Llibertat d'Expressió

Casa Amèrica Catalunya premia a la periodista xilena Mónica González

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció La Independent (foto: Casa Amèrica Catalunya) dilluns, 30 d'abril de 2012 19:15

Monica.Gonzalez.web

La VII versió del premi anual Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió a Iberoamèrica serà atorgat a la periodista xilena Mónica González per la seva ferma i dilatada trajectòria que la ha convertit en un dels referents iberoamericans del periodisme rigorós i compromès amb la veritat, així com pel seu escrupolós respecte als codis ètics professionals.

Llegiu-ne més

   

Fons internacional "Reporters respond" per donar suport a periodistes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció La Independent divendres, 27 d'abril de 2012 08:59

 

L'organització Free Press Unlimited  , amb seu als Països Baixos, ha anunciat el fons internacional per a emergències "Reporters respond" per tal de donar suport a periodistes i a mitjans informatius que hagin estat amenaçats, reprimits o que han perdut les seves eines de treball.
 
Reporters Respon és un fons internacional d'emergència per a periodistes. A tot el món, membres de la premsa s'enfronten a un creixent nivell de repressió, violència i intimidació per part dels governs, les milícies, etc. Desafortunadament, per a molts periodistes que treballen en zones conflictives, aquestes amenaces són una realitat quotidiana. Perden els seus equips, les seves oficines i, de vegades fins i tot les seves vides.

Llegiu-ne més: Fons internacional "Reporters respond" per donar suport a periodistes

   

Turquia: XII Forum Internacional de AWID: Diàleg sobre Seguretat Digital de defensores de drets humans

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dimarts, 17 d'abril de 2012 00:00

El Diàleg sobre seguretat digital de defensores de drets humans  s'ha celebrat el 16 d'abril en el marc del  XII  Forum Internacional de AWID a Istambul, Turquia. Hi han participat 42 defensores de drets humans de països d'Àfrica, Àsia, Mesoamérica, Europa i Estats Units i ha estat organitzat per "Connecta els teus Drets" del Programa de Dones de l'Associació per al Progrés de les Comunicacions (APC) amb la Coalició Women Human Rights Defenders International Coalition (WHRD IC).

Llegiu-ne més: Turquia: XII Forum Internacional de AWID: Diàleg sobre Seguretat Digital de defensores de drets humans

   

Agressió a una fotoperiodista a Lisboa

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dimecres, 28 de març de 2012 08:23

 La fotoperiodista Patricia Moreira de Melo va ser agredida per un agent de la policia a Lisboa,Portugal, quan es trobava cobrint una vaga general, informa  el portal de la Xarxa Intercanvi per la Llibertat d'Expressió (IFEX). 

Melo va patir l'agressió quan feia fotos en una vaga realitzada per la Confederació de Sindicats més important de la ciutat, en  protesta contra les mesures actuals d'austeritat i les reformes laborals al país.

   

Mèxic: Descarten violència de gènere en agressions contra periodistes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció CIMAC / La Independent dimecres, 21 de març de 2012 09:20

En el seu informe Artículo 19 comptabilitza 34 casos 

Dels 172 atacs a la llibertat d'expressió registrats el 2011, 4 van ser assassinats contra dones periodistes i 30 agressions contra comunicadores o treballadores dels mitjans de comunicació. 

L'informe Silencio Forzado: El Estado Cómplice de la Violencia contra la Prensa  México, elaborat per Artículo 19 sosté que en la majoria dels casos d'agressions contra dones periodistes no van trobar evidències de violència de gènere. 

Llegiu-ne més: Mèxic: Descarten violència de gènere en agressions contra periodistes

   

Yucatán - Mèxic: L'Institut per a l'Equitat i Gènere a Yucatán premia a la periodista Socorro Chablé

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció CIMAC / La independent dimarts, 13 de març de 2012 09:49

Per defensar a la premsa els drets femenins 

L'Institut per a l'Equitat i Gènere a Yucatán (IEGY) va atorgar un reconeixement a la fotògrafa i periodista Socorro Chablé González, per defensar els drets de les dones. 

En el Dia Internacional de la Dona, l'IEGY va guardonar dijous passat a una de les fundadores de la Xarxa Nacional de Periodistes amb Visió de Gènere el 1995, i guanyadora del Premi Estatal de Periodisme el 2002 i 2003. 

En entrevista, la premiada va dir que aquest reconeixement és per a "totes les dones que han tingut el valor d'alçar la veu a través de Luna Maya", suplement editat per ella al diari yucateco "¡Por Esto!", on dues vegades per setmana es plantegen temes de gènere amb semblances o entrevistes amb dones de tots els àmbits. 

La periodista va comentar que tot i que hi ha conquestes encara hi ha qui es resisteix a creure que les dones són víctimes de feminicidi i que prevalen en una condició de desigualtat, de manera que la tasca dels mitjans de comunicació es torna indispensable. 

"Arran del que publiquem moltes dones saben que no són les úniques enfrontant situacions d'abús, i això les motiva per alçar la veu i fer públic el seu cas o denunciar", va destacar. 

