Cooperació

Nou informe sobre la perspectiva de gènere en la cooperació catalana

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Marta Macias. La Independent dijous, 24 de maig de 2012 00:00

L'organització Ajuda en Acció continua el seu treball per una cooperació al desenvolupament, catalana, amb perspectiva de gènere.

El programa "Dones i Homes ens movem per la Igualtat" ens oferirà un nou informe que porta per títol "La promoció de la igualtat de gènere en les polítiques de cooperació al desenvolupament dels poders públics catalans. Anàlisi i recomanacions".

Aquest informe té l'objectiu de dibuixar un estat de la qüestió sobre el grau d'incorporació de la perspectiva de gènere en alguns poders públics catalans i poder així identificar fortaleses i debilitats, i contribuir a l'avanç cap a una cooperació catalana cada vegada més compromesa amb l'equitat de gènere i els drets de les dones.

Llegiu-ne més

   

La FECONGD denuncia l'asfixia de les ONGD de Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per L.I. dimecres, 23 de maig de 2012 19:17

"La Generalitat endeuta i asfixia les ONGDde Catalunya i dels països pobres" així comença el comunicat que ha tret, avui 23 de maig, la FCONGD davant les notícies que indiquen que el Govern no pagarà els seus deutes amb les ONGD.

En aquest comunicat la FCONGD recorda que a les retallades del 80% en el pressupost de cooperació s'afegeixen ara els impagaments del propi Govern català. La Generalitat i altres administracions tenen un deute amb les ONGD de prop de 10 milions d'euros, la major part del qual correspon a l'Agència Catalana de Cooperación.  Són el sector més castigat i creuen que no és només un problema econòmic i per tant demanen claredat i responsabilitat.

Afirmen, des de la FCONGD, que no han aconseguit respostes clares de la Secretaria d'Exteriors sobre quan i com es cobrarà el que deuen i que és per aquest motiu que "ha iniciat gestions amb els partits per portar el tema al Parlament, i demanarà una reunió amb el President Mas".  També es reunirà amb el Síndic de Greuges i iniciarà accions jurídiques pels impagaments.

Llegiu Comunicat FCONGD

   

Acte central de la campanya Mundial per l’Educació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Montse Cardona. Ajuda en Acció. Text i fotos dimecres, 2 de maig de 2012 18:10

“Amb drets des del principi, per una educació primerenca de qualitat”
DSCN1858
El passat 24 d’abril es va celebrar al Col·legi de Periodistes de Catalunya l’acte central de la Setmana Mundial de l’Educació (SAME) en el marc de la Campanya Mundial de l’Educació. A Catalunya les organitzacions promotores són Educació sense Fronteres, Ajuda en Acció, VOLS, FISC, Sonrisas de Bombay i els sindicats CCOO i UGT d' ensenyament.

Llegiu-ne més

   

Somàlia: MSF suspèn l'obertura de projectes que no siguin d'emergència fins a l'alliberament de les cooperants segrestrades

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

dimecres, 25 d'abril de 2012 12:34

L'organització mèdica internacional, Metges Sense Fronteres (MSF) ha decidit suspendre tant l'obertura de projectes que no siguin d'emergència com l'expansió de les seves activitats actuals a Somàlia fins a l'alliberament de les seves dues companyes, Blanca Thiebaut i Montserrat Serra, segrestades al camp de refugiats kenyà de Dadaab fa sis mesos i retingudes per força a Somàlia. Compromesa amb la població somali, MSF continuarà responent a emergències humanitàries al país, però amb dos dels seus treballadores captives, no pot continuar operant amb normalitat.

Llegiu-ne més: Somàlia: MSF suspèn l'obertura de projectes que no siguin d'emergència fins a l'alliberament de les cooperants segrestrades

   

L'Àfrica decideix amb mirades i llenguatges consonants

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

dimecres, 18 d'abril de 2012 12:27

"El continent es massa gran per a ésser descrit. Es un veritable oceà, un planeta separat, un cosmos divers i immensament ric. Només amb la major de les simplificacions, i per raons de conveniència, podem dir ”Àfrica”. En realitat, excepte com una denominació geogràfica, Àfrica no existeix” Richard Kapuzinski

Africa Inaamua, Àfrica Decideix, en llengua suahili. El suahili és una llengua bantú de la família nigerocongolesa i probablement la llengua franca africana, més extensa del continent que competeix amb les llengües colonials que són les que acostumen a jugar aquest rol en exclusiva.  

