Migracions

Catalunya i Quebec: Fronteres obertes, però amb molt de "seny"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Monica Riutort,Toronto, Ontario, Canada. La Independent dijous, 9 de febrer de 2012 10:02

La ministra Kathleen Weil, advocada i mare de quatre fills, opina que  "Una immigració diversificada contribueix al dinamisme econòmic de la societat del Quebec."

conse

Llegiu-ne més: Catalunya i Quebec: Fronteres obertes, però amb molt de "seny"

   

9-11 de febrer: Congrés Internacional FEMIGRA Feminisme i Migració: Intervenció Social i Acció Política

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Redacció. La Independent dijous, 2 de febrer de 2012 17:00

El proper dijous, 9 de febrer, i fins el dissabte 11 tindrà lloc als Espais Francesca Bonnemaison, Pou de la Figuere i Palau Alòs el Congrés FEMIGRA, Feminisme i Migració: Intervenció Social i Acció Política.

Es tracta d’una trobada internacional entre científiques, tècniques i activistes especialitzades en migracions, que posaran en comú experiències concretes, recerques, anàlisis teòriques i expressions artístiques. Durant el Congrés es realitzarà una reflexió crítica sobre les formes actuals d'abordar els processos migratoris a diferents països, així com les diferents formes de “fronteres” (físiques, socials, ideològiques...) que les societats imposen.

Les temàtiques que aborda el Congrés s’agrupen en quatre grans àrees: Globalització i xarxes migratòries, Processos d'inclusió i exclusió en les societats de recepció, Relacions sexe-afectives i el TAO de la psicologia social.

L’encontre està organitzat pel grup de recerca Fractalitats en Investigació Crítica del Departament de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona i compta amb la col·laboració de Ningun Lugar, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet, Palau Alòs, Espai Francesca Bonnemaison, Biblioteca Francesca Bonnemaison, Centre de Cultura Francesca Bonnemaison, Institut català de les dones, Ámbito Maria Corral i Akwaba.

Més informació al web www.generatech.org / femigra o escrivint a cg.femigra @ uab.cat.

   

Esther Morales i la migració: “A Bolívia els Penèlopes són els homes”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Drina Ergueta, La Independent. (foto: laprensasa.com) dijous, 19 de gener de 2012 16:50

EMorales-laprensasa

 

Mestressa d'una botiga a la ciutat d'Oruro, implicada en la participació política de les dones i germana del president bolivià Evo Morales, de visita a Barcelona, crida a les dones a organitzar-se, defensar el seus drets i buscar la igualtat.

A la Casa Amèrica Catalunya es fa una exposició fotogràfica anomenada “Penèlopes” que mostra imatges de dones mexicanes que esperen als seus marits emigrats als Estats Units. En aquest espai, Esther Morales, germana del president bolivià, va resumir de manera clara, simple i precisa la realitat del seu país en relació a la migració: “A Bolívia, els Penèlopes són els homes”.

Llegiu-ne més

   

Andalusia: Dones immigrants i mitjans de comunicació: Indispensable un canvi de discurs

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per AMECOpress / La Independent dijous, 22 de desembre de 2011 15:47

Ja no s'ha de parlar de "immigració" sinó sobre "persones emigrades" dels seus països d'origen i com s'integren en les societats d'acollida, han coincidit els i les especialistes participants en el II Seminari Internacional sobre Dones Immigrants i Mitjans de Comunicació organitzat pel Sindicat de Periodistes d'Andalusia (SPA), que s'ha celebrat entre el 19 i el 21 de desembre a la seu de la Universitat Internacional d'Andalusia (UNIA), a La Rábida, i a la Universitat de Sevilla.

Llegiu-ne més: Andalusia: Dones immigrants i mitjans de comunicació: Indispensable un canvi de discurs

   

Dones “desobedients” s’emporten el premi 2011 del Consell d’Immigració

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Drina Ergueta (text - fotos), La Independent dijous, 22 de desembre de 2011 13:53

premi_Huma

El  premi municipal de 6.000 euros va ser lliurat a l’Associació Cultural Educativa y Socialoperativa de Dones Pakistaneses

El tarannà de la presidenta d'aquesta associació, Huma Jamshed, es va deixar veure quan ella, emocionada, va anar a rebre en nom de l’associació que presideix el premi lliurat pel Consell Municipal d’Immigració, entitat de la qual fins fa poc ella també en va ser vicepresidenta.