Socorro Chablé va començar la seva trajectòria com a periodista gràfica per a posteriorment integrar-se al periodisme escrit enfocat a temes de gènere i de defensa dels drets humans. És corresponsal de Cimacnoticias al Yucatán des de fa més de 10 anys. 

Va ser directora de l'organització civil Centro de Promoción y Defensa de los Derechos Humanos y Laborales (Ceprodehl) que dóna suport a obreres i obrers de la maquila a l'estat de Yucatán. El 2008 Chablé va guanyar el Primer Concurs Estatal de Fotografia en Drets Humans.

   

Mèxic: Premi Hermila Galindo per a la periodista Sara Lovera

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció La Independent dijous, 8 de març de 2012 21:06

Inclou: breu entrevista a Sara Lovera per Gaby Gallegos

Aquest 8 de març la periodista mexicana Sara Lovera (SEMLac, La Independent) ha rebut el premi Hermila Galindo, que atorga la Comissió de Drets Humans del Districte Federal (capital del país), i que té el significat de distingir persones que contribueixen a la construcció d'una cultura de gènere.

Al costat d'ella l'ha rebut també Glòria Careaga, una brillant acadèmica i lluitadora pels drets de les dones.

I també Semillas, una organització filantròpica feminista de gran importància.

El premi Hermila Galindo té el nom d'una dona que el 1915 a Mèxic va fundar la revista La Mujer Moderna, que va tenir capacitat i influència per ser factor substantiu per decretar el divorci civil en el mateix any. Galindo va recorrer en aquesta època totes les ciutats del país, dient que una revolució sense dones, no tenia sentit, perquè a Mèxic en aquest any encara hi havia la lluita de faccions i explosions armades en camps i muntanyes. El 1917 es va fer la constitució de Mèxic.

Llegiu-ne més: Mèxic: Premi Hermila Galindo per a la periodista Sara Lovera

   

Internacional: Anabel Hernández rep premi internacional “Pluma de Oro”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 7 de març de 2012 17:38

WAN-IFRA torna a reconèixer la seva tasca periodística en un Mèxic que viu un dels períodes més foscos de la seva història

La periodista mexicana Anabel Hernández va ser reconeguda amb el premi internacional “Pluma de Oro 2012”, que atorga la Associació Mundial de Periòdics i Editors de Notícies (WAN-IFRA, per les seves sigles en anglès), per la seva feina en la defensa de la llibertat de premsa i per “realitzar un treball d’investigació de qualitat que ha pogut evidenciar la corrupció i l’abús de poder dels polítics mexicans”, informa la agència CIMAC.

Es va valorar la feina compromesa que fa Hernández, en un Mèxic que està enfonsat en “un dels períodes més foscos de la seva història” i que  “s’ha convertit en un dels països més perillosos del món per a les i els periodistes, on la violència i la impunitat són els majors desafiaments per la llibertat de premsa”.

Com a mínim 30 periodistes han perdut la vida durant l’actual govern i la mateixa Hernández ha rebut amenaces por la seva forta postura en contra del tràfic de drogues, en especial des que va publicar en 2010 el llibre “Los señores del narco”.

La periodista ja va guanyar aquest premi al 2001 i enguany la WAN-IFRA, integrada per diaris i editors de més de 120 països, que representen més de 18 mil publicacions, 15 mil pàgines web i més de dus mil empreses, ha decidit tornar a donar-li aquest premi que reconeix “la defensa i promoció de la llibertat de premsa, i la lluita de les i els periodistes en contra de les represàlies que en el exercici de la seva labor”.

   

Bolivia: RSF exigeix aclarir assassinat de periodistes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per RSF / CIMAC / La Independent dilluns, 5 de març de 2012 10:05

L'organització internacional Reporters Sense Fronteres (RSF) va condemnar l'assassinat dels periodistes indígenes d'origen aimara, Verónica Penyal Layme i el seu germà Víctor Hugo. 

RSF va demanar a les autoritats que donin resultats expedits sobre el cas, per trobar els culpables i se'ls castigui, ja que aquest fet és lamentable perquè tots dos periodistes tenien una tasca destacada en mitjans digitals. 

Verónica Penyal era conductora del programa "Markasan arupa" ("La veu del nostre poble") de la cadena pública Canal 7-Televisió Boliviana i cap de premsa de Ràdio Sant Gabriel. El seu germà, Víctor Hugo era locutor de Ràdio Pachaqamasa. 

   

Assassinen a periodista hondurenya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. diumenge, 4 de març de 2012 14:27


El cos sense vida de la periodista hondurenya Saira Almendárez Borjas, va ser trobat al costat de dues persones a Choloma, municipi del departament de Cortés a Hondures.

Almendárez Borjas era presentadora i locutora de ràdio a la Televisió Eductaiva Nacional d'aquest país.

Més informació a aquest enllaç.


   

Amenaces contra defensora iemenita

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per La Independent dijous, 1 de març de 2012 09:27

 
Front Line Defenders (organització internacional amb seu a Dublín) condemna els missatges intimidatoris i difamatoris via les xarxes socials, contra el treball de la defensora iemenita Huda Jaafar.
 