Llegiu-ne més

   

"IX Concert per al TXAD", acte solidari el 18 de març a l'Auditori de Barcelona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per L.I. divendres, 16 de març de 2012 11:35

A la maternitat de l'hospital de Goundi, moren en el moment del part un nombre elevat de dones. És habitual que es faci càrrec del nadó orfe, l'àvia paterna.

Per donar suport a aquesta maternitat que l'any 2011 va atendre 1200 parts, l'Associació Missió i Desenvolupament per Goundi, celebra el concert anual a l'Auditori de Barcelona, el diumenge 18 de març a les 19:00 h.

A la primera part  interpretaran: M'Bore, dansa i percussió africana;  Carme Albors & Lluís Alcalà, piano a quatre mans  junt a una coral infantil de 120 membre, i mentrestant es projectaran audiovisuals del Txad.

A la segona part actuarà La Locomotora negra.

Tots els músics, artistes, coral i presentadors, col·laboren solidàriament.

   

Afganistan: Metges Sense Fronteres (MSF) inaugura una clínica de maternitat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per L.I. dimecres, 7 de març de 2012 09:20

 

Els intensos combats a Khost , a l'est de l'Afganistan, entre forces militars nacionals i internacionals i grups armats han provocat que les dones de les zones rurals no tinguin una assistència adequada, posant en perill les seves vides i les de les seves filles i fills.

Per aixó, l'organització internacional humanitària Metges Sense Fronteres (MSF)hi ha inaugurat una clínica de maternitat per proporcionar a centenars de dones una millor atenció pre natal, durant el part i postnatal.

La instal·lació compta amb serveis mèdics gratuïts, té 56 llits, una sala de parts per a atenció obstètrica amb il·luminació adequada, un quiròfan per a intervencions obstètriques d'urgència i una sala de neonatologia per a nadons que necessiten cures especials.

 

 
   

El Govern destina més de 427 milions d'euros a la lluita contra la pobresa

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 1 de febrer de 2012 10:58

La taxa de risc de pobresa a Catalunya se situa en un 19,9% (dades 2010) per a la població adulta i en un 23,3% entre infants i joventut

El Departament de Benestar Social i Família,  impulsarà un Pacte Nacional per a la Inclusió Social i l’Eradicació de la Pobresa. Aquest serà un dels eixos prioritaris del Govern.

Es tracta d'un programa de caràcter multidisciplinari en el que hi participen principalment els departaments d’Ensenyament, Empresa i Ocupació, Territori i Sostenibilitat, Justícia i Benestar Social i Família, que el liderarà. L'objectiu és ajudar a les famílies amb criatures a càrrec en situació de vulnerabilitat, a les entitats del tercer sector social i al pagament del lloguer, prestacions d’urgència per evitar desnonaments i execucions hipotecàries, el pagament de les despeses de l’assistència jurídica gratuïta i programes com els plans educatius d’entorn o la Renda Mínima d’Inserció. 

Benestar Social i Família hi destinarà 152.680.000 d’euros, un 3,5 per cent més que l’any passat, Empresa i Ocupació aportarà 130 milions d’euros, Justícia 56 milions d’euros, Territori i Sostenibilitat 55.330.000 euros i Ensenyament 33.186.000 d’euros.

El Departament ja està treballant en el Pacte Nacional per a la Inclusió Social i l’Eradicació de la Pobresa, des de de l’any 2011 amb personal tècnic de la Conselleria i representants d’entitats d’iniciativa social, d’entitats municipalistes i de col·legis professionals.

   

Girona i LLeida: Més de 6.000 flors per la Pau

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per L.I. dijous, 26 de gener de 2012 16:56


Per segon any consecutiu, més de 6.000 escolars de Girona i Lleida celebren conjuntament el dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), que es commemora el dilluns 30 de gener, coincidint amb la data de la mort de Gandhi. A Lleida, la festa es farà a les 12h als Camps Elisis.

La campanya Jardins per la Pau, permetrà que milers de flors artesanals, fetes per escolars d’infantil i primària amb materials reutilitzats, brotin a les escoles i al carrer. Jardins de creativitat que permetran a milers d’alumnes dir, un cop més, que la pau avui és més necessària que mai i que, com les flors, cal cuidar-la tot l’any perquè no es marceixi.