Llegiu-ne més: Dones “desobedients” s’emporten el premi 2011 del Consell d’Immigració

   

Prop de 30 noves adhesions al Pacte Nacional per a la Inmigració – 14.12.2011

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Redacció. L.I. dijous, 15 de desembre de 2011 18:44

27 entitats de l’àmbit cívic, econòmic i social s’han adherit al Pacte Nacional per a la Immigració en un acte presidit pel Conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries. L’acord estratègic per a la gestió del fet migratori, subscrit el 2008 per l’àmplia majoria del Parlament i els principals actors del sector, aplega ja prop d’un centenar d’organitzacions, a més de quatre grups parlamentaris.

El Conseller Cleries, que ha estat acompanyat pel director general per a la Immigració, Xavier Bosch, ha insistit que “no volem una pluralitat de societats, sinó ser una societat plural i per això  ens cal garantir els mitjans per a la integració de les persones nouvingudes. Aquesta és una de les nostres prioritats”. També han intervingut el president de MEXCAT-Associació Cultural Mexicano Catalana, César Cárdenas, i el president del Centre Unesco de Catalunya-UNESCOCAT, Miquel Àngel Essomba, que han llegit el manifest d’adhesió i presentat les noves entitats.

Llegiu-ne més: Prop de 30 noves adhesions al Pacte Nacional per a la Inmigració – 14.12.2011

   

Campanya antiracista contra els controls d'identitat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per L.I. dijous, 15 de desembre de 2011 12:28

Per les xarxes socials s'està realitzant una campanya de signatures i difusió d'un missatge en contra dels controls d'identitat segons l'aparença física de les persones.

El text del missatge és :

Em dirigeixo a vostès per exigir la fi dels controls d'identitat realitzats quotidianament per la policia nacional segons l'aparença física de les persones, que veig cada dia en carrers i mitjans de transport.

Aquestes pràctiques vulneren drets fonamentals com el de la no discriminació o la llibertat de moviment, recollits en el nostre ordenament jurídic i en les normatives internacionals.

M'agradaria recordar que en el IV Informe de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) de Desembre 2010 s'exhorta a les autoritats espanyoles a que assegurin una prohibició efectiva de totes les pràctiques en matèria de perfils ètnics per part de les forces policials en tot el país

I que en l'informe del Comitè per al'Eliminació de la Discriminació Racial de l'ONU de Febrer 2011 s'insta l'Estat part a prendre mesures efectives per eradicar la pràctica de controls d'identificació basats en perfils ètnics i racials.

En conclusió, els controls d'identitat racistes existeixen i constitueixen una pràctica sistemàtica, de caràcter il · legal, que atempta contra els drets fonamentals. És per això que exigeixo la seva desaparició immediata i la fi de tota manifestació de racisme institucional

Pots signar aquí: http://oiga.me/campaigns/exige-el-fin-de-las-redadas-racistas

Per difondre en Twitter: Les @BrigadasDDHH llancen campanya per exigir la fi de les batudes racistes: http://bit.ly/sJ4MqQ

Es difon utilitzant el hashtag #NoControles

   

La Direcció General per a la Immigració desmunta els prejudicis amb informació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Redacció. L.I. dijous, 1 de desembre de 2011 20:07

La Direcció General per a la Immigració ha posat en marxa un web que desmenteix amb dades del Govern moltes idees equivocades sobre el col·lectiu

La pàgina web institucional duu per títol “Dades que trenquen tòpics “. Horaris comercials, drets i deures, ajuts socials i beques menjadors són els aspectes tractats.

Llegiu-ne més: La Direcció General per a la Immigració desmunta els prejudicis amb informació

   

Incidència política, nou objectiu de dones migrades

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per D.E./Redacció La Independent (fotos: Diva Criado) dijous, 10 de novembre de 2011 14:05

La Taula de Treball sobre Migració, Gènere i Desenvolupament es va presentar a la Fundació InderaIndera-indera

No hi ha mostra més gran de presència i d’integració en un espai que incidir-hi políticament i aquest és el camí a seguir. Les dones migrades ho tenen clar i així ho van fer saber, mitjançant varies de les seves organitzacions, durant la presentació pública de la Taula de Treball sobre Migració, Gènere i Desenvolupament que es va realitzar aquest dimecres dia 9 de novembre.