L'activista, reconeguda per protegir els drets de les dones i per les seves accions contra la violència de gènere, va rebre diumenge passat missatges amenaçadors després de fer un comentari sobre un polític iemenita.

   

Amenaces a la periodista i activista Natalia Shabunts, de Turkmenistan

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per La Independent dilluns, 6 de febrer de 2012 09:23

Front Line Defenders denuncia  les amenacaces que ha rebut la periodista i defensora dels Drets Humans, Natalia Shabunts, de Turkmenistan. Aquest dijous passat, 3 de febrer 2012 van deixar a la porta del seu apartament d'Ashjabad un cap de bestiar oví tacat de sang.

Natalia Shabunts és uns de les i els pocs periodistes que cobreixen temes sobre violacions de drets humans a Turkmenistan. Recentment ha estat treballant en la llibertat de circulació i sobre les prohibicions de viatge imposades a les diferents categories de la població, inclosos els activistes de la societat civil, a Turkmenistan.

El 2 de febrer de 2012, Natalia Shabunts va concedir una entrevista a Ràdio "Azatlyk" (Servei de Ràdio Llibertat de Turkmenistan) sobre les properes eleccions presidencials que se celebraran a Turkmenistan, aquest proper 12 de febrer de 2012. L'endemà, va descobrir el cap d'una ovella a la seva porta. Anteriorment, el 31 de gener de 2012, Shabunts va trobar la marca d'una creu en forma de pols blanca a l' estora a la porta d'entrada del seu apartament.

Llegiu-ne més: Amenaces a la periodista i activista Natalia Shabunts, de Turkmenistan

   

Amenaces contra l'activista d'Uzbekistan, Tatiana Dovlatova

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dilluns, 6 de febrer de 2012 09:05

L'organització internacional Front Line Defenders, amb seu a Dublín, va condemnar les amenaces que pateix des de fa mesos l'activista Tatiana Dovlatova i la seva família, després d'exposar a la televisió, la situació dels drets humans a l' Uzbekistan. Dovlatova forma part de l'Aliança de Drets Humans a Uzbekistan, i va aparèixer en un programa televisiu el 24 d'abril del 2011, on es va referir a les dures condicions que pateixen les persones discapacitades i les que reeb pensions en aquest país.  Després de l'entrevista, quatre dones la van visitar al seu domicili exigint-li retractar del que havia dit . L''activista s'hi va negar i des d'aleshores és perseguida junt amb la seva família. 

Front Line Defenders ha demnat a les autoritats protegir la integritat física i psicològica de Dovlatova i la de la seva família.

   

Bahrain: AI demana l'alliberament de l'activista Fadhila Mubarak

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció La Independent dijous, 2 de febrer de 2012 10:26

L'activista està detinguda des del 20 de març de 2011 per escoltar música a favor de la caiguda del règim a la ràdio del seu cotxe

El Tribunal de Casació ha ratificat a la capital Manama, aquest 30 de gener, la condemna a 18 mesos de presó per Fadhila Mubarak per protestar i escoltar música "revolucionària". 

Hassiba Hadj-Sahraoui, directora adjunta del programa d'AI per a l'Orient Mitjà i Nord d'Àfrica, denuncia que "Mubarak és una presa de consciència, a la qual van copejar i van torturar sota custòdia, acusant-la injustament en un judici sense garanties davant un tribunal militar. La seva condemna serveix per demostrar els defectes del sistema de justícia ". 

Mubàrak va ser detinguda el 20 març 2011 per policies en un lloc de control a la comunitat de Rifa, al sud-oest de Manama, per negar-se a apagar el seu radio quan escoltava música que demanava la caiguda del règim.

LLegiu el comunicat de premsa d'AI

   

Andalusia: Premi internacional de Periodisme Julio A. Parrado

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció. L.I. dimecres, 1 de febrer de 2012 17:17

El Sindicato de Periodistas de Andalucía-SPA y la Federación de Sindicatos de Periodistas de España- FeSP convoquen el Premi internacional de Periodisme Julio A. Parrado, amb el suport de l'Ajuntament i la Universitat de Còrdova.

Aquest guardó té per objecte reconèixer una trajectòria professional brillant,  compromesa amb la defensa dels drets humans, de periodistes de qualsevol nacionalitat, o bé d'organitzacions o entitats periodístiques, que hagin realitzat treballs en zones en conflicte bèl•lic o d'especial violència social.

La seva dotació és de 2.500 € i el termini per presentar candidatures conclou aquest proper 16 de febrer.

Els guardonats en les cinc edicions anteriors han estat: Eman Ahmad Mai, periodista i escriptora iraquiana (2007); Eduardo Márquez González, president de la Federación Colombiana de Periodistas (2008); Caddy Adzuba, periodista radiofònica de Kivu Sud-RD.Congo (2009); Mònica Bernabé Fernández, periodista espanyola destinada a l'Afganistan des de fa més d'una dècada i presidenta de l'Associació pels Drets Humans a l'Afganistan (2010), i Gervasio Sánchez Fernández, periodista i reporter gràfic espanyol premiat en la darrera edició del premi celebrada el passat any 2011.