 La Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida han treballat a 25 centres. I ho han fet en dues vessants: l’artística i l'educació en valors.

El dilluns 30 de gener, coincidint amb el DENIP, de les 11 a les 12h del matí es realitzarà un acte de cloenda de la campanya carregat d’activitats. A Lleida, al costat de la glorieta dels Camps Elisis, es plantarà un Jardí per la Pau amb alumnes de 1er i 2n de primària i a Girona, al Parc del Migdia hi haurà la plantada del Jardí per la Pau amb espectacle teatral i lectura de manifest..

Aquestes entitats treballen conjuntament Pau, Drets Humans i Cooperació com a elements indissolubles que  tenen com a objectiu comú la justícia social.

 

   

Un altre comerç és possible

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Carmen Gómez dimecres, 11 de gener de 2012 18:51

En ple quart trimestre del 2011 Idalina Boni presidenta de la cooperativa Fio Nobre de Itajaí, en l'estat de Santa Catarina de tota la cadena productiva de la Justa Trama, va oferir en la Pissarra de Raimunda  , una entitat d'ajuda a la Dona amb seu en el Centre Cívic de Sant Martí, una conferència...

Lapizarra_de_Raimunda

Llegiu-ne més: Un altre comerç és possible

   

Afganistà: "Cases de l'Esperança" donen suport a ex presoneres afganeses

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per CIMAC / La Independent dimarts, 10 de gener de 2012 09:16

 Washington .- L'Oficina de l'Organització de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) i una organització de defensa de les dones a l'Afganistan, realitzen un projecte de reintegració a la societat d'ex presoneres afganeses, informa el portal de l' ONU. 

El projecte compta amb les anomenades "Cases de l'Esperança", on ofereixen allotjament a dones acabades de sortir de presons a Kabul i Mazar-i-Sharif. S'ensenya a llegir i a escriure, a més d'oferir-capacitació en aritmètica, en drets de gènere i formació laboral. 

D'acord amb dades oficials, unes 600 dones són presoneres a l'Afganistan, acompanyades per més de 280 nenes i nens.

   

LLeida: Les ONGD esperen amb urgèncias les explicacions de Ros: “Per què incompleix el compromís de l’1% que va signar fa uns mesos?”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per L.I. dijous, 15 de desembre de 2011 14:52

La publicació del comunicat “Àngel Ros incompleix els compromisos signats amb les ONGD en polítiques de solidaritat i cooperació” ha generat nombroses declaracions als mitjans i a les xarxes socials des de l’equip de govern a la Paeria. Malauradament, però, encara no hem rebut cap resposta efectiva i clara a les preguntes que seguim formulant, evidenciant un cop més una falta de comunicació i de transparència pressupostària del govern municipal.

   

La Cooperació catalana al Desenvolupament ja te una política pública d’enfocament de Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Lídia Vilalta dijous, 17 de novembre de 2011 10:22

 

Les directrius son fruit de un procés de treball entre totes les institucions i les organitzacions socials del Nord i del Sud 


cac

Margalida Massot, tècnica de Gènere de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), va explicar aquestes Directrius d’Equitat entre les dones i els homes de la Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, que Carles Llorens, el seu director general i Montserrat Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), havien presentat prèviament com un ‘compromís de govern, un ‘fruit del treball continuat i la complicitat de la societat civil i les institucions’ i també com un ‘model eficaç de gestió de les polítiques publiques’.

 

Llegiu-ne més: La Cooperació catalana al Desenvolupament ja te una política pública d’enfocament de Gènere

   

La Cooperació Catalana al Desenvolupament ja te Directrius d'Equitat entre Dones i Homes en les seves polítiques al Desenvolupament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Lídia Vilalta dijous, 10 de novembre de 2011 18:02

xarxes_logo_agencia

 

El director general de la Cooperació al Desenvolupament de Catalunya, Carles Llorens i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, han obert el debat d'una important Jornada aquest dijous 10 de novembre on, Margalida Massot, tècnica de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), ha presentat un document, fruit del treball col.lectiu, o un procés de reflexió, com s'ha dit a l'acte, entre les institucions públiques i les ONGD catalanes per plasmar consensuadament les Directrius d'Equitat entre les dones i els homes en la Cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya

Llegiu-ne més

   

Dues coperants de metges sense fronteres segrestades a Kènia

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per L.I. divendres, 14 d'octubre de 2011 09:51

ACN-  les dues logistes de Metges Sense Fronteres  segrestades al camp de refugiats de Dadaab, Kènia, anaven en un jeep quan han estat assaltades per un grup armat. El conductor del vehicle ha resultat ferit i està hospitalitzat i estable, mentre que les dues cooperants han quedat retingudes y fonts policials de Kènia confirmen que han estat traslladades a Somalia.

