Mitjans

Cuadernos Feministas, 15 anys de treball

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Sara Lovera. Las Caracolas / La Independent dilluns, 5 de novembre de 2012 20:09

 

sara

Cuadernos Feministas és una publicació que va néixer com a resposta a allò que el 1994 va succeir a Chiapas amb l'aparició de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional i que va permetre a la societat mexicana adonar-se fins a quin punt la població indígena del país havia quedat endarrerida, tot i els 84 anys de la Revolució mexicana. On, a més, les dones indígenes van quedar de sobte entre dos focs.

Aquests fets van definir clarament de quin costat estaven les feministes tradicionals i institucionals i les que continuen en la lluita per la veritable transformació social, més enllà dels mecanismes de control, legals o supòsits, que maquillen sense resoldre la problemàtica i el conflicte entre dones i homes, el sistema i la urgència de tota la democràcia social.

Llegiu-ne més: Cuadernos Feministas, 15 anys de treball

   

El Col·legi de Periodistes s'adhereix al Manifest dels Col·legis Professionals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimarts, 30 d'octubre de 2012 21:01


El Col·legi  de Periodistes s'adhereix al comunicat publicat el dia 25 d'octubre per diferents col·legis professionals on s'expressava el suport a la resolució del Parlament de Catalunya sobre la necessitat que el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta però, que no s'informés ni convidés al Col·legi de Periodistes ni a la majoria de Col·legis professionals agrupats a la "Intercol·legial", on hi estan representats conjuntament amb la majoria dels col·legis professionals més representatius del país.La Junta del Col·legi de Periodistes ha manifestat la voluntat d'adherir-se a aquest manifest de manera immediata, ja que comparteix i vol expressar també el seu suport a la iniciativa.

   

Debat sobre "El futur dels mitjans de comunicació públics a Catalunya"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimarts, 30 d'octubre de 2012 18:05


Quina és la situació dels mitjans de comunicació públics? i quines les principals amenaces contra el model actual i les plantilles? Els partits polítics es comprometen a enfortir i reforçar els mitjans públics catalans, com van manifestar al Parlament? donaran suport a la contrareforma de la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals? i fins quan seran necessaris els blocs electorals? Aquests són alguns dels aspectes que aquest 30 d'octubre es plantejaran als representants de les diferents forces parlamentàries en el debat que es farà al Col·legi de Periodistes (Sala d'actes a les 19:00h). El debat serà moderat pel periodista Xavier Sitjà, de RTVE i és previst que duri un màxim de dues hores amb la participació dels assistents.

   

Directores de diaris parlen sobre la dona als mitjans de comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 25 d'octubre de 2012 12:27

nuria_pompeia

El dilluns 29 es realitza la Taula Rodona al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a les 19.00, precedida de l'acte de cloenda de l'exposició "Núria Pompeia: Sola davant la vinyeta"

Llegiu-ne més: Directores de diaris parlen sobre la dona als mitjans de comunicació

   

Sobre el tractament de les dones als mitjans

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Joana Gallego,Professora de periodisme a la UAB / ESCACC dimecres, 24 d'octubre de 2012 20:03

 

Juana_Gallego

(Article publicat a Comunicació Dones excepcionals al bloc d'ESCACC) 

Amb molta freqüència ens preguntem pel tractament que reben les dones en els mitjans de comunicació, un tractament que molts considerem que és asimètric quantitativament, i molt més estereotipat del que reben els homes pel que fa a l’aspecte qualitatiu.

¿Per què passa això, encara, quan se suposa que hi ha una situació d’aparent igualtat legal i formal?

Llegiu-ne més: Sobre el tractament de les dones als mitjans

   

Dominicana: Amb una altra mirada ... guia per treballar la comunicació i més

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Mercedes Alonso. SEMLAC / La Independent dimecres, 24 d'octubre de 2012 18:14


A partir de la comprensió que "parlar de gèneres no és parlar de dones, sinó d'una relació que condiciona les diferències", el llibre Con otra mirada: guía para trabajar la comunicación y la publicidad con enfoques no discriminatorios y no sexistas, de la periodista cubana-dominicana, Mirta Rodríguez Calderón, va ser presentat en aquesta capital el 26 de setembre.

Al costat de Rodríguez Calderón, fundadora de la Xarxa Dominicana de Periodistes amb Perspectiva de Gènere i corresponsal del Servei Especial de Notícies de la Dona de Llatinoamèrica i Carib (SEMlac), hi van col·laborar les comunicadores dominicanes Isaura Cotes i Emilia Sants, i la historiadora cubana Sonnia Moro, així com Mariela González, assessora en lleis.

