèrica Llatina

Managua_Landscape

Managua, 9 novembre 2011.- La proposta de pressupost per al 2012 enviada pel Poder Executiu de Nicaragua al Legislatiu, no contempla partides específiques per a programes de salut sexual i reproductiva, ni per prevenir la violència física i sexual contra les dones.

Llegiu-ne més

   

Catalunya: D’acord amb la normativa legal no caldrà avançar els diners per avortar

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dijous, 3 de novembre de 2011 14:51

Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, els avortaments a Catalunya baixen gairebé un 7% en un any  

La interrupció voluntària de l’embaràs es va incorporar a la cartera de serveis públics de salut el juliol del 2010, amb l’entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2010 de salut sexual i reproductiva. Des de llavors, i de forma transitòria, el Servei Català de la Salut (Catsalut) ha proporcionat aquest servei en cas de petició fins les 14 setmanes, mitjançant el sistema de rescabalament: la dona acudia a un centre acreditat, pagava per la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) i, si volia, presentava la factura al Catsalut que li retorna els diners que havia avançat.

 Des de l’1 de novembre, i en compliment de la Llei, no cal avançar els diners.

A efectes pràctics, les demandes d’aquesta prestació es canalitzen a través dels centres d’atenció primària i, concretament, de les seves Unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de suport a l’atenció primària (ASSIR). Des d’allà es valorarà el cas i es derivarà al centre més adient per a realitzar l’avortament.

Llegiu-ne més: Catalunya: D’acord amb la normativa legal no caldrà avançar els diners per avortar

   

informe sobre drets sexuals i reproductius del relator de les Nacions Unides

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Sandra Chaher. Artemisa noticias dimecres, 2 de novembre de 2011 11:50

Article publicat a ARTEMISA notícies.- Anand Grover, relator de les Nacions Unides en temes de salut, ha elaborat un informe provisonal  (enllaç) sobre drets sexuals i reproductius en el qual argumenta la necessitat que aquests drets siguin respectats no només perquè en cas contrari s'atempta contra el dret a la salut sinó, i aquesta és la innovació, perquè afecta el dret a l'autonomia de les dones. L'informe demana la despenalització de les legislacions que condemnin l'accés a l'avortament i de les normatives que impedeixin l'accés als drets sexuals i reproductius.

L'informe, presentat el dilluns 24 d'octubre durant les sessions N º 66 de l'Assemblea General de les Nacions Unides, representa una fita en la interpretació dels drets sexuals i reproductius dins del Sistema de les Nacions Unides. 'Aquest informe és una legitimació a drets llargament postergats-assenyala l'advocada Susana Chiarotti, integrant del Instituto de Género, Derecho y  Desarrolo (Insgenar), de Rosario, i del Comité de Expertas de l'OEA que avaluen el compliment de la Convención Interamericana para prevenir, Sancionar y Erradicar la Violència contra la Mujer coneguda com Convenció de Belem do Pará-. No cal oblidar que des de la realització de la conferència del Caire, el 1994, estem en un procés de legitimació dels drets sexuals i reproductius dins del sistema internacional de drets. L'informe de Grove és el fruit del treball de desenes de companyes i companys que estan bregant des de fa anys pel reconeixement de l'impacte negatiu de la criminalització de les diferents formes de construir la sexualitat i exercir la reproducció. '

Llegiu l'article sencer

   

Milers d'avortaments insegurs a l'Iran, tot i les restriccions

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.S. Redacció La Independent dijous, 13 d'octubre de 2011 13:35

A l'Iran cada any es practiquen 73.000 avortaments, la majoria de forma insegura, i que són la causa del 5 per cent de les morts maternes relacionades amb l'embaràs al país asiàtic, va reportar una investigació de l'Institut Guttmacher.

L'estudi "Avortament induït a Teheran, Iran: Dades estimades i els seus efectes", realitzat per Amir Erfani, i publicat al número de setembre de l'International Perspectives on Sexual and Reproductive Health, adverteix que aquest nombre d'interrupcions de l'embaràs s'assoleix en un país on hi ha severes restriccions perquè les dones avortin i les úniques causes legals permeses per l'avortament són quan la vida de la dona està en risc i quan es diagnostiqui una malaltia o defecte congènit en el fetus. Moltes dones amb un embaràs no desitjat recorren a avortaments clandestins i insegurs. En aquest context, l'estudi pretén oferir informació precisa sobre la incidència de l'avortament, que apunta com a necessària per avaluar el grau en què les dones tenen l'experiència d'embarassos no desitjats i l'assignació de recursos per als serveis d'anticoncepció.

