Mitjans

Avenços i errors en el tracte informatiu que donen els mitjans a la violència de gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Drina Ergueta / La Independent (fotos: ADPC) dijous, 18 d'abril de 2013 11:06

El tractament informatiu que fan els diaris de la violència de gènere presenta, al cap i a la fi, un avanç, tot i que hi ha errors que persisteixen i es registra alguna nova pràctica de caràcter negatiu, segons l'últim estudi corresponent a 2012 realitzat per la Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC).

diarios


Llegiu-ne més: Avenços i errors en el tracte informatiu que donen els mitjans a la violència de gènere

   

Presentació dels resultats de dues investigacions de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dissabte, 13 d'abril de 2013 10:22


Violència Masclista: tractament dels mitjans de comunicació i prevenció en l'entorn universitari

L'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) presentarà dos estudis aquest dilluns 15 d'abril al Col·legi de Periodistes de Catalunya*: 'Impacte de les Recomanacions sobre el tractament de la Violència Masclista als Mitjans de Comunicació 2012' (7ª edició), elaborat des de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya i presentació de l'estudi 'Creences de l'alumnat de la UdL sobre la Violència de gènere', elaborat des del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida. Intervenen: Yolanda Bardina, Mavi Carrasco, Marta Corcoy, Francina Vila. Presenta: Carolina Barber, presidenta de l'ADPC.

15abril_ADPC


*L'acte tindrà lloc a les 18 hores al Col·legi de Periodistes, Rambla de Catalunya 10 de Barcelona

   

"L QUE L" Els Mitjans de Comunicació i la visibilitat lèsbica al CPC el 25 d'abril

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 10 d'abril de 2013 10:24

ACTE_Mitjans-LGTB

 

Taula Rodona per a la visibilitat lèsbica als mitjans de comunicació

El 26 d'abril és el dia de la Visibilitat Lèsbica, és un dia de reivindicació de les dones que estimen dones i de la necessitat de ser visibles i no viure amagades.

La invisibilitat de les dones és un problema comú a totes, tenint en compte que som el 52% de la humanitat, però especialment per les dones lesbianes que pateixen la doble discriminació.

En aquest sentit els darrers anys hi hagut avenços socials i legislatius que afavoreixen la "sortida de l'armari" i que ajuden a viure lliurement la pròpia sexualitat i combatre les discriminacions socials.

La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores (La Independent) i Idem tv,  mitjans compromesos amb aquesta visibilitat organitzem el proper 25 d'abril, a les 19h, un acte sobre el paper dels mitjans LGTB en aquesta visibilitat amb la participació d'IDEMTV, InOut Radio i MesqueLes, tots ells mitjans digitals.

   

Lleida: Celebrada l'entrega dels Premis Mila per a la Igualtat de Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CPC / La Independent dijous, 21 de març de 2013 17:12

Neus Martí, Mikel Arístregi, Aurora Anton i Ana Torres han estat les guanyadores i el guanyador de les diferents categories del VI Premis Mila per a la Igualtat de Gènere a Lleida, que es van lliurar el passat 12 de març al Saló de Plens de la Paeria de Lleida.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, juntament amb el President del Col·legi de Periodistes de la Demarcació de Lleida, Josep Lluis Cadena, i la regidora de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l'Ajuntament de Lleida, M. Rosa Ball, van ser els encarregats de presidir l'acte, on van fer un reconeixement especial als mitjans de comunicació d'àmbit local per la seva implicació en la difusió de la igualtat de gènere.

 

Llegiu-ne més: Lleida: Celebrada l'entrega dels Premis Mila per a la Igualtat de Gènere

   

Les Dones de premsa: La situació de la dona en els mitjans d'EUA 2013

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Fabiola Llanos. La Independent dimecres, 13 de març de 2013 23:25

“The Women’s Media Center” (Les Dones de la premsa) - fundada per Jane Fonda, Morgan Robin, i Gloria Steinem - té per objectiu fer visibles i poderoses a les dones en els mitjans de comunicació.

 

 

La influència dels mitjans de comunicació és una de les forces econòmiques i culturals més poderoses d'avui en dia. Decidir qui parlarà, qui defineix els debats, qui escriu, és el més important de l'informe: els mitjans de comunicació donen forma a la nostra comprensió, sobre qui som i el que podem arribar a ser. El problema és que només molt poques vegades s'utilitza ni la meitat del talent de les dones periodistes i mai es pot “sentir” ni la meitat de la informació que elles podrien explicar.