Llegiu-ne més: Incidència política, nou objectiu de dones migrades

   

Dones immigrants, valentes, proveïdores i futbolistes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Drina Ergueta (text / fotos) diumenge, 9 d'octubre de 2011 19:45

300 dones migrades, d' entre 18 i 40 anys d’edat, un cap de setmana darrera l’altre es fan un lloc en un espai molt masculíchicas_ftbol

 Sota un sol de justícia, Olga Apaza ha pogut detenir l’atac i ara corre amb la pilota i la passa a una companya en una de las jugades del partit de futbol que enfronta al seu equip, el “Deportivo del Valle”, amb el “Pampa Grande”, en un camp de terra que hi ha a Montjuïc, Barcelona. Arriba el mig temps i, amb un gol en contra i una ampolleta d’aigua, conversem. “Cada diumenge venim a jugar”, em diu amb una ampla somriure i uns ulls negres petits que li brillen. L’ Olga Apaza treballa, com empleada de la llar, en una casa de la zona alta de la ciutat i, amb això, manté a part de la seva família a Bolívia.

Llegiu-ne més: Dones immigrants, valentes, proveïdores i futbolistes

   

Conveni entre Benestar Social i Família i l'Ajuntament de Tàrrega per difondre la campanya "Desmuntant rumors"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per L.I. dimecres, 28 de setembre de 2011 09:35

En la difusió del conveni i de la jornada que l'ha envoltat, no s'ha precisat si s' inclou transversalment el tractament de la migració des de la visió de gènere.

Els estereotips comuns a les poblacions de persones migrades,  encara es veuen més reforçats en el cas de les dones migrants, ja que sovint se'ls hi atribueix tòpics sexistes relacionats amb la submissió, la ignorància, manca de capacitats i habilitats socials, o  "certes actituds sexuals" depenent del col·lectiu.

La signatura del conveni s'ha realitzat aquest 27 de setembre  durant la  la jornada “La gestió dels rumors vinculats a la immigració”, organitzada per la Direcció General per a la Immigració amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.

L’objectiu del seminari, el primer que es fa després d’una sessió a Barcelona el mes de juliol, és difondre bones pràctiques d’entitats i ens locals en l’àmbit de la gestió de tòpics i estereotips vinculats a la immigració.

El conveni l'han signat Xavier Bosch, director general per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, i Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega. Es treballarà en dues línies d’actuació : accions de sensibilització adreçades a l’alumnat de 1r a 4t d’ESO, a través del concurs “Desmuntant rumors”, i actuacions obertes al conjunt de la ciutadania com l’exposició dels treballs del concurs  i d’altres materials didàctics i informatius editats en diversos formats

 

 

 
 

 

 
 
 
.
 
.

 

   

"Prohibir l'ús del vel islàmic sota la bandera de la llibertat i igualtat pot augmentar la desigualtat"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Nilton Torres dijous, 22 de setembre de 2011 14:03

“Parlar del vel islàmic és referir-se a moltíssims temes i prohibir el seu ús sota la bandera de la llibertat i igualtat pot augmentar la desigualtat"

"Que els grups feministes no qüestionin l'ús de l'hijab és també perillós"

 

Velo1

"A Catalunya la dreta més xenòfoba ha guanyat terreny i ha vinculat el mocador islàmic - hijab o niqab-amb allò al que s'oposa i condemna", ha assenyalat Àngels Ramírez, autora del llibre "La trampa del vel", durant la presentació de seu treball realitzada al Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD), de Barcelona.