 


Llegiu-ne més: Dominicana: Amb una altra mirada ... guia per treballar la comunicació i més

   

Intersindical denuncia tractament assassinats en El Salobral

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimecres, 24 d'octubre de 2012 00:00

Pronunciament:

Intersindical Valenciana lamenta els dos nous casos de violència masclista ocorreguts a la localitat de El Salobral (Albacete) i en els quals l'assassí ha acabat amb la vida d'una xiqueta de tretze anys i un adult. A més, el sindicat denuncia el tractament donat pels mitjans de comunicació a aquest nou assassinat com de crim passional, volent justificar-lo i qualificant la relació que mantenia amb el seu assassí com una tràgica història d'amor consentida. Mai es pot considerar una relació consentida entre un adult i una xiqueta i mai es pot parlar de crim passional quan es tracta d'una nova víctima de vioència masclista.

La violència contra les dones no pot invisibilitzar-se d'aquesta forma i molt menys justificar-se com han pretés alguns mitjans. Per tant, Intersindical condemna aquest nou femicidi i l'homicidi de l'adult a les mans del mateix assassí, que -com en altres casos de maltractaments- s'ha suicidat després de perpetrar els crims. Crims que no poden tindre mai cap justificació possible.

Ni ara ni mai Intersindical deixarà de denunciar la violència cap a les dones en qualsevol de les seues formes, ni consentirà el tractament manipulador de les noticíes d'aquests tipus que pretenguen justificar-la.

Macu Gimeno Mengual
Coordinadora Àrea de la Dona
Intersindical  Valenciana

   

Informe d'Ajuda en Acció: On son les veus de les dones sobre economia als mitjans?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent. Fotos Susana Villafañe dijous, 18 d'octubre de 2012 16:35

Les desigualtats de gènere van directament relacionades amb les relacions desiguals de poder i amb la manca d'independència econòmica

Només un 27% de representació de dones a la premsa generalista a Catalunya i un 15% a l'especialitzada en economia, segons l'estudi realitzat per Elvira Altés i Sílvia Majó

Aquest passat 17 d'octubre s'ha presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya l'informe "Representació i tractament de les dones i el gènere en la informació sobre economia i el reportatge "2 de cada 10" un estudi i un audiovisual que formen part del programa "Dones i homes ens movem per la igualtat" portat a terme per Ajuda en Acció amb el recolzament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

Llegiu-ne més: Informe d'Ajuda en Acció: On son les veus de les dones sobre economia als mitjans?

   

Triangle imperfecte: dones, economia i mitjans de comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Lourdes Mourelo - Ajuda en Acció dijous, 11 d'octubre de 2012 10:00

Presentació de l'informe "representació i tractament de les dones i el gènere en la informació sobre economia del reportatge "2 de cada 10". Dia: 17 d'octubre al Col•legi de Periodistes de Catalunya.

Després de l'èxit de la campanya Mou-te per la Igualtat. És de justícia, Ajuda en Acció Catalunya promou una nova campanya per prosseguir el treball de sensibilització i d'incidència política sobre els drets de les dones i l'equitat de gènere. La nova campanya, Dones i Homes ens movem per la igualtat, vol seguir amb la tasca de la primera, amb un èmfasi especial en les desigualtats de gènere en l'economia, en les representacions de gènere dels mitjans de comunicació i en l'anàlisi des de la perspectiva de gènere de les polítiques públiques de cooperació a Catalunya.

Llegiu-ne més: Triangle imperfecte: dones, economia i mitjans de comunicació

   

Article sobre La Independent al primer número de nou format de Capçalera, revista del CPC.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent dimarts, 9 d'octubre de 2012 13:38

El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebra l'aparició d'un nou format de la seva revista Capçalera que ha tingut una bona acceptació: "Alguns dels col·legiats i col·legiades que ja han rebut la redissenyada revista "Capçalera", han fet arribar al Col·legi els seus comentaris, majoritàriament positius, destacant-ne el nou format, l'agilitat de lectura i la qualitat dels seus continguts. Una valoració que encoratja a continuar apostant per oferir informació amb el màxim de valor afegit i d'anàlisi de la professió periodística."

Des de La Independent també celebrem que aquest primer número d'aquest nou format de Capçalera aculli un article de la periodista Lali Sandiumenge sobre La Independent (número 157, pàgines 64 a la 67). Si bé el títol "Per uns mitjans sense gènere" pot confondre a lectores i lectors, no hi ha dubte que sota el sotstítol "L'agència de notícies La Independent lluita per aconseguir uns models d'informació no discriminatoris amb les dones",  l'article reflecteix la conversa de l'autora amb un petit nombre de companyes de l'equip de gestió i del consell de redacció, les periodistes de La Independent: Teresa Carreras (directora), Tona Gusi (sotsdirectora), Amada Santos (fotografia) i Diva Criados (cap de les seccions de Drets Humans de les Dones i Violències contra les dones).