Llegiu-ne més: Les Dones de premsa: La situació de la dona en els mitjans d'EUA 2013

   

Joana Bonet, nova directora gerent de Prisa Revistas

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dissabte, 9 de març de 2013 14:21

notícia publicada a guiademediosdigital.com  www.guiademediosdigital.com
infoperiodistas.info   www.infoperiodistas.info


Joana Bonet Camprubí ha estat nomenada directora gerent de PRISA Revistes. Bonet és, periodista i llicenciada en Filologia per la Universitat de Barcelona.

El seu càrrec de directora gerent de PRISA Revistas comporta la gestió editorial i l'estratègia comercial de capçaleres com ara: Rolling Stone, Gentleman, Cinemanía, Car y Claves.

Joana Bonet va començar la seva tasca periodística als 18 anys i ha col·laborat en els principals mitjans de premsa escrita, ràdio i televisió: articulista del diari La Vanguardia;  col·laboradora en el programa Julia en la Onda, d'Onda Cero; ha dirigit les revistes femenines Woman i Marie Claire (1992-2012);  entre 2007 i 2012 va col·laborar setmanalment amb Carles Francino en Hoy por Hoy de la Cadena SER;  directora del programa Humanos y divinos de TVE; tertúliana a La mañana de la 1, a Los desayunos de TVE i a 59 segundos; i va col·laborar a El País entre 1989 i 1992.

A més, ha estat professora, analista i ponent en diferents fòrums i directora del curs de periodisme i comunicació de moda de la Universitat Politècnica de Madrid en les seves tres primeres edicions. És presidenta de l'Associació Escola per a Totes, l'objectiu principal és l'escolarització de nenes sense recursos a Cambodja.

   

Ana Pastor rep el Premi Blanquerna com a la millor professional de la comunicació del 2012

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dissabte, 9 de març de 2013 14:02

noticia publicada en guiademediosdigital.com www.guiademediosdigital.com

infoperiodistas.info www.infoperiodistas.inf

La Facultat de Comunicació i Relacions Institucionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL) han distingit la periodista Ana Pastor amb el Premi Blanquerna al Millor Comunicador del 2012 per la seva trajectòria professional, reconeixent t el "caràcter crític i sempre independent de les forces governamentals" de Pastor,.

En la seva carrera professional destaca: a la Cadena Ser, el programa Punto de fuga; a Televisió Espanyola, 59 Segundos i Los desayunos de TVE.

Pastor va ser acomiadada després del canvi de presidència a RTVE. Actualment  és col·laboradora  de la CNN on realitza entrevistes a personalitats destacades d'àmbits com la política, la cultura o l'esport.

   

Reclamacions provoquen la inclusió de dones en l'informe Nínxols

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Drina Ergueta. La Independent (Foto:URL) dijous, 7 de març de 2013 13:55

Nnxols

L'informe no modifica el seu contingut, només inclou algunes dones que inicialment no havien estat esmentades perquè "elles ho van demanar", afirma el director de l'estudi, Josep Lluís Micó. El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta els fets i assegura que en una propera versió hauran de vigilar de prop que hi hagi major equitat.


Llegiu-ne més: Reclamacions provoquen la inclusió de dones en l'informe Nínxols

   

Internacional: Trencant sostres de vidre. Dues dones directores de dos dels diaris més influents del món: The New York Times i Le Monde

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Indepedent dimecres, 6 de març de 2013 23:18

A Jill Abransom que des fa més d'un any dirigeix The New York Times hi hem de sumar ara Natalie Nougayrède de 46 anys, que ha estat recentment nomenada pel 80% dels seus companys i companyes ,com és norma en el prestigiós diari francès, directora d'un dels diaris de capçalera europeus Le Monde.

Si la primera hi va arribar després d'haver-ne estat directora adjunta durant més de vuit anys, Nougayrède abans d'entrar a Le Monde (1996) havia estat reportera de Libération i havia treballat de corresponsal free lance. Després va ser corresponsal a Moscou i corresponsal diplomàtica del diari que ara dirigeix.

Les dues professionals del periodisme tenen com un dels seus objectius enfrontar els dos prestigiosos diaris amb els reptes de la digitalització enfont d'una crisi que sacseja el món dels diaris impressos.

Natalie Nougayrède ha afirmat que els seus dos grans principis periodístics es basen en la qualitat i la independència.

Amb aquest nomenament França té dues dones directores de dos grans diaris: La Croix i Le Monde.

   

Lledó i els canvis en l'ús de la llengua a favor de la dona

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Drina Ergueta. La Independent dijous, 28 de febrer de 2013 13:12

eulalia_lledo

Com es parla, es veu, es valora i s'explica la dona en els mitjans, és d'allò que tracta Cambio lingüístico y prensa”, el nou llibre d'Eulàlia Lledó que fou presentat aquest dimecres.