Llegiu-ne més

   

Catalunya i Equador centraran esforços en la integració de segones i terceres generacions

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per L.I. dilluns, 19 de setembre de 2011 09:57

Amb 73.000 persones de l'Equador empadronades a gener de 2011, representen el 6 % del conjunt de persones estrangeres a Catalunya, la majoria a Barcelona i a l'àrea metropolitana, éssent el tercer col·lectiu de població migrada més nombrós a Catalunya. L'equatorià és un col·lectiu lleugerament feminitzat, a diferència d'altres nacionalitats estrangeres, malgrat no és dels col·lectius més feminitzats a Catalunya. Segons les estadístiques del 2009 de l'IDESCAt, en tot el període 2001-2009 hi va haver més dones que homes. En els moments de més feminització la relació no fou inferior a 73 homes per cada 100 dones. Aquesta relació s'està equilibrant des de 2005. A 1 de gener de 2009, hi havia 87,4 homes per cada 100 dones. L'estructura per edats i sexe ens mostra una migració familiar, ja que destaca el volum de població entre 20 i 40 anys i el volum en la franja de 0 a 20 anys. Entre els 2 i els 5 anys s'observa una discontinuïtat relacionada amb el pas entre la nacionalitat equatoriana i l'espanyola. 

En la reunió celebrada el divendres 16 de setembre en visita oficial a Catalunya, la ministra responsable de la Secretaría Nacional del Migrante (SENAMI) a Equador, Betty Tola, acompanyada del cònsol equatorià a Barcelona, Freddy Arellano i el director general per a la Immigració del Departament de Benestar Social i Família, Xavier Bosch, han acordat centrar els esforços de les administracions en la integració dels fills i filles de la immigració.  Promouran accions que permetin la incorporació més ràpida de les persones vingudes de L'Equador a Catalunya, sobretot del col·lectiu més jove, promovent un major accés a l'ensenyament postobligatori pels cicles formatius i la formació professional.

   

Dones migrades de la regió andina reclamen suport als seus països d’origen davant la crisi

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Joana García Grenzner. Quito dijous, 15 de setembre de 2011 09:24

AbriendoMundos1

Dones participants a associacions de migrades i de treballadores domèstiques a la Unió Europea i als països de la regió andina han reclamat a representants dels consolats i ambaixades un compromís real amb les seves necessitats durant la cloenda de la primera jornada del Fòrum sobre Feminització de la Migració Andina que projecte Abriendo Mundos ha organitzat el 13 i 14 de setembre a Quito. La Independent ha assistit al Fòrum per parlar del projecte Dones migrades, dones amb drets: la comunicació amb visió de gènere, una eina que obre móns, finançat per Abriendo Mundos i reconegut com una bona pràctica per visibilitzar la migració de les dones de la regió andina.

 

Llegiu-ne més

   

Què passa al Consolat d'Espanya a Bogotà?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Diva Criado Pacheco dissabte, 10 de setembre de 2011 20:29

La majoria de persones que fan fila davant el consolat d'Espanya a Bogotà són dones, i són sovint les qui suporten l'assetjament dels tramitadors. Són més dones les que emigren. S'enfronten als mateixos problemes que els homes immigrants en la recerca de millors oportunitats laborals però a més recau damunt d'elles amb més força la càrrega emocional de la separació familiar.

La multiplicitat de destinacions i la creixent mobilitat dins del territori europeu fan que  els territoris de l' Estat espanyol sigui un punt atractiu de l'itinerari migratori colombià. Aquesta migració també inclou a viatgers i viatgeres que demanen visats de treball, d'estudi o de turisme.

 

consolat1

 

Les colombianes i els colombians que decideixen visitar l'Estat espanyol, viuen una situació insospitada en iniciar la gestió per obtenir la visa, no només per la lentitud en el tràmit que potser es deu al volum de sol.licituds -agreujat durant la temporada d'estiu-, sinó pel caos regnant fora de les instal.lacions del Consolat.

Llegiu-ne més: Què passa al Consolat d'Espanya a Bogotà?

   

LA INDEPENDENT AL FÒRUM FEMINITZACIÓ MIGRACIÓ ANDINA A QUITO

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per J.G.G. Redacció La Independent dissabte, 10 de setembre de 2011 14:44

mundos

El proper 13 i 14 de setembre, la ciutat de Quito (Equador) acullirà el Fòrum sobre feminització dels fluxos migratoris andins, organitzat pel projecte Abriendo Mundos per tal de debatre sobre la invisibilització de la migració femenina dels països de la regió. La Independent ha estat convidada a parlar del paper dels mitjans de comunicació en la visibilització de les migrades, un tema que va centrar la primera producció de l’agència el setembre del 2010: el projecte “Dones migrades, dones amb drets: la comunicació amb visió de gènere, una eina que obre móns”, finançat per Abriendo Mundos.