La il·lustració a càrrec de Francesco Cusumano, malgrat, segurament, l'esforç per posar-hi en relleu una imatge de dones és un mal exemple de la comunicació des de la visió de gènere o d'una comunicació no sexista.


   

En defensa i record del “TotsxTots”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per M.M. Redacció La Independent dilluns, 1 d'octubre de 2012 11:27

logo-totsxtots

En començar la temporada hem trobat a faltar el programa “Totsxtots”. Ha desaparegut de la programació radiofònica.

Era un programa que, els darrers anys, dedicava tres hores diàries a tractar qüestions socials i solidàries. La defensa dels drets de les dones hi era sovint present. Era dels pocs (l’únic?) programes on podíem trobar regularment denúncies contra la violència de gènere. A casa nostra o al Paquistan.

Llegiu-ne més

   

Projecte “Els mitjans de comunicació i el saber de les dones” organitzat per L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 20 de setembre de 2012 18:17


Teniu un ull crític respecte del gènere quan llegiu la premsa o mireu la televisió? Sou de les que us enfadeu quan veieu la publicitat que es fa servir als mitjans de comunicació majoritaris? Penseu sovint en fer denúncies públiques o escriure cartes al director davant del sexisme dels mitjans? Si és així, us agradarà aquest projecte!- diuen les dones de l'Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.

Els mitjans de comunicació i el saber de les dones” pretén realitzar una anàlisi qualitativa sobre la representació de les dones als mitjans de comunicació comptant amb la participació activa de les dones dels municipis que formen part de l’Observatori, entre ells Barcelona.

Llegiu-ne més: Projecte “Els mitjans de comunicació i el saber de les dones” organitzat per L’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació.

   

Repudis i causes judicials contra la portada "El goce de Cristina"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Sandra Chaher. Comunicar Igualdad. Buenos Aires. Argentina dijous, 20 de setembre de 2012 14:31

 

perfilfontevecchia1-1

Es multipliquen els repudis i les causes judicials contra Editorial Perfil* per la portada de la revista Notícies del 8 de setembre titulada "El goce de Cristina", en la qual apareix una caricatura de la presidenta de la Nació en un moment privat d'èxtasi sexual. No és la primera vegada que Editorial Perfil reprodueix continguts misògins i ja té una causa iniciada per aquest tema.

Un cop més la Revista Notícies utilitza la figura de la presidenta de la República per generar una tapa provocativa que li generi vendes. I un cop més editorial Perfil comet abús de la violència mediàtica amb el mateix objectiu.

Llegiu-ne més

   

Entrevista a Miriam Bobadilla de Periodistes d'Argentina en Xarxa per una Comunicació no Sexista (PAR)

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Tona Gusi. La Independent.Text i fotos dijous, 20 de setembre de 2012 13:43

arg

Miriam Bobadilla és originària de la província de Formosa però viu i treballa a Buenos Aires des del 2000. Periodista amb visió de gènere, és actualment una de les tres moderadores (al costat de Nadia Ferrari i Paula Rei) de la Xarxa PAR (Periodistes d'Argentina en Xarxa per una Comunicació no Sexista), xarxa també integrada (com la catalana) a la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG).

Llegiu-ne més

   

Com el seu nom indica: Ni reines, ni ventafocs

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per D.C. dijous, 13 de setembre de 2012 06:47

Tal qual, com el seu nom ho indica... al programa de televisió al qual no són convidades ni reines, ni princeses, ni dones fatxendes, només estan convidades dones comuns i corrents, elles ara tenen un espai a la televisió per explicar les seves històries, i ensenyar sense embuts les seves pròpies vivències

Ni Reines, ni ventafocs s'emet des del passat 24 d'agost tots els divendres a les 20:30 pel Canal Capital de Colòmbia

L'emissió televisiva que dirigeix Fabiola Calvo Ocampo, Coordinadora General de la Xarxa Colombiana de Periodistes amb Visió de Gènere, realitzat per Julieta Vanegas i produït per Grace Montserrat Torrent, és un projecte amb perspectiva de gènere, que permet identificar la dona treballadora com un baluard de la societat colombiana.