Més informació: http://www.spandalucia.com/index.php?option=com_content&task=view&id=846&Itemid=47

   

Canadà: Campanya de suport a la periodista mexicana Karla Berenice García

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 1 de febrer de 2012 13:56

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i altres xarxes de periodistes difonen un comunicat

Karla Berenice García Ramírez és una periodista mexicana de 38 anys que va realitzar en aquest país un treball compromès revelant com a reportera tota mena de corrupció, com el desviament de fons federals, l'abús de poder, tràfic d'influències i abús de confiança en el si del Consejo Nacional para la Cultura y las Artes (CONACULTA)  de Mèxic. Les amenaces es van incrementar després de la publicació aquest octubre passat a Vancouver del seu llibre "El talent dels Xerraires", que  narra els casos de corrupció en els organismes culturals de Mèxic, de manera que tornar-hi seria perillós.

Llegiu-ne més: Canadà: Campanya de suport a la periodista mexicana Karla Berenice García

   

Onada de detencions d'activistes a Iran

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per CIMAC /L.I. dilluns, 30 de gener de 2012 09:30

L'organització Front Line Defenders, ha expressat la seva preocupació per l'arrest i detenció de les defensores dels drets de les dones iranianes, Parastou Dokouhaki i Marzieh Rasouli, per exercir el seu dret a la lliure expressió. Ambdues són periodistes i blocaires, i van ser detingudes fa uns dies en els seus respectius domicilis a Teheran per agents de seguretat, acusades de presumptes actes contra la seguretat nacional i conduides a la presó d'Evin. 

Front Line considerar que l'arrest en aquests darrers dies de periodistes, blocaires i defensores per part de les autoritats iranianes, és per intimidar i tractar d'impedir protestes en vigílies de les properes eleccions parlamentàries del mes de març, per la qual cosa temen per la integritat física i psicològica de les activistes.

   

La periodista Lydia Cacho rebrà el Premi Olof Palme pel seu "gran valor"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacció CIMAC / La Independent. Fotos de Tona Gusi dimarts, 24 de gener de 2012 10:08

Comparteix el premi amb el també periodista Roberto Saviano. La Fundació sueca destaca la seva "incansable lluita" pels Drets Humans

IMG_5197

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Génere a Catalunya (XIDPIC.CAT-XIPVG), que promogué una campanya de la XIPVG per a la seva llibertat immediata quan fou segrestada el desembre de 2005,  li dona la més cordial enhorabona

 

Llegiu-ne més: La periodista Lydia Cacho rebrà el Premi Olof Palme pel seu "gran valor"

   

Una fotògrafa denuncia la censura del Centre Cívic Casa Elizalde a l’exposició “Dones palestines sota l’ocupació israeliana”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Joana Garcia Grenzner, La Independent dimecres, 18 de gener de 2012 19:03

Més de vuitanta organitzacions i centenars de persones d'arreu de Catalunya s'han sumat a la campanya per la llibertat d'expressió i contra la censura en suport a la fotògrafa Patrícia Bobillo, autora de l'exposició "Dones Palestines sota l'ocupació israeliana", que havia d'exposar-se del 20 de febrer al 8 de març de 2012 al Centre Cívic Casa Elizalde de Barcelona. La mostra, que estava programada des de l'octubre, fou cancel•lada després que la programadora del centre canviés el títol, tot suprimint-ne la referència a l'ocupació israeliana. La fotògrafa denúncia que prèviament va rebre pressions per treure una fotografia de la mostra. 

Llegiu-ne més

   

Hondures: La periodista defensora dels Drets Humans, Itsmania Pineda Platero rep amenaces d'assasinat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per La TRIBUNA / redacció La Independent dilluns, 16 de gener de 2012 12:01

 

TEGUCIGALPA .-La TRIBUNA ,  La periodista tem per la seva vida ja que  el 6 de gener va rebre una trucada d'un home que li li va dir: "gossa et matarem". El mateix dia rebé més trucades de veus d'home i soroll de l'engranetje d'una pistola.

"El que escup cap amunt a la cara li cau ... no juguis amb foc, ni els teus guardaespatlles et podran salvar, camines "botadita", cuida't", deia un missatge que li van enviar al mòbil.

Pineda Platero, que també és membre de la Xarxa Mundial de Mil Dones de Pau i presidenta de l'organització Xibalbá, va afegir que el dia diumenge 8 de gener a les 12:27 del migdia, va rebre un altre missatge que deia: "saps, així emporta-te-la, en qualsevol moment t'anirem "a votar" al crematori, serem el teu malson ".

"Vull fer constar que tota la responsabilitat serà de l'Estat d'Hondures sota els seus òrgans competents com la Secretaria de Seguretat que per omisió activa s'han tornat còmplices en no aplicar la justícia", va manifestar la periodista.

La denúncia de Pineda Platero se suma a la de desenes de comunicadors i comunicadores de diversos mitjans que han estat víctimes d'amenaces i atemptats, on s'han vist involucrats membres de la Policia Nacional.