 

Llegiu-ne més: LA INDEPENDENT AL FÒRUM FEMINITZACIÓ MIGRACIÓ ANDINA A QUITO

   

El Govern garanteix actuacions d’acollida, d’integració i de reforç educatiu a les persones immigrades

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per L.I. dimecres, 15 de juny de 2011 12:37

FLAIX
El Govern en garanteix el seu compromís. El Consell Executiu ha donat llum verd a la pròrroga per a l’any 2011 del conveni de col·laboració entre el Govern de la Generalitat i el Govern espanyol per impulsar accions en àmbits com l’educació, la salut, la infància, l’habitatge o l’ocupació. En total Catalunya disposarà enguany d’un fons de 52.115.321 euros. La Generalitat hi aporta 37.102.358 milions d’euros i el Ministeri de Treball i Immigració, 15.012.963.
 
   

Les migrants comparteixen i reflexionen estratègies feministes per reivindicar els seus drets i la gestió de les remeses que envien als seus països

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Lídia Vilalta/ Fotos: Tomás Montes dijous, 19 de maig de 2011 12:45

indera

Un cop inaugurat el Seminari Internacional Ciutadanes GlobalsTransformant Fronteres que ha tingut lloc a Barcelona el 17 i 18 de maig, i després de la ponència marc de Badia Bouia, la responsable de Gènere d'ACSUR-Las Segovias, Marta Tudela, va ser la moderadora de l'interessant debat que, sota l'epígraf Drets, reivindicacions i perspectives de les dones en contextos de Migracions, va reunir a diferents ponents de diverses procedències. Eren testimonis de 'legitimitat especial' segons Tudela que van aportar diversos temes per reflexionar en els 4 tallers: processos migratoris i drets de mobilitat; ciudadores de la vida com a fonament de l'economia, i polítiques de desenvolupament en la vida de les dones, entre altres. Dels Tallers va sorgir l'Agenda Política i les demandes d'aquestes Ciutadanes Globals a les institucions públiques.

Llegiu-ne més: Les migrants comparteixen i reflexionen estratègies feministes per reivindicar els seus drets i la gestió de les remeses que envien als seus països

   

“L’estratificació ètnica del treball de cura és una etapa més en l’atac frontal als drets dels i les treballadores”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Joana Garcia Grenzner dijous, 19 de maig de 2011 11:14

saskiasassen

 

Com a bona sociòloga, Saskia Sassen mira el món amb ulleres que copsen processos i espais invisibles a la primera llambregada. Així va traçar vincles entre globalització, desigualtats de gènere i migracions. Acaba de publicar el llibre "Territori, Autoritat, Drets: dels ensamblatges medievals als globals" i ha intervingut a les jornades "Ciutadanes globals transformant fronteres: processos migratoris, reivindicacions i perspectives" on, un cop més, ha assenyalat finestres per obrir quan totes les portes semblen tancar-se. Si "el capital global és el nou subjecte històric que es territorialitza a les ciutats globals", allà mateix, "una amalgama de subjectes sense poder (immigrants, minories ciutadanes i sexuals )" poden "fer història i trobar un espai estratègic per als seus projectes". Això, explica Sassen, és el que va passar a Tahrir, on el "coratge" va activar-se no només per Facebook i Twitter, sinó per les "velles xarxes de resistència dels barris cairotes tradicionals".

Llegiu-ne més: “L’estratificació ètnica del treball de cura és una etapa més en l’atac frontal als drets dels i les treballadores”

   

Un terç de dones explotades sexualment són immigrants sense papers

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Gloria López, Ameco press dijous, 12 de maig de 2011 00:20

La Defensora del Poble assegura que es necessiten “equips multidisciplinaris” per garantir la protecció de les víctimes

Un 32 per cent de les dones que són explotades sexualment a Espanya per les xarxes que trafiquen amb persones són estrangeres en situació irregular. Aquest és una de les dades del balanç de la lluita contra el tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual corresponent a l'any 2010 avançat per la secretària d'Estat d'Igualtat, Bibiana Aído, durant la inauguració d'un seminari de treball sobre aquesta forma d'esclavitud promogut per la Defensora del Poble, María Luisa Cava de Pla, qui prepara un informe monogràfic per presentar-ho al Parlament a la fi d'any.