 

   

"Ruiz Gallardón està fent polítiques anti-dona"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Teresa Carreras. La Independent dijous, 21 de juny de 2012 16:18

 

La Independent entrevista a Soledad Gallego-Díaz, Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, 2012

André Fontaine, del diari Le Monde Menció Honorífica

 

Discurs_Sol_15-2-2012

Soledad Gallego-Díaz

La periodista d'El País, Soledad Gallego-Díaz ha sumat el Premi "Ernest Udina a la Trajectòria Europeista", 2012 que atorga cada any l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) a un seguit de premis que li han lliurat darrerament com el de l'Asociación de la Prensa de Madrid (APM).

Llegiu-ne més: "Ruiz Gallardón està fent polítiques anti-dona"

   

Oaxaca. Mèxic: Neix "La Savia", revista amb perspectiva de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció CIMAC / La Independent dilluns, 11 de juny de 2012 00:00

El Consorci per al Diàleg Parlamentari i la Equitat-Oaxaca va presentar la revista per tal d'oferir un mitjà informatiu amb perspectiva de gènere que contribueixi a una societat justa, plural i equitativa. 

La revista semestral contindrà informació i anàlisi sobre la condició social, política i cultural de les dones. En el seu primer nombre fan una reflexió sobre la participació política i comunitària de les dones.

.
   

X Encuentro Iberoamericano de Género y Comunicación a L'Havana (II)

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Sara Más. L'Havana. SEMLac / La Independent dimarts, 29 de maig de 2012 00:00

Gènere: Les dones migrants han de ser protagonistes d'una nova comunicació

La nova comunicació per al codesenvolupament ha de portar a primer pla, com a protagonistes, a les persones migrants i entre elles a les dones, va assegurar l'espanyola Inmaculada Saranova de Martín en intervenir en la primera jornada del X Encuentro Iberoamericano de Género y Comunicación*, realitzat a la capital cubana del 23 al 25 de maig.

Llegiu-ne més

   

El Col·legi de Periodistes de Catalunya crea la Comissió de Periodistes Seniors

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CPC / L.I. dijous, 24 de maig de 2012 10:24

El Degà i la Junta de Govern han constituït la Comissió de Periodistes Sèniors.  Es vol comptar amb aquest conjunt de professionals que acrediten experiència i que poden contribuir en la millora dels serveis del Col·legi en  la defensa de la professió periodística. La presentació de la Comissió de Periodistes Sèniors serà dimecres 30 de maig, a les sis de la tarda a la seu central del CPC.

   

"Els temes transcendents els tracten els homes"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Julia López i Elena Tarifa. Mon comunicació / La Independent dimarts, 15 de maig de 2012 12:16

El dijous 10 de maig va tenir lloc a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona la taula rodona: "La recerca de gènere influeix en el periodisme actual?". A la taula hi eren Marina Subirats, sociòloga, professora emèrita de la UAB, Lídia Heredia, periodista, presentadora d’Informatius de TV3, Xavier Mas de Xaxas, periodista de La Vanguardia, membre de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Marta Corcoy, periodista, membre de la junta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i com a moderadora, Elvira Altés, professora de Periodisme de la UAB, membre de la Permanent de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (IIEDG).

Llegiu-ne més

   

Taula rodona: "La recerca de gènere influeix en el periodisme actual?"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. divendres, 4 de maig de 2012 12:51

Dijous 10 de maig, a les 7 de la tarda, es farà al Col·legi de Perdiodistes de Catalunya aquesta taula rodona a iniciativa de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere, amb la col·laboració del CPC i de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

La proposta de debat s’articula a l’entorn de la percepció de que entre l’acadèmia i la professió no s’estableixen vincles prou fluids com perquè els treballs de recerca arribin a la societat a través de les seves aplicacions pràctiques. Una posta en pràctica que només poden dur a terme les persones que exerceixen la professió de forma habitual.

Participaran a la taula rodona: Marina Subirats, sociòloga, professora emèrita de la UAB; Lídia Heredia, periodista, presentadora d’informatius de TV3; Xavier Mas de Xaxas, periodista de La Vanguardia, membre de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Marta Corcoy, periodista, membre de la junta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; i Elvira Altés, professora de Periodisme de la UAB, membre de la Permanent de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere

   

El Govern defensa el model de servei públic dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dilluns, 23 d'abril de 2012 08:47

 

El Govern vol deixar clar de forma clara, inequívoca i nítida que mantindrà el model de servei públic i de titularitat pública que en aquests moments hi ha a la CCMA”, així s'ha manifestat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, davant l’aprovació per part del consell de ministres del dia 20 d’un projecte de llei que obre la porta a les comunitats autònomes perquè puguin privatitzar els seus mitjans públics.
 