Una de les segrestades és Montse Serra Ridao, veïna de Palafrugell, té 37 anys i treballa en un institut a l'Escala. Fa anys que participa en projectes de cooperació a l'estranger.

   

Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament 2011

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per L.I. dimecres, 21 de setembre de 2011 09:38

El Consell Executiu ha aprovat , d'aquest dimarts 20 de setembre en la seva reunió setmanal , el Pla de Cooperació al Desenvolupament 2011, la principal eina de programació de la política pública de cooperació al Desenvolupament. El Pla aposta per "mantenir els principals compromisos i elements de consens de la política de cooperació de la Generalitat". El Pla proposa explorar vies de col•laboració amb el sector empresarial i estableix com a novetat la recerca de patrocini privat i l'accés a la gestió de fons de cooperació de la Comissió Europea i de la Agencia Española de Cooperación al Desarrollo (AECID). "Malgrat les dificultats", es farà un esforç per concentrar l'Ajut Oficial al Desenvolupament en els 7 objectius estratègics establerts al Pla Director, amb una "atenció especial als objectius de promoció dels drets humans, la governança democràtica i l'enfortiment del teixit social, en aquest darrer cas especialment a la regió àrab".

Les ONGD de Catalunya han anat incorporant els darrers anys la visió de gènere tant en les seves actuacions i activitats, des dels pressupostos amb indicadors de gènere al funcionament organitzatiu intern de les propies organitzacions. 

   

Sylvana Regalado, experta en mediambient a l'Equador, aposta per una cooperació amb Catalunya en temes de drets i apoderament de les dones indígenes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Tona Gusi dimecres, 8 de juny de 2011 12:43

I per continuar la feina al seu país en  sobirania alimentària, Drets Socials, Econòmics, Culturals i Polítics de les dones, Agroecologia i Comerç Just, i Drets de la Infància, entre d'altres temes importants 

dscn115223 

  Sylvana Regalado és enginyera agrònoma i compta amb una especialització en medi ambient. Fa ja anys que va iniciar en l’Area de Desenvolupament de Cuenca la seva relació amb Ajuda en Acció. Amb el temps va ser la coordinadora de tota l’Àrea de Desenvolupament. En finalitzar la seva trajectòria en aquesta organització va  dirigir la Fundación Ecológica Rikcharina. Després va encaminar-se cap a l’àmbit polític com a tècnica en el càrrec de Subsecretària de Protecció Familiar del Ministeri d’Inclusió Econòmica i Social de l’Equador, una responsabilitat que ha exercit durant 5 anys abans de tornar-se a incorporar a Ajuda en Acció, ara  com a directora del Programa Nacional d’Equador.

 

Llegiu-ne més

   

Notícies sobre el sud. Els mitjans de comunicació provoquen desigualtat de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Maria Rosa de Andrés – Món Comunicació divendres, 6 de maig de 2011 10:29

El dimecres 11 de maig es presentarà l'informe "Representació de les relacions de gènere en les notícies sobre el sud: estudi de casos en mitjans de comunicació catalans", en el Parlament de Catalunya

foto_1ok

"Hi ha una relació directa entre pobresa i desigualtat de gènere i és impossible lluitar contra la pobresa si no lluitem contra la desigualtat de gènere", ha manifestat Marta Macías, directora d'Ajuda en Acció a Catalunya i Balears, durant l'acte de presentació de l'informe. Aquest informe és l'últim d'una sèrie de tres que s'han elaborat en el marc de la campanya "Mou-te per la Igualtat. És de justícia" i les seves conclusions es presentaran  a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria Gispert.