L'últim treball d' Eulàlia Lledó mostra els canvis que s'estan plantejant no només en l'ús de la llengua en els mitjans, sinó que es revela un avanç en la manera de veure el món que, en definitiva, és favorable a la dona, és el que es desprèn dels comentaris realitzats durant la presentació del llibre “Cambio lingüístico y prensa” que es va dur a terme al Centre Cultural de Dones Francesca Bonnemaison.

Llegiu-ne més: Lledó i els canvis en l'ús de la llengua a favor de la dona

   

TARGETA VERMELLA als diaris: El País, El Periódico de Cataluña, Ara i El Mundo

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 27 de febrer de 2013 17:57


eleccions_Italia

 

Males pràctiques en el llenguatge no sexista

Amb motiu de les eleccions italianes, aquest cap de setmana els quatre diaris esmentats han caigut en el mateix error al publicar en les seves pàgines en la informació de les elecions italianes la fotografia que publiquem en un clar i demostratiu exemple de comunicació sexista.

Llegiu-ne més: TARGETA VERMELLA als diaris: El País, El Periódico de Cataluña, Ara i El Mundo

   

Mònica Terribas: “el procés sobiranista serà llarg i dur”

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Carme Pollina. Agència Chart_Kommunik / La Independent dijous, 21 de febrer de 2013 11:49

M.Terribas_baixa

Mònica Terribas durant la zerrada del TR3SC

La periodista Mònica Terribas opina que el procés sobiranista a Catalunya serà "llarg i dur", en resposta a la pregunta que li va fer una sòcia del club de cultura TR3SC que va assistir al col·loqui amb tast de vins del passat 14 de febrer al Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) de Barcelona.

L'editora del diari ARA i exdirectora de TV3 va explicar també en aquella trobada que, tot i que no sap com s'acabarà el procés sobiranista, li fa una mica de "basarda" veure que el poble català potser no acaba d'estar del tot unit de cara a l'exterior, i que això ha estat una constant al llarg de la història de Catalunya.

Llegiu-ne més: Mònica Terribas: “el procés sobiranista serà llarg i dur”

   

IV Trobada Internacional de Cultura, Comunicació i Desenvolupament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per KCD/Redacció La Independent dijous, 21 de febrer de 2013 00:00


guia_bilbao.com
guia-bilbao.com

"Una mirada a la comunicació des de la perspectiva de gènere"

La incidència de les Indústries Culturals globalitzades en la vida quotidiana, en les pràctiques socials, en la conformació dels imaginaris i les representacions les ha situat en un àmbit estratègic per a la reproducció del pensament patriarcal i androcèntric hegemònic. Els anomenats grans mitjans de comunicació potencien el sexisme i els estereotips de la feminitat i la masculinitat des dels suports més tradicionals fins als hipermèdies.

Perquè els drets humans de dones i homes siguin algun dia una realitat, cal contrarestar la comunicació dels mitjans massius al mateix temps que invertim en una Comunicació per al Desenvolupament (CPD).

Llegiu-ne més: IV Trobada Internacional de Cultura, Comunicació i Desenvolupament

   

Cubelles: De nou La revista de Dones La Fita surt al carrer

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent dimecres, 6 de febrer de 2013 16:05

Revista_La_Fita

Surt una altra vegada aquesta revista-butlletí, que torna a ser aparador de les activitats de l'associació de Dones La  Fita, amb un recull de les activitats designades amb projecció mediàtica com L'Agulla de La Fita i el Concurs de Poesia Dolors Thomas.

També hi consta el compromís de renovar complicitats entre grups de dones del municipi, com la conformació del grup Àgora, en el que Dones La Mar, Por Derecho Propio, Dones La Fita i Dones amb Iniciativa, es reuneixen  per  fomentar la participació i la implicació de les Dones de Cubelles i incidir en l'aplicació i el seguiment de les polítiques de gènere al municipi.

En la portada de la revista  s'afirma que es preveu "...un  2013 complicat per una crisi econòmica, financera, política i ètica amb retallades salvatges per part del Govern Central i de la Generalitat de Catalunya en Sanitat i Educació, amb greus conseqüències en la qualitat de vida de les persones. Darrera d'aquestes retallades on homes i dones es veuen afectats, les dones són les més vulnerables. La pràcticament desaparició de la Llei de la Dependència amb una retallada important i la conseqüent pèrdua de l'ajuda a moltes famílies afectades que aboca a les dones veure alterada la conciliació familiar. No són temps d´alegries i l´avís de noves propostes de lleis a l'horitzó anunciades per part de determinats il·luminats enterboleixen i preocupen. Els drets que pretenen arravatar a les dones potser toparà amb les poques ganes que tenim de tornar enredera i les dones sortirem de nou al carrer amb decisió i fortalesa".