   

Perú: L' Associació Nacional de Periodistes del Perú denuncia reforma legislació contraria a Dret d'Informació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dilluns, 9 de gener de 2012 14:40

Aquesta organització amb personalitat jurídica, representativa de treballadors i treballadores periodistes de 89 associacions provincials han fet arribar, aquest desembre passat, un escrit al President Constitucional de la República del Perú, senyor Ollanta Humala Tasso, mitjançant el qual li fan conèixer la seva posició respecte al projecte de llei que modifica l'article 162 del Codi Penal i que, al seu parer, constitueix una seriosa amenaça contra el Dret Constitucional a "les llibertats d'informació, expressió, opinió i difusió del pensament, mitjançant la paraula oral o escrita o la imatge per qualsevol mitjà de comunicació social, sense prèvia autorització ni censura, ni impediments alguns, sota les responsabilitats de llei".

Havent estat aprovat l'esmentat projecte i estant a l'espera de la seva promulgació, l'ANP, amb una trajectòria  de 83 anys en defensa de la llibertat d'informació com a dret del poble, sol·licita "l'observació presidencial i la seva devolució al Congrés de la República, per patir de defectes tècnic-legals". A més de diversos defectes gènerics i especifics, l'ANP assenyala la realitat actual de la tasca periodística en aquest país, tot afirmant que l'objectiu de la reforma és sancionar la difusió i la informació quan el que cal és garantir la protecció del dret a la llibertat de premsa. Assenyala també que la tramitació d'aquest projecte de llei de reforma ha estat fet inadequadament i antidemocràticament.

   

Iran: La feminista Faezeh Hashemi condemnada a sis mesos presó

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Redacción Amecopress / La Independent dijous, 5 de gener de 2012 10:53

La Cort Revolucionària de Teheran ha sentenciat a la reconeguda feminista iraniana, a sis mesos de presó declarant-la culpable de realitzar propaganda en contra del règim de Teheran.

Hashemi, de 48 anys, és periodista i defensora dels drets de les dones. El 1998, un any després que el seu pare abandonés la presidència de l'Iran, va fundar el diari feminista Zan, que li va valer la crítica dels sectors més conservadors de la societat.

El 2009, va formar part de les protestes en contra del frau electoral comès per l'actual president iranià, Mahmud Ahmadinejad, sent arrestada en repetides ocasions. Hashemi és també una de les líders més famoses del moviment feminista a l'Iran i va dirigir la federació d'esport femení, alhora que publicava el diari "Zan", que va ser prohibit el 1999 per les seves activitats contestatàries.

Segons l'advocat de l'activista, Gholam Ali Riahi, el que realment va molestar al règim van ser una sèrie d'entrevistes que va concedir a programes informatius internacionals, en què denunciava l'abús de poder. Hashemi té 20 dies per apel·lar el veredicte.

Conjuntament, amb la pena de presó, el tribunal inhabilita a l'activista a exercir durant cinc anys activitats periodístiques, polítiques o culturals, i la seva web oficial va ser bloquejada per la Justícia iraniana la setmana passada. Actualment, dirigeix el Consell de Conveniència, un òrgan consultiu per intervenir en disputes legislatives.

   

Internacional: Balanç anual 2011 - Els deu llocs més perillosos per als periodistes el 2011

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Reporteros sin Fronteras / CIMAC / La Independent dimarts, 3 de gener de 2012 10:25

2011 a xifres: 66 periodistes morts (+16%); 1044 periodistes en arrest; 1959 periodistes que han rebut agressions o amenaces; 499 mitjans de comunicació censurats; 71 periodistes han patit segrest; 73 periodistes que van fugir del seu país; 5 netciutadans assassinats; 199 blocaires i netciutadans i ciutadanes en arrest, 62 blocaires i netciutadanes i ciutadans han rebut agressions; i 68 països afectats per alguna forma de censura de la Xarxa

Per primera vegada Reporters sense Fronteres crea una llista dels deu llocs més perillosos del món per a la premsa. Deu ciutats, barris, places, províncies o regions en què el 2011 les i els periodistes i la netciutadania van estar particularment exposats a la violència; deu llocs on la llibertat d'informar va ser burlada. 

Llegiu-ne més: Internacional: Balanç anual 2011 - Els deu llocs més perillosos per als periodistes el 2011

   

Hondures: Quinze dones periodistes presenten una denúncia contra les autoritats de l'Estat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Reporteros sin Fronteras / CIMAC / La Independent dimarts, 3 de gener de 2012 09:31

La Independent recull aquesta informació de Reporters sense Fronteres i el comentari d'una companya, L.C.,  de la Xarxa internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Hondures: " Aquesta informació lamentablement és certa. Les nostres col·legues van ser agredides mentre realitzaven una manifestació als afores de la Casa de Govern. Fa unes setmanes van assassinar a una altra col·lega a Tegucigalpa i la seva mort encara roman en la impunitat com la resta dels 24 més. La ingovernabilitat és terrible... i qui sap cap on anem!.". 