Llegiu-ne més: Milers d'avortaments insegurs a l'Iran, tot i les restriccions

   

Les Feministes Indignades per la salut pública i l’avortament lliures, gratuïts i de qualitat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.S. Redacció La Independent dijous, 6 d'octubre de 2011 11:44

La comissió feminista creada a l'acampada de la plaça Catalunya i vinculada al moviment 15M a Barcelona continua en actiu. El passat 28 de setembre, dia internacional per la despenalització de l’avortament a l’Amèrica Llatina i el Carib, va dur a terme una acció reivindicativa i informativa pel dret a l’avortament.avortamentbcn1

Convocades a La Gata de la Rambla del Raval, un grup de dones van marxar amb pancartes en direcció al CAP Drassanes, on van quedar-se, les van penjar i van repartir fulletons informatius, van preguntar sobre la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) al personal del CAP i van enquestar algunes dones sobre la informació que tenien dels seus drets sexuals i reproductius i la IVE.


Així es van constatar les dificultats d’accés a la IVE i que la llei no s’està complint amb rigor. Es va detectar el problema de la realització de l’avortament fora del sistema públic. Les Feministes Indignades apunten en el seu bloc la necessitat de seguir informant i denunciant aquestes situacions i conviden a continuar amb campanyes informatives.

Llegiu-ne més: Les Feministes Indignades per la salut pública i l’avortament lliures, gratuïts i de qualitat

   

Amnistia Internacional: Dia per la despenalització de l'avortament a Amèrica Llatina i Carib

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dimecres, 28 de setembre de 2011 00:00

28 de setembre- Els governs del Continent han de promoure amb urgència plans concrets que assegurin l'accés als drets sexuals i reproductius de les dones i les nenes.
Amnistía Internacional s'uneix a la campanya regional por la despenalització de l'avortament a Amèrica Llatina i  el Carib sota el lema, “Educación sexual para decidir, anticonceptivos para no abortar y aborto legal para no morir”. Restringir l'accés als drets sexuals i reproductius posa en greu perill els drets humans de dones i nenes. Despenalizar l'avortament és urgente per al continente.

 LLegiu Comunicat

   

"El meu somni és poder tenir un Biobanc de mostres de tot el món" diu l'epidemiòloga Brenda Eskenazi

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Elena Ledda dimarts, 20 de setembre de 2011 21:57

Així ho afirma aquesta reconeguda neurosicòloga i epidemiòloga nord-americana.

La setmana passada Barcelona va acollir l'edició 2011 del congrés anual de la ISEE, la Societat Internacional d’Epidemiologia Ambiental. El CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental) va coordinar una trobada on més de mil investigadores i investigadors d’arreu del món durant tres dies van posar en comú la recerca que s’està duent a terme i la que ja s’ha realitzat a tot el món sobre com els factors ambientals afecten la salut de la població.

 brenda_eskenazi

Llegiu-ne més

   

El DIU redueix a la meitat el risc de càncer de coll d'úter

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per AmecoPress/medicosypacientes.com/La Independent dijous, 15 de setembre de 2011 16:16 Els dispositius intrauterins (DIU) podrien protegir contra el càncer cervical o de coll d'úter segons els resultats de l'estudi epidemiològic internacional més ampli realitzat fins ara, en què han participat investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i del programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), i que ha estat publicat a The Lancet Oncolgy. Aquest és  l'estudi epidemiològic internacional més ampli realitzat fins ara. S'ha fet sobre més de 20.000 dones de 20 països (2.000 de l'estat espanyol). Hi ha participat personal cientific de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i del programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

Els resultats mostren que les dones que havien utilitzat un DIU reduïen a la meitat el risc de desenvolupar càncer cervical en comparació amb les que no l'havien fet servir mai. Aquests resultats són contraris a la creença popular que el DIU podria ser un factor de risc de càncer cervical. Els estudis anteriors sobre els possibles efectes del seu ús en el desenvolupament d'aquest càncer no havien donat resultats concloents.