 

Llegiu-ne més: Notícies sobre el sud. Els mitjans de comunicació provoquen desigualtat de gènere

   

Finalitza la campanya "Mou-te en acció"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Tona Gusi dimarts, 19 d'abril de 2011 17:14

 

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Desprès de tres anys arriba a la seva fi la campanya "Mou-te per la Igualtat". Ajuda en Acció té previstes dues activitats per la seva finalització: Una presentació del III Informe de Periodistes al Col·legi de Periodistes de Catalunya i el lliurament dels resultats del Taller de Joves al Parlament de Catalunya, amb la presència de la seva Presidenta, Núria de Gispert. Aquesta extensa campanya ha aconseguit que treballesin plegats -sota la coordinació d'Ajuda en Acció- professionals dels mitjans de comunicació, institucions polítiques i joves.

Llegiu-ne més: Finalitza la campanya "Mou-te en acció"

   

El meu fill Vittorio ha estat assassinat a la ciutat de Gaza

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Redacció Women in the citty dilluns, 18 d'abril de 2011 18:12

Parla Egidia Beretta, mare de Vittorio Arrigoni

 anoi

"Va començar a viatjar a l'exterior immediatament després de la graduació. A Israel i Palestina hi va arribar el 2002, gairebé per casualitat. Em va dir: 'He vingut a Jerusalem des de la porta de Damasc, i ha estat com si m'hagués colpejat un llampec". En aquell moment, em vaig adonar que el treball del meu fill es concentraria allà...".

Egidia Beretta, la mare de Vittorio Arrigoni, mostrava un somriure desconsolat mentres responia a les preguntes de la premsa, que assetjava l'entrada de casa seva a Bulciago quan es va conèixer el segrest del seu fill, a la ciutat de Gaza, on l'activista i pacifista havia viscut establement durant tres anys.

Llegiu-ne més: El meu fill Vittorio ha estat assassinat a la ciutat de Gaza

   

Propostes de les organitzacions espanyoles per a l'ONU Dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Gloria López. Amecopress dijous, 31 de març de 2011 12:29

ONU Dones ha de presentar un projecte de Pla Estratègic a la seva Junta Executiva a l'abril de 2011. El 16 i 17 de gener de 2011 va realitzar un taller de planificació estratègica on es van posar les bases del Pla, que va presentar dies després Michelle Bachelet en la primera reunió de la Junta, i es va aprovar l'obertura d'un procés de consultes per alimentar i enriquir la seva formulació.

Foto_asoc_Onu_Mujeres-df41e

Llegiu-ne més: Propostes de les organitzacions espanyoles per a l'ONU Dones

   

"Le Village des Femmes" del FSM 2011: Contra totes les formes de violència

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Tona Gusi, Dakar-Barcelona dijous, 3 de març de 2011 19:05

 

La violència contra les dones i la pobresa foren els temes més tractats sota la carpa de color vermell que fou el punt de trobada de moltes organitzacions de dones africanes, algunes de les quals -una vintena entre col·lectius i xarxes- tenien també una parada al voltant de la carpa, on oferir els seus materials i productes en comerç just.

Llegiu-ne més: "Le Village des Femmes" del FSM 2011: Contra totes les formes de violència

   

Un altre món és possible?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Gisella Evangelisti, Dakar dijous, 24 de febrer de 2011 17:04

S'han desmuntat les carpes que han allotjat el desè Fòrum Social Mundial a la universitat Cheik Anta Diop a Dakar, capital de l'Àfrica occidental. Abraçades, somriures, fins després, o potser no. "Ningú té la vareta màgica per canviar de cop aquest món que va al revés, però les coses no seran mai com abans, per a nosaltres ...", ens diu Amadou Diouf, 23 anys, estudiant de dret.

IMG4


"No ens sentim més sols. Ara, després d'Egipte i de Tunisía, sabem que els canvis vénen de la gent que ha pres consciència i s'uneix a altres per millorar la seva realitat. No podem esperar que ho facin de dalt dels governs. Això passa molt poques vegades. Som nosaltres que hem de prendre la iniciativa, i quan som molta gent, també el poder ens ha d' escoltar. Això s' ha subratllat moltes vegades durant el Fòrum.

 

Llegiu-ne més: Un altre món és possible?