Segons ha explicat Aído, el gabinet del qual destina dos milions d'euros anuals a subvencionar programes d'atenció integral a dones que han patit tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual, durant l'any passat es van realitzar 2.344 inspeccions policials, es van desmantellar 335 organitzacions i van ser identificades 1.641 víctimes, de les quals un 92 per cent eren dones i nenes. Un any abans van caure 158 xarxes i es van identificar 1.300 víctimes, conforme ha assenyalat.

Llegiu-ne més: Un terç de dones explotades sexualment són immigrants sense papers

   

Ciutadanes Globals. Processos migratoris, drets, reivindicacions i perspectives

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Tona Gusi dimecres, 11 de maig de 2011 14:00

Les dones que viuen en processos migratoris encara continuen invisibles, discriminades i postergades de les polítiques internacionals i nacionals diu Sara Cuentas a La Independent.

fundacionIndera-007

La Fundació INDERA és una institució que des del 2007 treballa per impulsar accions i processos encaminats a promoure i protegir els drets humans de les dones i les nenes.

Quan manquen poc dies per celebrar el Seminari Internacional Ciutadanes Globals. Processos migratoris, drets, reivindicacions i perspectives, el dies 17 i 18 de maig a la Casa del Mar de Barcelona, parlem amb la seva directora,  Sara Cuentas.

Llegiu-ne més: Ciutadanes Globals. Processos migratoris, drets, reivindicacions i perspectives

   

“Malauradament, a les persones migrades ens toca demostrar que no som l'enemic”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Nilton Torres V. dijous, 14 d'abril de 2011 13:13

Hi ha una imatge que Yenny Batista té gravada en la seva memòria. Tenia cinc anys quan es va despertar de matinada i va veure a la seva mare preparant una maleta. La petita no ho sabia però la seva mare es disposava a deixar el seu poble, La Isabela, a República Dominicana, per viatjar cap a Espanya  buscant un futur millor per a ella i els seus tres germans.
“Em vaig llançar als seus braços, plorant, però no vaig poder evitar que s'anés. És molt dur, i més per a una criatura, veure que la persona que més estimes s'en va lluny i no saps quan la tornaràs a veure”.

Yenny_Batista

Llegiu-ne més: “Malauradament, a les persones migrades ens toca demostrar que no som l'enemic”

   

Binta Ndao, escriptora francesa d’origen senegalés: “No ens haurien de jutjar per l’aspecte exterior”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Lola Mariné i Elena Tarifa (Moncomunicacio) Fotos: Susana Villafañe dijous, 7 d'abril de 2011 16:34

Va arribar a Barcelona, procedent de París i d’una família senegalesa de classe mitjana . Als inicis de la seva estada a Barcelona tot eren somriures i amabilitats. Tothom es pensava que marxaria quan acabés les seves pràctiques a empreses. Però no va ser el mateix quan va decidir quedar-se i cercar feina.

BintaNdao_1

Llegiu-ne més: Binta Ndao, escriptora francesa d’origen senegalés: “No ens haurien de jutjar per l’aspecte exterior”

   

Lin Shen, directora de l'Escola Han:"Vull ser un pont entre la cultura xinesa i la catalana"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Rosa Maria de Andrés- Món Comunicació i La Independent Fotos: Susana Villafañe dijous, 24 de març de 2011 12:33


Lin Shen, directora de l'Escola Han: "Vull ser un pont entre la cultura xinesa i la catalana"

Va arribar a Barcelona, procedent de Shanghai, el 21 de novembre de 2003. Va venir per aprendre l'idioma i millorar la seva formació, però, sobretot, li atreia el país i desitjava conèixer la cultura autòctona. I quan va ser aquí, es va voler quedar, formar una família i oferir alguna cosa del que sabia al lloc que tan bé l’havia acollit. “Vaig comprovar llavors que per a molts de vosaltres la Xina és encara un país llunyà i misteriós- explica Lin- i això em va animar a quedar-m’hi a viure. Amb el meu marit hem creat l'Escola Han (http://www.srabcn.com), a través de la qual volem difondre el coneixement sobre la Xina, i també ser un pont entre les dues cultures".