Les Dones La  Fita asseguren que continuaran lluitant per "per la igualtat entre homes i dones, defensant els

nostres drets conquerits fa temps i si cal, millorar-los, mai abolir-los."

   

Debat solidari: El poble gitano i la premsa

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Alícia Oliver Rojo, periodista. Fotografies d'Amada Santos. La Independent dijous, 31 de gener de 2013 13:11


La dona gitana ha estat un dels temes que millor tractament ha rebut per part de la premsa espanyola


Taula_MC-Poble_Git1Juan de Dios Ramírez-Heredia, Sebastián Porras (moderador), Francisca Perona i Sílvia Rodríguez al CPC

 

"El poble gitano i la premsa" ha estat el primer debat de l'any que ha realitzat la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Hi han participat Sílvia Rodríguez Gómez, responsable de comunicació d'Unió Romaní; Francisca Perona Cortés, presidenta de l'entitat Veus Gitanes-Rromane Glasura i Juan de Dios Ramírez-Heredia, president d'Unió Romaní.

Llegiu-ne més: Debat solidari: El poble gitano i la premsa

   

Expert en periodisme global: "S'ha de 'desguetitzar' i desdramatitzar la informació sobre la migració"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Drina Ergueta. La Independent dimecres, 30 de gener de 2013 19:03

978-84-86469-35-1-328x463

El periodista i activista en drets humans Jean-Paul Marthoz va presentar fa uns dies a Barcelona el llibre "Corresponsals de les migracions, cobertura informativa d'un fet global", un interessant treball i una eina útil per a periodistes en general i en especial per a qui està atent a aquesta temàtica, tot i que no té un enfocament de gènere ni dóna una atenció especial a problemàtiques que afronta la dona migrada.

El text reconeix, però, que "les dones en general viuen la immigració amb més duresa", sent aquestes pràcticament la meitat de les 214 milions de persones migrades, regularitzades o en situació irregular, que hi ha al món.

Llegiu-ne més: Expert en periodisme global: "S'ha de 'desguetitzar' i desdramatitzar la informació sobre la migració"

   

Periodista de La Independent participa en Tot un món de TV3

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent dilluns, 28 de gener de 2013 14:07

Drina Ergueta, periodista integrant de La Independent, va parlar a TV3, la televisió de Catalunya, http://www.tv3.cat/videos/4436132/Una-mirada-critica sobre la visió que els mitjans donen a la dona migrada, va reivindicar l'aspecte positiu de la diversitat i la necessitat d'un canvi de mentalitat en el lloc d'acollida per aconseguir una autèntica integració de la població estrangera resident a Catalunya des de fa anys.

 


JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Llegiu-ne més: Periodista de La Independent participa en Tot un món de TV3

   

Debat de la Comissió de Periodisme Solidari: 'El poble gitano i la premsa'

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per CPC / La Independent divendres, 18 de gener de 2013 16:40


El poble gitano constitueix una de les realitats culturals que conformen la identitat polièdrica del nostre país. Fa aproximadament sis segles que els gitanos i els gadye comparteixen aquesta terra. Dissortadament, encara avui en dia els gitanos i les gitanes continuen patint situacions desfavorables heretades d'una història sovint injusta i, de vegades, cruel.

Al llarg d'aquest temps s'ha anat construint una imatge social del poble gitano definida per les generalitzacions, el prejudicis i els estereotips. Aquesta situació també té la seva repercussió mediàtica. En l'actualitat un número molt important dels missatges transmesos a través del mitjans de comunicació de masses relacionats amb el poble gitano cauen en l'estereotip.

La Comissió de Periodisme Solidari vol dedicar un dels seus Debats Solidaris a aquesta qüestió i per aquesta raó convida a: Silvia Rodríguez Gómez ( Responsable de Comunicació de la Unión Romaní y coordinadora de l'estudi ¿Periodistas contra el racismo? La prensa española ante el pueblo gitano. 2011) i Francisca Perona Cortés (Presidenta de l'entitat Veus Gitanes-Rromane Glasura i membre de l'equip del programa de ràdio Veus Gitanes-Rromane Glasura). Moderarà la Taula  Sebastián Porras Soto, membre de la Fundació Privada Pere Closa y de la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Serà el 24 de gener a les 19h a la seu del Col·legi de Periodistes.