 Reporters sense Fronteres recolza la seva iniciativa 

El president Porfirio Lobo Sosa, així com els generals René Osorio Canales, cap de l'Estat Major Conjunt de les Forces Armades, i Andrés Felipe Díaz, cap de la Guàrdia d'Honor Presidencial, són objecte d'una denúncia presentada el 21 de desembre de 2011 per quinze dones periodistes del col·lectiu "Periodistas por la Vida y la Llibertat d'Expresión" davant la fiscal especial de Drets Humans, Sandra Ponce

Llegiu-ne més: Hondures: Quinze dones periodistes presenten una denúncia contra les autoritats de l'Estat

   

Russia: Front Line preocupada per amenaces contra activista russa Lily Shibanova

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dimarts, 20 de desembre de 2011 09:23

 
L'organització Front Line (Dublin) manifesta la seva preocupació per les amenaces de mort que ha rebut la directora executiva de l'organització per les llibertats i drets democràtics Golos, Lily Shibanova. 
El passat 11 de desembre, l'activista russa va descobrir a la porta i parets de les escales que condueixen al seu departament la frase "Shibanova, More't", de manera que Front Line no descartar que aquestes amenaces estiguin relacionades amb la seva tasca en la defensa dels drets humans a Rússia.
 
Golos és una de les principals organitzacions que documenten les violacions als drets humans i dels procediments electorals en aquell país, per la qual cosa Front Line urgeix a les autoritats russes a protegir la integritat física i psicològica de l'activista.

   

Assassinen a periodista hondurenya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per CIMAC / L.I. divendres, 9 de desembre de 2011 09:17

 La periodista hondurenya Luz Marina Paz Villalobos, locutora del programa 3 a la Noticia, de la radiodifusora Cadena Hondureña de Noticias, va ser assassinada el dia 8 de desembre a Tegucigalpa, ha informat el bloc Periodismo en las  Américas.

El portaveu del ministeri de seguretat, Héctor Mejía, va dir que la comunicadora estava negociant la compra d'un cotxe, quan uns desconeguts que anaven en moto li van disparar a ella i al seu acompanyant. Fins ara s'investiga si el motiu del crim ha estat un robatori o si està relacionat amb el seu treball periodístic. 

D'acord amb el diari La Tribuna, del 2010 fins avui 17 periodistes han estat assassinats a Hondures.

   

Recollida de fons per al fotògraf Guillem Valle, apallissat i robat per la policia egípcia

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dijous, 24 de novembre de 2011 12:32

CPC.- Guillem Valle, fotògraf freelance afiliat a UPIFC i recentment premiat pels World Press Photo, va ser detingut i apallissat el 23 de novembre per les forces de seguretat egípcies –que li van robar el seu equip i les targes de crèdit- quan cobria per a “The Wall Street Journal” els enfrontaments entre la població rebel i la policia. Amb l’objectiu de recollir fons que l’ajudin a pal·liar la seva situació, el Col·legi de Periodistes ha obert un compte corrent al Banc Sabadell, amb el número 0081-0114-48-0001365742, a nom de Col·legi/Guillén Valle, on es poden fer les aportacions que se li faran arribar amb la màxima celeritat.

   

“Anna Politkovskaya va ser la persona més valenta que he conegut”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Nilton Torres - Fotos: Amada Santos dimecres, 5 d'octubre de 2011 15:33

anna_1

Anna Politkovskaya va ser la persona més valenta que he conegut. Ella sempre estava als carrers parlant amb la gent, documentant l'horror de la guerra a Txetxènia i això la va posar en el punt de mira”, diu Elena Milashina, periodista del diari rus, Novaya Gazeta.

“Han passat cinc anys des de la seva mort i de l'única cosa que tenim certesa després de tot aquest temps, és que les forces de seguretat de Rússia sabien que això passaria i no van fer res per a evitar-ho”, afegeix Milashina referint-se a l'assassinat de la seva amiga i col·lega, un acte criminal perpetrat el 7 d'octubre del 2006 i que va commocionar a la premsa del món sencer ja que va respondre, sens dubte, a les revelacions periodístiques de Politkovskaya sobre l'horror i el genocidi perpetrat a Txetxènia.

Llegiu-ne més

   

Natalya Radin, periodista de Bielorússia, guanya el Premi Internacional a la Llibertat de Premsa 2011

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per CIMAC dimecres, 5 d'octubre de 2011 09:37

Aquesta periodista bielorussa i editora de la pàgina web Carta 97 serà guardonada amb el Premi Internacional a la Llibertat de Premsa 2011, que atorga el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ), per la seva valentia al enfrontar la censura pel seu treball periodístic al seu país. 

Radin va néixer el 1979 i ha treballat en diversos diaris independents. En diverses ocasions ha estat arrestada pel servei de seguretat de Bielorússia, per donar a conèixer informació sobre protestes i fets succeiexen al país. Actualment viu a Lituània, país que li va concedir asil.

   

Mèxic: seguiment de l'assasinat de les periodistes Rocío González Trápaga i Marcela Yarce Vivers

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Milenio / traducció La Independent dimarts, 4 d'octubre de 2011 13:49

Milenio. Ciutat de Mèxic • Un jutge penal del Districte Federal ha concedit un arrelament per 30 dies per als dos detinguts presumptament vinculats a l'homicidi de les comunicadores Rocío González Trápaga i Marcela Yarce Vivers.