10Linshen


Llegiu-ne més: Lin Shen, directora de l'Escola Han:"Vull ser un pont entre la cultura xinesa i la catalana"

   

“Sembla que sigui impossible que una estrangera pugui ser professional”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Nilton Torres Varillas (Periodista) dijous, 17 de març de 2011 12:32

 

La mexicana Aimee Heredia té una fita: tornar a trobar allò que anomena “el seu lloc”, un repte que es va imposar des del moment que va decidir que es quedava a viure a Barcelona. Fa deu anys va deixar el seu país i a la seva família per fer un mestratge i després tornar i continuar amb la seva professió de dissenyadora. Amb 25 anys i un bagatge professional que l'havia fet destacar en l'empresa en la qual treballava,l' Aimee només volia perfeccionar-se i continuar ascendint, però la vida li havia preparat un altre camí. Aimee1Avui dia l'Aimee té una nova família, la que ha format amb el seu espòs l' Aitor, la seva petita Ainara d'onze mesos i una “filla” més: una galeria d'art en la qual es congreguen l'artesania popular mexicana i les obres de joves artistes plàstics.“Com em veus et veuràs” es diu la galeria de Aimee, a la qual li ha volgut donar un nom original. És un negoci situat a uns metres del Palau de la Música i en el qual ha posat il·lusions i energia i, a més, és el mitjà a través del com reprèn aquest “el seu lloc” que va tenir en el seu moment.

Llegiu-ne més: “Sembla que sigui impossible que una estrangera pugui ser professional”

   

Col.lectiu Maloka Colòmbia i Mujeres Palante rebutgen el concepte de “conducta incívica” per denegar l’estada

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Tona Gusi dijous, 23 de desembre de 2010 13:30

Rebutgen la moció de l’Ajuntament de l'Hospitalet del Llobregat que demanava al Govern Espanyol incloure i aplicar el concepte de “conducta incívica” com a criteri per denegar l’estada o el procés de reagrupació familiar en la Llei d'Estrangeria vigent. Les dues entitats creuen que afegir criteris de discriminació als que ja existeixen a la Llei, contribueix poc al que hauria de ser un tracte en condicions d'igualtat a una població que pateix la desocupació, la discriminació i la falta de drets de ciutadania amb més rigor que la resta.

   

Les maletes de les immigrants, una caixa de pandora contra els tòpics

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Joana G. Grenzner dijous, 11 de novembre de 2010 10:35

Les migrades protagonitzen el calendari de 2011 de l'Institut Català de les Dones


Les dones immigrants porten al seu bagatge referències femenines pròpies que sovint desconeixem. Al calendari de l’Institut Català de les Dones (ICD) per al 2011, Mariel Araya i Remei Sipi, integrants del col.lectiu de migrades Jemanjà i la Xarxa de Dones Immigrades de Catalunya, tracen una genealogia entre els països d’origen i acollida, tot rescatant la figura de dotze pioneres en la lluita pels drets de les dones.

Llegiu-ne més

   

Les migrades volen que els mitjans les consultin com a font d'informació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

Escrit per Laura Fanals/ Fotos: Lídia Vilalta/ Vídeos: Bárbara Boyero dimarts, 9 de novembre de 2010 10:55

Cloenda dels Tallers de Gènere i Migració, primera producció de La Independent

 

migradesminiAconseguir superar les mirades androcèntriques i etnocèntriques dels mitjans de comunicació; que les dones migrades deixin de ser presentades com a víctimes o éssers emocionals, i que es tinguin en compte els seus coneixements intel·lectuals i acadèmics. Que deixin de ser reflectides als mitjans de comunicació en termes negatius, és a dir, en notícies sobre violència o conflicte, i que se les tingui en compte com a fonts d'informació. En definitiva, que els mitjans no es limitin a parlar d'elles, sinó que els donin veu.

  

Llegiu-ne més

   

Pàgina 3 de 3