   

Nicaragua: Emma Lastenia Amador Talavera és la nova representant del Col · legi Llatinoamericà de periodistes

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per COLAPER / RIPVG / La Independent dijous, 17 de gener de 2013 22:25

1-Emma-Lastenia-Amador-Talavera-300x224

(Foto COLAPER)

Gabriel Salcedo Román president del COLAPER ha anunciat que la periodista de Nicaragua Emma Lastenia Amador Talavera, ha estat ser nomenada per unanimitat i ha assumit el càrrec de representant de COLAPER per aquest país. Salcedo va destacar: "Emma és una periodista amb una gran trajectòria i el seu lideratge serà puntal per enfortir la llibertat de premsa, els drets humans i les diferents activitats que compleix el Col·legi Llatinoamericà de periodistes, aquest nomenament és un altre èxit del nostre Vicepresident el bolivià Juan Delgado Celis que va sustentar el perfil professional i do de gent de la nostra nova representant a Nicaragua ".

Emma Lastenia Amador Talavera escriu per Crònica del poder, transmet notícies per al programa de TV Siga Noticias de México, escriu per a la revista escrita Ahora Estelí, també col·labora amb notícies per CIMAC, Libertad de expresión de Washington i per algunes ràdios locals, integra la coordinació de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG) i de la xarxa de periodistes investigadors de Nicaragua, Editora de l'espai informatiu de la ciutat de Esteli de Nicaragua, entre d'altres.

La periodista nicaragüenca Emma Lastenia Amador Talavera serà present a la Cimera Llatinoamericana de Periodisme del 28 al 30 d'agost a la frontera de la mancomunitat Tulcán Equador i Ipiales Colòmbia.

Notícia a COLAPER

   

Colombia: La participació de les dones en els processos de pau

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per RIPVG / La Independent dijous, 17 de gener de 2013 22:09

 

prog_paz_web

Reprès el diàleg per a un possible acord entre el govern colombià i les FARC a l'Havana, el programa Ni reinas Ni cenicientas, pregunta per la presència de les dones en els diferents processos que s'inicien amb la signatura del Front Nacional, passant pels acords del 1984 i després amb els de 1990.

El Consell de Seguretat de Nacions Unides va promulgar la Resolució 1325 de 2000 per protegir les dones en els escenaris dels conflictes armats però també per promoure la seva participació en els processos de pau. Compleix Colòmbia aquesta normativa internacional?

Aquest dissabte a les 8:45 pm a Ni reinas Ni cenicientas, només pel Canal Capital, una televisió més humana, amb repetició els diumenges a la 1 pm

Mireu Canal Capital pels canals 2 de Claro, 116 Claro Avanzado, 143 de Direct TV o pel senyal en viu www.canalcapital.gov.co 

Facebook: Ni reinas Ni cenicientas Canal Capital

Twitter: @ Nireinas

   

Una oportunitat perduda (informativament)

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Observatori de les Dones dijous, 17 de gener de 2013 17:10

oportunitatperduda1

Una mirada atenta a les situacions que descriuen els mitjans de comunicació audiovisual sobre realitats culturals d'altres països i, per tant, suposadament allunyades dels nostres cànons vitals, polítics i culturals, ens situen sovint en una espècie de mirador que funciona com a mecanisme de superioritat.

Aquest darrers mesos, dues dones (una nena al Pakistan i una jove estudiant a la Índia) han estat objecte de violència extrema pel sol fet de ser dones i mostrar el seu desacatament a les lleis que les discriminen i a les situacions que les limiten.

Les dues han rebut una àmplia cobertura, plena de comentaris d'indignació, per part dels mitjans occidentals, però en cap moment ningú s'ha atrevit a establir un paral·lelisme entre la seva situació d'oberta humiliació social, sexual i cultural i algunes realitats encara existents per a moltes dones dels països d'òrbita occidental, que de la mà de la intransigència econòmica, social, cultural o religiosa viuen situacions de justificació de la violència.

Llegiu-ne més: Una oportunitat perduda (informativament)

   

Mercè Miralles, la Fundació Real Dreams, TVC i la SER premiades pel Consell Municipal de Benestar Social

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Teresa Carreras. Fotos Amada Santos. La Independent dijous, 17 de gener de 2013 12:37

 

El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona,convertit en plató de televisió, ha estat l'escenari de la sessió de lliurament de la vintena edició del premi del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació amb una magnífica Ariadna Oltra portant la batuta. "Elsperiodistes- ha dit amb moltaforça, Maite Fandos, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports al públic d'aquell improvisat escenari- ens ajudeu a canviar estereotips i això fa millorar la qualitat de vida de la gent i enspermet caminar cap a una ciutat, una societat més justa, igualitària i amb mésoportunitats per a tots i totes".Durant tot el rodatge de l'acte el suport a les polítiques d'igualtat ha rondat en tot moment pel plató.