Es tracta d'un home identificat com Óscar Yair N, de 29 anys, i  de Lázaro Hernández, de 26 anys, detinguts en els habitatges del Campo 2 de octubre, de la delegació d' Iztapalapa.

Les dues reporteres van desaparèixer la nit del 31 d'agost i els seus cossos van ser trobades en un parc amb signes de violència i trets d'arma de foc. Les darreres informacions apunten que si que coneixien els seus assassins i que el motiu del segrest i posteriors assasinats fou per robatori.

 


   

Acte en memòria de la periodista russa Anna Politkòvskaia

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Esther Molas dissabte, 1 d'octubre de 2011 19:13

El dimarts 4 d'octubre tindrà lloc l'acte en memòria de la periodista russa Anna Politkòvskaia "Anna Politkòvskaia: cins anys d'impunitat", organitzat per PEN Català. Aquesta trobada es realitzarà al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10, principal, Barcelona) i hi intervindran Elena Milasjina, periodista del diari rus Novaia Gazeta i Carles Torner, escriptor. Durant l'acte es projectarà un vídeo sobre la periodista russa que va ser assassinada el 7 d'octubre de 2006. Entrada lliure i aforament limitat.

 

   

LA XIPVG condemna l'assassinat de la periodista mexicana Maria Elizabeth Macías Castro

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per XIPVG / L.I. dilluns, 26 de setembre de 2011 16:54

Indignació davant del Feminicidi de la periodista Maria Elizabeth Macías Castro el 24 de setembre a Nuevo Laredo, Tamaulipas.Des de començament de 2011, ja són quatre els feminicidis de periodistes: Yolanda Ordaz de la Cruz (26 de juliol, Veracruz), Ana María Marcela Yarce Viveros, Rocío González Trápaga (1 de setembre, Distrito Federal) 

La XIPVG (RIPVG sigles en castellà) afirmà en el seu Comunicat :"... exigim que es respecti i es garanteixi el compliment de la Llei General d'Accés de les Dones a una Vida Lliure de Violència que defineix la violència feminicida com l'assassinat de dones per la seva condició de gènere i es tingui en compte la línia de investigació referent a la llibertat d'expressió."

   

La periodista Maria Elizabeth Macías, assassinada a Nuevo Laredo, Mèxic

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Centre de Periodisme i Ètica Pública (CEPET). Centre d'Informació Mèxic. dilluns, 26 de setembre de 2011 13:31

Assassinen Maria Elizabeth Macías, cap de Redacció del Diari Primera Hora de Nuevo Laredo, Tamaulipas.

26 de setembre del 2011 (CEPET)

 El Cos de Maria Isabel Macías, de 39 anys, va ser trobat decapitat aquest dissabte 24 de setembre en una zona cèntrica d'aquesta ciutat fronterera amb els Estats Units.

El cadàver de Macías, que era mare de 2 menors d'edat, va ser localitzat al monument de Cristòfor Colom, en una de les principals zones cèntriques de la Ciutat, i segons la Procuradoria General de Justícia de l'Estat de Tamaulipas, junt al seu cos s'hi va trobar dos teclats d'ordinador, sense reproductor de discos i diversos cables, acompanyats d'un missatge: 

"Ok Nuevo Laredo en viu i xarxes socials. Jo sóc la nena de Laredo i estic aquí pels meus Informes i els vostres ... Pels que no ho volen creure, això em passa per les meves accions, per confiar en la SEDENA i Marina ... gràcies per la seva atenció. Atte: "La Nena de Laredo ... ZZZZ ". 

Llegiu-ne més: La periodista Maria Elizabeth Macías, assassinada a Nuevo Laredo, Mèxic

   

Periodista nicaragüenca abandona el seu país per amenaces

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dijous, 22 de setembre de 2011 18:42


CIMAC Washington .- La periodista nicaragüenca, Silvia González, ha renunciat al seu treball com a corresponsal del diari El Nuevo Diario a la ciutat de Jinotega (al nord de Managua) i ha marxat del país a causa de les constants amenaces de mort que ha estat rebent rebut des del 30 de juliol d'aquest any, ha informat el blog Periodismo en las Américas.

La reportera va indicar a la premsa local que les amenaces contra ella i la seva família obeeixen a les seves publicacions sobre presumptes actes de corrupció d'un ex guerriller. Tot i que va denunciar el fet davant la Policia Nacional, les investigacions no havien avançat i no havia obtingut una protecció adequada.

   

PROTESTA A MÈXIC PER CRIM A PERIODISTES

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. diumenge, 11 de setembre de 2011 09:44Amb la consigna de "El major crim és el silenci, no ens faran callar", una dotzena d'organitzacions de periodistes han convocat una protesta als carrers de la ciutat de Mèxic aquest diumenge 11 al migdia, per exigir l'aclariment de l'assassinat de les periodistes Marcela Yarce Vivers i Rocío González.