   

Articulant les resistències

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Esther Vivas, Dakar. Fotos de Tona Gusi, Dakar dimarts, 15 de febrer de 2011 10:35

L’Assemblea de Moviments Socials del Fòrum Social Mundial
 

logofsm2011

El procés d'articulació de xarxes i moviments socials ha pres tota la seva forma en la penúltima jornada del Fòrum Social Mundial (FSM), el passat 10 de febrer. Assemblees temàtiques sobre dones, camperols, economia solidària, contra la guerra, per la justícia climàtica... han tingut lloc a Dakar, així com la celebració d'una massiva assemblea de moviments socials, on han convergit els sectors més activistes del FSM.

 

Llegiu-ne més: Articulant les resistències

   

“Les dones hem tingut una presència destacada i destacable en aquest Fòrum Social Mundial”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Redacció La Independent dijous, 10 de febrer de 2011 15:41

Aquest matí a Dakar - Senegal s'ha inaugurat l'Assemblea de Dones del Fòrum Social Mundial 2011 (FSM) amb més de mil dones.    fsm“Les dones hem tingut una presència remarcada i remarcable en aquest FSM”: Aquestes paraules ha donat inici a l'Assemblea organitzada per la Comissió de Dones, Gènere i Equitat.

Llegiu-ne més: “Les dones hem tingut una presència destacada i destacable en aquest Fòrum Social Mundial”

   

Les dones sempre poc visibles?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Tona Gusi. Dakar. dijous, 10 de febrer de 2011 14:22

La Manifestació del moviment solidari mundial contra l’explotació i l’opressió té la cita enguany al FSM 2011 a Dakar, Senegal


La informació del FSM. Informació amb visió de gènere. AMARC i La Independent

Unes 60.000 persones de 123 paisos (entre les quals més de 130 comptabilitzades vingudes de Catalunya) estan participant des del diumenge 6 de gener i fins el divendres 11 al Forum Social Mundial que per segona vegada se celebra a l’Àfrica. De fet, la tercera si comptem l’any que es va fer a Bamako quan el FSM es va repartir entre una ciutat africana, una altra de llatinoamerica i un altra asiàtica.

0005_FSM_tona_2

 

El nombre de periodistes amb inscripció realitzada el primer dia era de 340, entre elles i ells dues de La Independent, que com ja varem fer a través de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere el FSM 2007 a Nairobi i el 2009 a Belem do Parà cobrim la informaciò d’aquelles activitas i tallers més relacionades amb les qüestions de gènere.

Llegiu-ne més: Les dones sempre poc visibles?

   

Primeres crítiques dels portaveus oficials del FSM de Dakar

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Lídia Vilalta. Dakar. dijous, 10 de febrer de 2011 13:39

Caos al inici d’activitats al recinte de la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar


La primera roda de prensa del Comitè Organitzador del Fòrum Social Mundial (FSM) de Dakar, dimarts al vespre, va fer paleses les dificultats logístiques inicials i d’organització a les que s’han hagut d’enfrontar els més de 7.500 organitzacions participants de 130 països de tots els continents. S’han enregistrat per dur a terme les més de 1.000 activitats previstes, que es desenvolupen al recinte de la Universitat Cheikh Anta Diop (UCAD) de Dakar, a la Corniche oest de la capital senegalesa.

El primer dia del FSM, dilluns 7, dedicat a ‘Àfrica i la Diàpora’, va ser una mica caòtic. Primer hi van haver moltes confusions i canvis de programa, fins i tot la suspensió d’activitats perquè no hi havien prou espais disponibles. Els estudiants s’estaven a dins d’algunes aules destinades a realizar diferents conferències i actes dels participants del FSM. També hi havia cues d’estudiants per matricular-se a la Biblioteca on està el Centre de Premsa mentre d’altres indrets s’usaven per fer exàmens.

Llegiu-ne més: Primeres crítiques dels portaveus oficials del FSM de Dakar

   

Activistes de tots els continents posen en comú les seves accions en defensa de la pau i les seves estratègies en la reivindicació dels drets jurídics de propietat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Lídia Vilalta. Dakar. dijous, 10 de febrer de 2011 12:50

 

Mariama Sow Cissé Hadja, és la presidenta de l'Associació de Dones d'Àfrica Occidental (Femmes de l’Afrique Occidental- FAO)’i una històrica defensora de la pau al seu país, Guinea Conakry. ‘Les dones sempre hem tingut responsabilitats en la nostra societat. Ens incorporem ràpid al desenvolupament del país i hem lluitat sempre per l'Estat de dret. Però ara estem molt animades i esperançades amb el nou govern’, explicava Cissé a La Independent.