PremisBS0


El periodista Vicent Sanchís, la premiada Mercè Miralles Expósito, la tinenta d'alcalde Maite Fandos i la regidora del PP, Glòria Martín

Llegiu-ne més: Mercè Miralles, la Fundació Real Dreams, TVC i la SER premiades pel Consell Municipal de Benestar Social

   

Surt el nou llibre d'Eulàlia Lledó: CAMBIO LINGÜÍSTICO Y PRENSA

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent dijous, 17 de gener de 2013 00:00

Llibre_E.LL_Cambio_L

Aquest volum, CANVI LINGÜÍSTIC I PREMSA. Problemes, recursos i perspectives* d'Eulàlia Lledó Cunill, tracta de la constant i imparable evolució de la llengua a la premsa.

L'autora estudia centenars de variadíssimes notícies de les que analitza els canvis esdevinguts en els últims anys, especialment els que fan referència a la forma a través de la qual la llengua envolta i presenta la realitat. Analitza la influència que els biaixos ideològics tenen en l'ús de la llengua, sigui subtilment o grollerament, ja que hi intervenen els sentits i judicis, sentiments o pensaments, prejudicis o desitjos i, més concretament, estudia la influència que els biaixos ideològics tenen en l'ús de la llengua respecte al sexe femení.

Sobre el tractament de les dones a la premsa, Eulàlia Lledó asssenyala dos aspectes complementaris: en primer lloc alguns usos que s'inscrivien en la llengua (de vegades encara succeeix) en una consideració escassa, pobre o desvalorizadora de les dones i, en segon lloc, les modificacions que s'estan produint en les diferents formes de representar i visibilitzar el col·lectiu femení. És a dir, de com es representa a les done i com se les valora.

Llegiu-ne més: Surt el nou llibre d'Eulàlia Lledó: CAMBIO LINGÜÍSTICO Y PRENSA

   

Presentació del llibre, el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública a Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimecres, 16 de gener de 2013 17:13


Com construir una democràcia plural, des de la proximitat, en xarxa i de forma cooperativa

Dimecres 23 de gener a les 19h es presentarà a la Llibreria Pròleg, el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública a Catalunya , que ha desenvolupat el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Hi intervindran Amparo Moreno Sardà, catedràtica emèrita del Departament de Periodisme de la UAB i Marta Corcoy Rius, periodista i investigadora del  Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB.

En aquest Mapa s'avalua la informació que ofereixen els webs dels 947 ajuntaments de Catalunya, i es posa de manifest les deficiències de la informació que proporcionen per respondre a algunes preguntes bàsiques per tal que les ciutadanes i els ciutadans puguin exercir el dret a la informació i al control democràtic:

Qui són els representants polítics en els quals hem delegat la gestió dels recursos col·lectius, com a resultat de les darreres eleccions?

Què fan, des de l'endemà de les eleccions i al llarg del mandat? Com gestionen els recursos col·lectius?

Donen informació completa i transparent del que fan, i ho fan tenint en compte les diferents capacitats i necessitats de la ciutadania plural?

Faciliten que la ciutadania pugui participar en la gestió i en el control de l'activitat política?

Llegiu-ne més: Presentació del llibre, el Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública a Catalunya

   

Convocatòria Premi Mila de Periodisme

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 10 de gener de 2013 13:06

El proper 31 de gener finalitza el termini de presentació de treballs i reportatges periodístics pel VI Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida. El concurs vol distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.

Convocat per l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, pretén animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat periodística professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

Podeu consultar les bases i/o demanar informació a:

http://igualtat.paeria.cat/serveis-i-programes/premis-beques-i-subvencions/serveis-i-programes/premis-beques-i-subvencions/bases-vi-premi-mila-de-periodisme-per-a-la-igualtat-de-genere

A/e: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la

   

Curs de formació sobre Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent dijous, 20 de desembre de 2012 13:20

con-perspectiva-de-gc3a9nero

Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació: Introducció al periodisme amb visió de gènere, classe i ètnia és el curs* que la periodista Joana G. Grenzner impartirà, els propers 19 i 26 de gener de 2013, a La Llibertària. Les dues sessions tindran una durada de quatre hores respectivament i constaran d'una part pràctica d'anàlisi de notícies audiovisuals i de premsa escrita o digital en grup i una sessió teòrica on es treballaran les tendències de representació identificades prèviament.