Homs afirma sobre el model actual dels mitjans públics Audiovisuals: “Pensem que fan un servei molt singularitzat en el cas de Catalunya, per la nostra situació de defensa constant del llengua i amb un panorama de nació que no té estat propi i que per tant requereix mitjans potents públics al servei de tothom”.
 

   

Les periodistes Yolanda Sobero i Susana Jiménez, de TVE, guanyadores del I Premi de Periodisme Colombine

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció AmecoPress / La Independent divendres, 13 d'abril de 2012 00:00


De les 80 autories dels treballs presentats, 49 eren de dones

Les periodistes de TVE, Yolanda Sobero Martínez (Corao, Astúries, 1959) i Susana Jiménez Pons (Alacant, 1965), amb el documental "Feminicidi SA", emès fa un any a "La 2" i Canal 24 hores, a través del programa "En portada" dels Serveis Informatius de Televisió Espanyola, han guanyat el I Premi de Periodisme "Colombine", que organitza l'Associació de Periodistes - Associació de la Premsa d'Almeria (AP-Apal), amb el patrocini de Unicaja. El treball guardonat tracta sobre la violència soferta per les dones a Guatemala, que en proporció a la seva població, és el país amb més feminicidis d'Amèrica. 838 dones van ser assassinades i més de 4.000 violades només el 2010. La protagonista del reportatge és una d'elles, assassinada després de parlar per a TVE.

Llegiu-ne més: Les periodistes Yolanda Sobero i Susana Jiménez, de TVE, guanyadores del I Premi de Periodisme Colombine

   

Paraguai: Inicia transmissió ràdio indígena del Gran Chaco

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CIMAC / La Independent dimecres, 11 d'abril de 2012 08:46

  

El 19 d'abril, Dia dels pobles originaris a Paraguai, iniciarà transmissions la primera emissora indígena a la zona del Gran Chaco paraguaià (oest del país), va informar l'agència Púlsar. 

La ràdio que està formada per joves que van participar en diferents cursos de capacitació per a estar al front del projecte radiofònic comunitari, transmetrà el seu senyal en castellà, guaraní i en el dialecte enxet. Compta amb el suport de la Secretaria de la Informació i Comunicació per al Desenvolupament (SICOM).

   

Andalusia: Mitjans i ONGD's

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 5 d'abril de 2012 12:59

El Sindicat de Periodistes d'Anadalusia (SPA) considera necessari que aquestes organitzacions del Tercer Sector, comptin amb professionals de la comunicació per a la gestió de continguts informatius, ja que només el 24% té experts en aquesta matèria.

Els cursos i tallers de Comunicació per al Desenvolupament organitzats pel Sindicat de Periodistes d'Andalusia (SPA) a Granada i Màlaga durant els anys 2010 i 2011, en col · laboració amb les ONGDs d'aquestes dues províncies per facilitar la introducció de continguts relacionats amb els processos de desenvolupament en els mitjans de comunicació, van ser el tema central de la comunicació presentada a la primera jornada del XIII Fòrum d'Investigació en Comunicació celebrada a la Facultat de Comunicació de la Universitat de Màlaga.

La innovadora experiència de l'SPA va ser presentada per la seva secretària d'Organització a Granada, Cristina Prieto, que va explicar la necessitat de trobar un punt de trobada entre els interessos dels periodistes i els de les ONGDs perquè la informació sobre comunicació per al desenvolupament formi part de l'agenda diària dels mitjans i no quedi reduïda a notícies de catàstrofes o crisis alimentàries en moments puntuals.

Llegiu article sencer a  FeSP


   

El CPC fa efectiva la liquidació de l’ajuda a la Xarxa de ràdios d’Hondures

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CPC / L.I. dimecres, 4 d'abril de 2012 13:09

Hondures és un dels països més perillosos pels i per les periodistes, sovint víctimes de repressió i amenaces, on la llibertat d’expressió continua qüestionada. Amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la COMPPA ha consolidat la xarxa de ràdios comunitàries, populars i autònomes. Han pogut millorar la connectivitat de la xarxa, adquirir equips per ampliar les senyals, aprendre a autogestionar les ràdios o formar equips de comunicadors que ara poden fer arribar la veu dels seus pobles difonent-les per traspassar les barreres informatives.

Cal recordar que en el marc de la voluntat de treballar tots els aspectes relacionats amb la cooperació i la solidaritat, el Col·legi de Periodistes de Catalunya destina el 0’7% del seu pressupost ordinari a col·laborar amb projectes en l’àmbit de la comunicació. Els destinataris de l’ajuda són elegits a través del Concurs de Projectes de Cooperació, que en la darrera edició, va decidir dividir el pressupost en dos projectes. A part de contribuir al desenvolupament de la Xarxa de ràdios comunitàries d’Hondures, també s’està a punt de finalitzar el projecte presentat pels Amics de la Televisió Saharaui.