mariamacisse

La República de Guinea té més de 12 milions d'habitants, un 52% de dones, de les quals 48% són analfabetes i el 50% musulmanes, segons Cissé. Ella és lideressa política des de la dècada dels seixanta, però va deixar el poder en 1984 per  tal d’intregrar-se en organitzacions musulmanes perquè ‘considero que les dones han de saber els seus drets i poder lluitar per ells’. Per a ella ‘és imprescindible que, des de molt primerenca edat, les joves siguin educades i formades, coneguin les lleis i s'impliquin en política i en els partits. ‘Amb aquests objectius ens hem ajuntat totes les persones i ens hem posat d'acord a crear un Estat de dret a Guinea Conakry’.

Llegiu-ne més: Activistes de tots els continents posen en comú les seves accions en defensa de la pau i les seves estratègies en la reivindicació dels drets jurídics de propietat

   

Vint-i-tres organitzacions catalanes participaran al FSM, a Dakar

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Tona Gusi dijous, 27 de gener de 2011 13:04

“Davant la crisi, la democràcia ha deixat d’existir”, diu Arcadi Oliveres

 Dels anys 90 al FSM 2011 a Dakar, Senegal. El Fòrum Social Català (FSCat)

Celebració de l'Assemblea Mundial de Dones

logo

 

El president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, és una  de les persones del nostre país més lligades al Fòrum Social Mundial (FSM) . A la roda de premsa d'aquest dimarts convocada per l’Assemblea del Fòrum Social Català , ha explicat que fou amb la desaparició del bloc de l’Est als anys 90 -fet que celebrà en el seu moment- quan el capitalisme, ara ja com a únic sistema, derivà cada cop més cap a l’anomenat capitalisme salvatge.

Llegiu-ne més: Vint-i-tres organitzacions catalanes participaran al FSM, a Dakar

   

Haití un any després del terratrèmol

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Escrit per T.G. Redacció La Independent dijous, 13 de gener de 2011 18:08


Haití és un lloc extremadament perillós per a dones i nenes diu l'advocada Giulia Tamayo a Madrid

Inici de la Campanya  Catalunya – Haití: Les ONG catalanes recriminen a governs i societat que s’han oblidat d’aquest país

 

Amnistia Internacional ens recorda que a un any del terratrèmol i les rèpliques, que van causar 230.000 morts, avui  més d'un milió de persones continua vivint en condicions inhumanes a Port-au-Prince i al sud del país.

Les dones i nenes que viuen en els campaments improvisats corren un risc molt gran de patir violència sexual. Els violadors són majoritàriament homes armats que actuen durant la nit. En els primers 150 dies després del terratrèmol, es van denunciar més de 250 casos de violació.

Llegiu-ne més: Haití un any després del terratrèmol

   

Relat d'una metgessa sarda a Haití

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Elena Ledda dijous, 13 de gener de 2011 14:24

Des de fa 20 dies, Alessandra Napoleone*, 57 anys, metgessa anestesista de Càller, treballa a la sala operatòria de l'hospital Sarthe construït a Haití per  "Metges sense Fronteres" on abans s'alçava un vella fàbrica de Coca Cola ensorrada. Davant del centre de rehabilitació de Handicap Internacional, on a moltes víctimes del terratrèmol amputades s'els-hi posen pròtesis i comencen la rehabilitació i des d'on es veu un campament (estan disminuint visiblement, diu). La doctora Napoleone passa gairebé tot el seu dia tancada en un lloc que, "malgrat els esforços de "MsF", encara és difícil nomenar hospital". Sarthe va ser aixecat perquè els altres dos hospitals de" MsF" no donaven l'abast per a tots els pacients.