Llegiu-ne més: El DIU redueix a la meitat el risc de càncer de coll d'úter

   

Les dones que vulguin avortar ja no hauran d'avançar el pagament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Anaïs Barnolas dijous, 15 de setembre de 2011 00:42

El Departament de Salut destinarà 3,5 milions d'euros a concertar els serveis de dues clíniques privades de Barcelona perquè facin prop de 13.000 avortaments quirúrgics durant un any. La idea de Salut és prioritzar l'avortament farmacològic durant les primeres set setmanes de l'embaràs. De moment deu centres estan autoritzats per dispensar la píndola abortiva. Salut preveu que el nou model estarà en vigor en unes tres setmanes, fet que evitarà que les dones que vulguin avortar hagin d'avançar els diners per després sol·licitar-ne el reemborsament, com han fet 6.800 dones l'últim any.

   

Comunicat sobre la Campanya pel Dret a l'Avortament Lliure i Gratuït a Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I. dijous, 30 de juny de 2011 18:20

FLAIX

La Xarxa de Dones Per la Salut que aglutina a 22 associacions de dones i professionals i la Campanya pel Dret a l'Avortament Lliure i Gratuït que aglutina al moviment feminista de Catalunya, un any després de l’entrada en vigor de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció de l’Embaràs, volem fer pública la nostra decepció davant dels resultats de la seva aplicació a Catalunya.

Llegiu Comunicat premsa 05.07.11

   

Criminalització de l'avortament a Mèxic

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per L.I./CIMAC dijous, 30 de juny de 2011 14:42


FLAIX

Gladis Torres Ruiz. Ciutat de Mèxic, 29 juny 11 (CIMAC) .- Amb tot i que 17 estats del país protegeixen la vida des de la concepció i criminalitzen l'avortament, i que estan pendents quatre iniciatives amb la mateixa finalitat en altres entitats, la Constitució Política dels Estats Units Mexicans no pot ser modificada automàticament.

Això ho va afirmar Elsa Ancona Sánchez, advocada i consultora independent de l'Acadèmia Mexicana de Drets Humans, que en entrevista amb Cimacnoticias va assenyalar que l'avanç d'aquestes reformes que contravenen els drets humans (DH) de les dones no implica que la Constitució sigui modificada immediatament en aquest mateix sentit, ja que primer ha de passar un procés legislatiu "llarg i complicat".

   

Salut i estereotips de gènere en l’adolescència

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Margarita Petit i Montse Prat, infermeres. Autoria fotos: M.P. dimarts, 1 de febrer de 2011 11:20

Estudi realitzat en el marc de la prevenció de la violència masclista en l’adolescència a l’àrea de Mataró


 

En la nostra tasca diària vam observar que les noies que ateníem en els serveis de salut cada vegada eren més joves i ens vam plantejar el per què. Si ja havien rebut una educació diferent, com era que els patrons es repetien? Per això vam fer una proposta al Servei de la Dona de Mataró per fer uns tallers de prevenció de la violència de gènere en relació a la repercussió en la salut .Paral·lelament, hem realitzat un estudi dels estereotips de gènere en aquestes adolescents sobre com els incideixen en les seves relacions.

 

Llegiu-ne més: Salut i estereotips de gènere en l’adolescència

   

Gènere i Salut de les Dones a la societat i als mitjans de comunicació. La sida, a Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

Escrit per Per T.G. i L.V. Redacció La Independent/ Fotos: Fabiola Llanos dimarts, 30 de novembre de 2010 14:08

Materials per a periodistes i responsables de comunicació 

 

logo_S_i_SLa Fundació catalana Sida i Societat (FSIS) no només està fent intervencions a Amèrica Central, sinó també a Catalunya, en especial pel que fa a la sensibilització i educació per al desenvolupament. La Fundació i la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya - Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG) varen organitzar el mes de febrer d’enguany, al Centre Internacional de Premsa de Barcelona (CIPB), el seminari Gènere i salut de les dones a la societat i als mitjans de comunicació que fou impartit per la periodista mexicana Sara Lovera i comptà amb l'assistència de més de 40 professionals dels mitjans de comunicació. 

 

Llegiu-ne més

   

Pàgina 4 de 4