   

DVD d'AulaMèdia: Una mirada crítica

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. divendres, 23 de març de 2012 14:14

 

Aquest nou DVD d'AulaMèdia i Objectiu Comunicació vol reflexionar sobre el periodisme i la seva funció social. El reportatge recull cinc mirades d’especialistes que ens ajuden a analitzar diferents aspectes que reflecteixen els mitjans de comunicació: el racisme, el masclisme, el classisme… El DVD també vol mostrar la situació del periodisme a casa nostra.
(El DVD inclou, com extres, les entrevistes completes a Elvira Altés, Xavier Giró, Vicent Partal, Roger Palà i Teun A. van Dijk.)

Vídeo promocional
Si vols el DVD "Una Mirada Crítica" pots sol·licitar-lo aquí

   

La International Women's Media Foundation publica un informe sobre la Condició de la Dona en els mitjans

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció AmecoPress / La Independent dijous, 22 de març de 2012 13:28

Només hi ha el 27% de dones als llocs directius en els mitjans
L'informe examina l'equitat de gènere en els mitjans de comunicació de tot el món

 

Atenent a una de les línies més treballades fins al moment, i coincidint amb el mes de març, la International Women 's Media Foundation ha publicat un "Informe Mundial sobre la Condició de la Dona en els mitjans", un estudi en el qual ha participat la Fundació AVA juntament amb RTVA i que examina més de 500 companyies de gairebé 60 països per examinar de prop l'equitat de gènere en els mitjans de comunicació de tot el món.

Llegiu-ne més: La International Women's Media Foundation publica un informe sobre la Condició de la Dona en els mitjans

   

Internacional: IWMF nomena nova directora executiva

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció CIMAC / La Independent dijous, 22 de març de 2012 09:13

Elisa Lees fomentarà lideratges de les periodistes 

La Fundació Internacional de Dones dels Mitjans (IWMF, per les sigles en anglès) que es dedica a impulsar el paper de les dones en els mitjans de comunicació, va nomenar Elisa Lees Muñoz com la seva nova directora executiva. 

Lees Muñoz va ser escollida per comptar amb 20 anys d'experiència com a defensora dels Drets Humans de les dones, i per la seva tasca com col·laboradora en diferents organitzacions dedicades a promoure els lideratges femenins en els mitjans informatius. 

En un comunicat, Lees - que assumirà el càrrec el pròxim 2 d'abril - va dir que estava compromesa amb les fites de l'organització, per promoure i donar suport al treball de les periodistes a tot el món. 

Llegiu-ne més: Internacional: IWMF nomena nova directora executiva

   

Xile: Convoquen a participar en la Revista Punto de Género

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CIMAC / L.I. dimecres, 21 de març de 2012 08:56

El Núcleo de Investigación en Género y Sociedad Julieta Kirkwood del Departament de Sociologia de la Universitat de Xile, convoca a tothom que hi estigui interessat a participar en la tercera convocatòria de la "Revista Punto Género", perquè enviïn assajos, treballs de recerca , ressenyes de llibres, revistes, novel·les, pel·lícules, entre d'altres, referents a temes de gènere. El termini per rebre treballs és el 30 d'abril de 2012 al correu Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

   

Marroc: Neix el primer Observatori pel bon tractament de la imatge de les dones als mitjans de comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent dilluns, 12 de març de 2012 15:04

Aquest 8 de març s'ha posat en marxa a Rabat el primer Observatori pel bon tractament de la imatge de les dones als mitjans de comunicació al marroc. La periodista i professora de comunicació Nadia Lamhaidi n'és la seva coordinadora.

Lamhaidi diu que aprofitran tota l'experiència d'Observatoris d'Amèrica Llatina, així com l'experiència  de la Xarxa Intermacional de Periodistes amb Visió de Gènere.

   

8 de marzo con LA RED COLOMBIANA DE PERIODISTA CON VISIÓN DE GÉNERO y con CON EL CINE FORO: “Narrarse mujer”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 8 de març de 2012 21:33

LA RED COLOMBIANA DE PERIODISTA CON VISIÓN DE GÉNERO Y EL COLECTIVO HOMBRES Y NUEVAS MASCULINIDADES INVITAN A CELEBRAR EL DÍA INTERNACIONAL DE LA MUJER CON EL CINE FORO: “Narrarse mujer”  

El emblemático teatro México abre su sala fundadores este 8 de marzo, en conmemoración  del día  internacional de la mujer, con el apoyo del cine club  de la Universidad Central, se llevará  a cabo  el cien foro: “Narrarse mujer” y se reflexionará también sobre el papel emergente de los hombres en la revolución pacífica de las mujeres.