Llegiu-ne més: Curs de formació sobre Dones, Migrades i del Sud als mitjans de comunicació

   

Premis de Comunicació No Sexista

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Maria Dolors Viñas. Fotos: Amada Santos. La Independent dijous, 20 de desembre de 2012 11:42

Grup-premiades

 

Enguany coincideixen amb el 20è aniversari de l’ADPC


Aquest any la festa dels Premis de Comunicació no Sexista s’ha fet coincidint amb la celebració del 20è aniversari de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). Precisament en el transcurs de l’acte es va atorgar el premi a la trajectòria periodística a Montserrat Minobis una de les sòcies fundadores de l’associació i primera presidenta.

 

 

Llegiu-ne més: Premis de Comunicació No Sexista

   

Premis de Comunicació no Sexista 2012 en el 20è aniversari de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent diumenge, 9 de desembre de 2012 18:40

 

20 anys treballant per una comunicació no sexista

El proper dimarts 18 de desembre l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna de Barcelona, acollirà a les 19 hores, l’acte de lliurament dels Premis de Comunicació no Sexista 2012 que entrega l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), enguany en el marc del 20è aniversari de l’entitat.

 

PremisComNoSexista2012_port-278x150

 

Llegiu-ne més: Premis de Comunicació no Sexista 2012 en el 20è aniversari de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya

   

Explorar noves fòrmules de fer periodisme

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Pepa Badell. La Independent dijous, 22 de novembre de 2012 20:04

“El públic demana formes alternatives de consumir la informació”

El Huffington Post (07/06/2012)

Montserrat Domínguez, directora de l’edició en castellà del diari The Huffington Post, i una de les comptades directores de mitjans de comunicació que hi ha a l’Estat espanyol, ha estat a Barcelona per parlar del futur de la premsa i dels nous models de negoci i pràctica periodística.

Llegiu-ne més: Explorar noves fòrmules de fer periodisme

   

Why Poverty?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Redacció La Independent dijous, 15 de novembre de 2012 10:13

Televisió de Catalunya forma part d'un dels projectes internacionals més importants fets els últims anys, anomenat whypoverty. Més de 70 televisions de tot el món, la majoria públiques, s'han posat d'acord per produir i emetre documentals que toquen diferents aspectes del principal problema de la humanitat: la lluita contra la pobresa.

La sèrie de vuit programes pot arribar a una audiència potencial de 500 milions de persones, i entre les més de 
70 televisions implicades s'hi troben televisions de tots els continents.

pobresa_femenina

Llegiu-ne més: Why Poverty?

   

Directores de diaris: el periodisme encara està molt masculinitzat

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Drina Ergueta. La Independent dijous, 8 de novembre de 2012 14:28

z-adpc

És difícil imaginar una taula rodona on directors de mitjans, homes coneguts i ben vestits, parlin seriosament sobre la conciliació de la vida personal amb la professional com a part rellevant del seu recorregut laboral fins al càrrec que ostenten. Potser a més d'una persona que pugui llegir aquest article li minvarà la seva valoració d'aquesta trobada. Hi ha temes més importants per tractar, diran.

 

Llegiu-ne més: Directores de diaris: el periodisme encara està molt masculinitzat

   

“Ràdio KALIMA FM” comença les seves emissions regulars al Gran Tunis

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Teresa Carreras. La Independent dijous, 8 de novembre de 2012 14:03

“La veu de les dones será més present que mai a la nostra programació” ha dit Sihem Ben Sedrine

La Tunísia de després de la revolució comença a dibuixar els seu mapa de freqüències de ràdio i televisió. “Ràdio Kalima FM”, juntament amb altres emissores de Tunísia han aconseguit una llicència comercial. La directora de la redacció i cofundadora de la ràdio, la periodista i escriptora Sihem Bensedrine, ho va deixar clar en conversa amb LA INDEPENDENT, al popular Zurich de la Plaça de Catalunya, de Barcelona.

VOIX3Sihem Ben Sedrine, directora de la redacció

Llegiu-ne més: “Ràdio KALIMA FM” comença les seves emissions regulars al Gran Tunis

   

Cuadernos Feministas, 15 anys de treball

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Sara Lovera. Las Caracolas / La Independent dilluns, 5 de novembre de 2012 20:09

 

sara

Cuadernos Feministas és una publicació que va néixer com a resposta a allò que el 1994 va succeir a Chiapas amb l'aparició de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional i que va permetre a la societat mexicana adonar-se fins a quin punt la població indígena del país havia quedat endarrerida, tot i els 84 anys de la Revolució mexicana. On, a més, les dones indígenes van quedar de sobte entre dos focs.