 

Llegiu-ne més: Relat d'una metgessa sarda a Haití

   

Dones lliures de violència

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Alícia Oliver. Cooperacció dijous, 30 de desembre de 2010 11:48

Cooperacció és una ONG catalana de cooperació internacional creada l’any 1994 i compromesa amb els valors de justícia i de democràcia, i amb un model de desenvolupament humà sostenible que garanteixi els Drets Humans a totes les persones i a tots els pobles. Els seus projectes s'especialitzen en la defensa dels drets de les dones.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Llegiu-ne més: Dones lliures de violència

   

PREMIS SICOM 2010: la Pau, les relacions Nord-Sud, el Medi Ambient,els Drets Humans i l'equitat de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per T.G. Redacció La Independent dimarts, 28 de desembre de 2010 12:27

Les obres premiades enguany per l'associació SICOM (Solidaritat i Comunicació), han hagut de combinar fotografia i vídeo en la producció o en el muntatge, i narrar una història d'una durada d'entre dos i cinc minuts. Els temes més valorats han estat el foment de la pau, les relacions Nord-Sud, la defensa del medi ambient i dels drets humans, la realitat social cultural i econòmica dels països del Sud i l'equitat de gènere.

Podeu veure les obres premiades al canal de youtube de Cooperacio en Moviment, premis 2010

Preguntat per La Independent sobre el fet que l'equitat de gènere sigui una de les prioritats temàtiques, i en quin grau s'ha pogut copsar en les obres presentades, Jesus Garcia de la Xarxa SICOM afirma que "Ja en la composició del jurat (on hi havia Cecilia Martínez, agent d'igualtat de l'Ajuntament de Viladecans, i quatre integrants eren dones) era un tema prioritari.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Tres de les obres premiades són d'autores i tracten el tema de l'equitat de gènere de formes diverses, depenent del seu tema principal. I el trobem més directament a Oro Gris, la segona premiada." 

Llegiu-ne més: PREMIS SICOM 2010: la Pau, les relacions Nord-Sud, el Medi Ambient,els Drets Humans i l'equitat de gènere

   

Por a les Canàries per la situació de familiars saharauís dels “territoris ocupats”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Carmen Rosa Pérez. Las Palmas de Gran Canaria dimarts, 23 de novembre de 2010 11:33

Declaracions de l’activista canària Lemtat Ahmed davant la imminent marxa d’Aminatou Haidar al Aioun

 

Amb 23 anys d’edat, Lemtat Ahmed és delegada de l’associació de dones sahrauís a Las Palmas i s’ha convertit en un dels referents de la lluita pels drets d’aquest poble a Canàries. Aquesta jove activista relata per a La Independent  les seves vivències respecte dels últims esdeveniments en els anomenats “territoris ocupats” del Sàhara Occidental, i les seves expectatives després de l’anunci de la també activista coneguda internacionalment, Aminatou Haidar, de marxar avui al Aioún.

Llegiu-ne més

   

Acompanyar el canvi de les polítiques per trencar la visió patriarcal, i seguir aprenent

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Fabiola Llanos / Fotos i Video: Fabiola Llanos dijous, 18 de novembre de 2010 12:29

Entrevista a David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària del Govern de la Generalitat

david2David Minoves, llicenciat en Belles Arts, es defineix com un activista amb compromís social i nacional. Amb el primer govern del tripartit el 2003, es va encarregar de la posada en marxa de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), amb el càrrec de director. “He viscut els dos moments més interessants de la cooperació: posar en marxa una agència i orientar-la políticament.


Llegiu-ne més

   

Acampada solidària al campus central de la Universidad de La Laguna

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Escrit per Carmen Rosa Pérez Reyes. Las Palmas de Gran Canaria dijous, 4 de novembre de 2010 12:07

Les activistes canàries se solidaritzen amb la causa sahrauí

"La por és una reacció primària, però es passa, posant per sobre de tot les conviccions. Així es creix... Som molt madures i els nostres actes estan molt reflexionats" responia Conchi Reyes Fernández, presidenta de l'Associació Canària d'Amistat amb el Poble Saharauí, a la pregunta de si va sentir temor quan va ser retinguda fa pocs dies per les autoritats marroquines, al costat d'altres set persones al port de l'Aaiun. Ella i altres activistes canàries es dirigien a Gdeim Iziko, l'anomenat "campament de la dignitat, la justícia i la llibertat", situat a 13 quilòmetres de l'Aaiun. Allà s'hi han anat agrupant des de fa gairebé un mes, prop de 20.000 persones procedents de diferents zones del Sàhara Occidental per acabar amb la situació de marginalitat que pateixen en els que consideren "territoris ocupats".     

Llegiu-ne més: Acampada solidària al campus central de la Universidad de La Laguna

   

Pàgina 3 de 3