Una celebración especial en donde  se presentara la película “Mamá Choco” de la cineasta Diana Kuellar, film  que ganó el premio al “Mejor Documental Latino” y a la “Mejor música original” en el FESTIVAL ATLANDIDOC (Uruguay 2010). (Premio Unión Latina), ATLANDIDOC (Uruguay 2010).

El debate contará con la asistencia de la invitada especial: Clara Riascos, una de las mujeres precursoras del cine feminista en Colombia, se proyectará varios de sus documentales, en donde “Y Tu Mamá Qué Hace” y “50 años De La Ciudadanía De Las Mujeres En Colombia”, harán parte de esta celebración.

Porque más que regalar una flor, un chocolate o un poema, es mejor resaltar las luchas y reivindicaciones de las mujeres Colombianas.

Mayor Información en:

http://redcolombianadeperiodistasconvisiondegenero.wordpress.com/

Lugar: Teatro México, Sala Fundadores (Calle 22 N: 5 -85)

Día: 8 de marzo de 2012

Hora: 6:30 pm-Entrada libre

   

Lleida: lliurament del V Premi Mila i de la VII Beca Cristina de Pizan a la Paeria

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 8 de març de 2012 09:34

Periodisme amb visió de gènere

L’acte de lliurament del V Premi Mila i de la VII Beca Cristina de Pizan es farà el proper dia 8 de març a les 19 h, al Saló de Plens de la Paeria, en el marc dels actes organitzats per l’Ajuntament de Lleida amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

   

V Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CPC / L.I. dijous, 8 de març de 2012 09:31

Butlletí del Col·legi de Periodistes de 8 de març de 2012

Demarcació de Lleida.-

En audiovisual, el premi és per al reportatge "Dones descalces: tabús i feminitats", d’Aurora Antón i Sònia Pons, emès a TV de L’Hospitalet de la Xarxa de Televisions Locals, i que parteix d'uns tallers organitzats a les associacions de dones de l'Hospitalet de Llobregat, impulsats pel Programa Municipal de la Dona de la ciutat. "Aquest documental només ha estat possible gràcies a la feina de les professionals del CAID", han comentat les autores al comunicar-los que han estat premiades. 

Llegiu-ne més: V Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida

   

Estat espanyol: Arremesa de la RAE contra les guies de llenguatge no sexista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Carmen G. Aragón. La Independent dimarts, 6 de març de 2012 22:03

Posicionament de la RAE, enllaç informe i enllaços articles en defensa del llenguatge no sexista

"La gramàtica no és la vida" diu Amelia Valcárcel

La RAE (Reial Acadèmia Espanyola) ha subscrit un informe sobre sexisme lingüístic i visibilitat de la dona a càrrec de l'acadèmic Ignacio Bosque. L'informe, l'aprovació del qual va tenir lloc el passat 1 de març a Madrid, analitza nou guies de llenguatge no sexista que han estat publicades recentment a Espanya i sentencia que malgrat les esmentades guies es basen en premises veritables, n'extreuen conclusions errònies.

Llegiu-ne més

   

L'Alguer: nou programa radiofònic 'Onda Algueresa'

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per T.G. Redacció La Independent dilluns, 27 de febrer de 2012 09:22

L'Espai Llull de l'Alguer dóna suport a aquest programa editat en llengua catalana de l'Alguer, que l'emissora de la ciutat de l’illa de Sardenya (Itàlia), Radio Onda Stereo, posa en antena a partir d'aquest 26 de febrer, cada diumenge de 10h a 11h del matí i es podrà escoltar a través del canal 98.3 en FM, o també a través l’streaming a la web www.ondastereo.com

Miquel Serra, ja havia col·laborat amb la primera televisió local de l’Alguer, Tele Riviera Corallo, i amb algunes ràdios històriques locals, que ja no emeten des de fa anys, com Tele Radio Alghero 101 i Radio Sigma.

Aquest nou espai cultural radiofònic, després de molts anys sense cap programa en alguerès, serà conduït per Miquel Serra i dirigit per Giuseppe Niolu. Abordarà qüestions relacionades amb l’àmbit de la cultura, amb la participació des de l’estudi de convidats que parlaran de literatura, del món de la cançó, de teatre, de l’esport, etc.