A Mèxic han mort 80 periodistes des de l'any 2000, quan va assumir el poder el Partido Acción Nacional, fins al setembre del 2011.

Hi ha una fiscalia especialitzada en crims contra periodistes, que utilitza diners públics, i no ofereix resultats a la societat mexicana sobre els assassinats de 49 comunicadors ocorreguts en el sexenni de Felipe Calderón

Llegiu els comunicats:

La XIPVG condemna l'assassinat de dues periodistes mexicanes

El CPC condemna l’assassinat de dues periodistes mexicanes

El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta i condemna l’assassinat de les periodistes mexicanes Marcela Yarce i Rocío González, de la revista “Contralínea”, dedicada al periodisme d'investigació, la nit del passat dia 31 d’agost. El Col·legi s’afegeix a la tristesa i indignació dels seus companys de redacció, als qui ofereix el seu suport en aquests moments dolorosos.

Vuitanta periodistes han estat assassinats a Mèxic des de l'any 2000, el que converteix a aquest país, com denuncia Reportes sense Fronteres, en un dels més perillosos del món per a l'exercici d'aquesta professió

   

Lina Ben Mhenni, periodista de ràdio Kalima: "La identificació religió- estat és una veritable amenaça a la llibertat"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Teresa Carreras. Fotos de atunisiangirl, thestar, findallvideo dissabte, 10 de setembre de 2011 17:38

La Independent , la primera agencia de noticies amb visió de gènere a Catalunya, continuarà aquesta segona temporada amb el compromís de donar veu a totes les dones de la Mediterrània.


Lina_ben_Mhenni_-_Tunisia

Les revoltes àrabs són sens dubte un dels temes més importants que marquen aquesta crisi global del sistema i cada país la viu a la seva manera. Per això en aquest enviament després de l’11-S, us presentem a la blocaire tunisiana, Lina Ben Mhenni que ens ha parlat en exclussiva per a La Independent. És una dona que lluita contra tot tipus de discriminacions, i que ha participat, com tanta gent de Tunísia, en l’enderrocament del règim de l’expresident Ben Alí.

Llegiu-ne més

   

El CPC condemna l’assassinat de dues periodistes mexicanes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dimecres, 7 de setembre de 2011 10:31

El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta i condemna l’assassinat de les periodistes mexicanes Marcela Yarce i Rocío González, de la revista “Contralínea”, la nit del passat dia 31 d’agost. El Col·legi s’afegeix a la tristesa i indignació dels seus companys de redacció, als qui ofereix el seu suport en aquests moments dolorosos.

   

Assassinada la blocaire índia Shehla Masood

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dimecres, 24 d'agost de 2011 11:20

20.08.11

Reporters sense Fronteres ha denunciat l'assassinat de la blocaire i activista dels drets civils Shehla Masood, de 39 anys. Va morir d'un tret al coll mentre es disposava a arrencar el seu cotxe per arribar a l'acte en suport d' Anna Hazare, conegut com el "nou Gandhi" que promou un aixecament pacífic contra la corrupció política del seu país.

 Els seus agressors no han estat identificats. RSF ha instat a les autoritats índies a fer una investigació imparcial i independent per trobar els assassins de Shehla Masood i ha demanat protecció per als activistes crítics que es manifesten als carrers o a la xarxa, així com absolut respecte al dret a la informació

   

D'agressions i violències

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per L.I. dimecres, 15 de juny de 2011 19:30

Periodistes de TV3, agredits per alguns indignats  (15.06.2011)

Un dels punts més calents ha estat l'accés al Parlament per la cantonada entre els carrers Pujades i Wellington, per on han entrat bona part dels diputats. El periodista de TV3, Roger Rovira, ha explicat que alguns indignats l'han agredit, amb puntades de peu i cops, i que han tirat la càmera a terra. Mentre ho explicava, alguns dels revoltats han mostrat els cops que haurien rebut dels agents de la policia i acusaven els mitjans de no dir la veritat.

Periodistes de TV3, agredits per alguns indignats

 Des de la gent indignada s'està difonent aquest video d'una altra cara dels fets a les 7h del matí del mateix 15.06.2011

http://www.youtube.com/watch?v=YcmvzRvsf8g

 


   

El Col•legi de Periodistes de Catalunya denuncia les agressions dels cossos de seguretat contra els periodistes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

Escrit per Col·legi de Periodistes de Catalunya divendres, 27 de maig de 2011 16:50

El CPC denuncia  una vegada més, les agressions dels cossos de seguretat contra els periodistes, degudament identificats amb braçal o armilla, que cobreixen el desallotjament dels indignats a Barcelona i Lleida. El Col·legi vol recordar que aquests i aquestes professionals treballen per garantir el dret fonamental de la ciutadania a rebre una informació lliure.

El Col·legi vols insistir també en la necessitat que els professionals utilitzin els símbols identificatius com el braçal i l’armilla per garantir l'exercici de la feina amb les necessàries garanties. Recordem que l'ús dels símbols identificatius és fruit de l’acord de col•laboració entre el Col·legi de Periodistes i el Departament d’Interior de la Generalitat.

   

Pàgina 3 de 4