 El secretari del Govern, Germà Gordó, durant la seva visita el maig de 2011 assegurà el compromis d'assessorament i el suport de la Generalitat, a través de l’Espai Llull i de la seva direcció, a fi de contribuir a que el català de l'Alguer guanyi en difusió i, per tant, no reculi. 

   

El Col·legi de periodistes de Catalunya celebra els seus 25 anys

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 23 de febrer de 2012 18:48

El primer acte commemoratiu, amb la sala plena de públic, va comptar amb la participació de tres exdegans i de l'exdegana (Salvador Alsius, Joan Brunet, Montserrat Minobis i Josep Carles Rius) i de Margarita Rivière, membre de la primera Junta de la història del Col·legi. El primer en prendre la paraula va ser Enric Frigola –Secretari de la Junta actual– que va excusar l’absència del degà Josep Maria Martí, malalt. Frigola va avançar que la commemoració dels 25 anys es basarà en convidar a primeres figures del periodisme internacional al llarg del 2012 i en posar molt d’èmfasi en l’aspecte de la formació.

Llegiu l'article sencer

   

Jornada eines i solucions per als serveis de comunicació de proximitat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimarts, 21 de febrer de 2012 14:46

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès hant organitzat la jornada Eines i solucions per als serveis de comunicació de proximitat (que tindrà lloc el proper 6 de març a la seu  d’ESADE-Creapolis (Av. De la Torre Blanca, 57 Sant Cugat del Vallès) am l’objectiu d'ajuntar els diferents actors del sector per tal de compartir les experiències existents en aquests moments  i fer visibles les diverses possibilitats de reconvertir-se, davant les transformacions tecnològiques que són una oportunitat de futur per als serveis de comunicació de proximitat , ateses les dificultats de desplegament i els greus problemes de viabilitat de la
TDT local pública i privada.

La davallada de la TDT local pública i privada la pluralitat de l’espai comunicatiu català, com també la vitalitat de la comunicació de proximitat. L’escenari actual mena a cercar nous camins tecnològics i estratègics per a la prestació del servei audiovisual local tal i com fan: Cugat.cat, Sant Quirze TV, VilaWeb i EL NOU9. També hi ha altres plataformes –com InOutTV– que combinen diverses tecnologies per tal de fer una televisió de proximitat a uns preus assumibles.

A banda de la tecnologia, cal optimitzar-ne la distribució per a les diferents plataformes, com és el cas de l’ACN (Agència Catalana de Notícies).

   

Inauguració de l’exposició “25 anys de Col·legi, 25 anys de periodisme"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CPC / L.I. dimarts, 14 de febrer de 2012 14:28

La inauguració d'aquesta exposició tindrà lloc el proper dimecres 22, a les 19h, a la seu del Col·legi (Rambla Catalunya, 10, pral.), en un un acte presidit pel degà Josep Maria Martí i amb les intervencions dels exdegans i l'ex-degana  Josep Carles Rius, Montserrat Minobis, Joan Brunet i Salvador Alsius, i la vicepresidenta segona de la primera Junta, Margarita Rivière.

L’exposició –adaptació del monogràfic publicat a la revista col·legial “Capçalera” en el seu darrer exemplar– presenta un recorregut per la història del Col·legi, a través de la seva cronologia i d’una crònica fotogràfica, al costat d’un ampli repàs als principals esdeveniments que han marcat, d’una manera o altra, el món de la comunicació en el darrer quart de segle.

Aquest darrer apartat, a l’igual que el monogràfic de “Capçalera”, ha estat fet per un equip de 26 col·legiats i col·legiades i dedica un panell a cada any, destacant-ne una notícia i fent una breu cronologia d’altres fets comunicatius importants d’aquell any.

En una vitrina es podran veure materials històrics editats pels Col·legi, com ara documents dels congressos de periodistes, els primers exemplars de la col·lecció “Vaixells de paper” (1988), la revista “Capçalera” (abril 1989), així com l’acta de la primera reunió de la Junta del Col·legi.

   

20 Minutos publica el segon reportatge guanyador del premi a l'estudiantat de l'ADPC

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 9 de febrer de 2012 18:11

Dilluns 6 de gener va sortir publicat al diari gratuït 20Minutos el segon dels reportatges periodistics guanyadors del  I Premi ADPC de Periodisme no Sexista per a l'estudiantat.

En aquest cas, es el premi ex aequo, i el reportatge porta per títol Esperit de Superació i està realitzat per les estudiants de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Mireia Aguado i Carla Piqué. Ofereix diversos testimonis de marroquines emigrades a Barcelona.

Llegiu el reportatge premiat per l'ADPC (Associació de Dones Periodistes de Catalunya) a 20Minutos

 

   

Pàgina 9 de 11