Aquests fets van definir clarament de quin costat estaven les feministes tradicionals i institucionals i les que continuen en la lluita per la veritable transformació social, més enllà dels mecanismes de control, legals o supòsits, que maquillen sense resoldre la problemàtica i el conflicte entre dones i homes, el sistema i la urgència de tota la democràcia social.

Llegiu-ne més: Cuadernos Feministas, 15 anys de treball

   

El Col·legi de Periodistes s'adhereix al Manifest dels Col·legis Professionals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimarts, 30 d'octubre de 2012 21:01


El Col·legi  de Periodistes s'adhereix al comunicat publicat el dia 25 d'octubre per diferents col·legis professionals on s'expressava el suport a la resolució del Parlament de Catalunya sobre la necessitat que el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta però, que no s'informés ni convidés al Col·legi de Periodistes ni a la majoria de Col·legis professionals agrupats a la "Intercol·legial", on hi estan representats conjuntament amb la majoria dels col·legis professionals més representatius del país.La Junta del Col·legi de Periodistes ha manifestat la voluntat d'adherir-se a aquest manifest de manera immediata, ja que comparteix i vol expressar també el seu suport a la iniciativa.

   

Debat sobre "El futur dels mitjans de comunicació públics a Catalunya"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimarts, 30 d'octubre de 2012 18:05


Quina és la situació dels mitjans de comunicació públics? i quines les principals amenaces contra el model actual i les plantilles? Els partits polítics es comprometen a enfortir i reforçar els mitjans públics catalans, com van manifestar al Parlament? donaran suport a la contrareforma de la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals? i fins quan seran necessaris els blocs electorals? Aquests són alguns dels aspectes que aquest 30 d'octubre es plantejaran als representants de les diferents forces parlamentàries en el debat que es farà al Col·legi de Periodistes (Sala d'actes a les 19:00h). El debat serà moderat pel periodista Xavier Sitjà, de RTVE i és previst que duri un màxim de dues hores amb la participació dels assistents.

   

Directores de diaris parlen sobre la dona als mitjans de comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dijous, 25 d'octubre de 2012 12:27

nuria_pompeia

El dilluns 29 es realitza la Taula Rodona al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a les 19.00, precedida de l'acte de cloenda de l'exposició "Núria Pompeia: Sola davant la vinyeta"

Llegiu-ne més: Directores de diaris parlen sobre la dona als mitjans de comunicació

   

Sobre el tractament de les dones als mitjans

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Joana Gallego,Professora de periodisme a la UAB / ESCACC dimecres, 24 d'octubre de 2012 20:03

 

Juana_Gallego

(Article publicat a Comunicació Dones excepcionals al bloc d'ESCACC) 

Amb molta freqüència ens preguntem pel tractament que reben les dones en els mitjans de comunicació, un tractament que molts considerem que és asimètric quantitativament, i molt més estereotipat del que reben els homes pel que fa a l’aspecte qualitatiu.

¿Per què passa això, encara, quan se suposa que hi ha una situació d’aparent igualtat legal i formal?

Llegiu-ne més: Sobre el tractament de les dones als mitjans

   

Dominicana: Amb una altra mirada ... guia per treballar la comunicació i més

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Mercedes Alonso. SEMLAC / La Independent dimecres, 24 d'octubre de 2012 18:14


A partir de la comprensió que "parlar de gèneres no és parlar de dones, sinó d'una relació que condiciona les diferències", el llibre Con otra mirada: guía para trabajar la comunicación y la publicidad con enfoques no discriminatorios y no sexistas, de la periodista cubana-dominicana, Mirta Rodríguez Calderón, va ser presentat en aquesta capital el 26 de setembre.

Al costat de Rodríguez Calderón, fundadora de la Xarxa Dominicana de Periodistes amb Perspectiva de Gènere i corresponsal del Servei Especial de Notícies de la Dona de Llatinoamèrica i Carib (SEMlac), hi van col·laborar les comunicadores dominicanes Isaura Cotes i Emilia Sants, i la historiadora cubana Sonnia Moro, així com Mariela González, assessora en lleis.

 


Llegiu-ne més: Dominicana: Amb una altra mirada ... guia per treballar la comunicació i més

   

Intersindical denuncia tractament assassinats en El Salobral

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per L.I. dimecres, 24 d'octubre de 2012 00:00

Pronunciament:

Intersindical Valenciana lamenta els dos nous casos de violència masclista ocorreguts a la localitat de El Salobral (Albacete) i en els quals l'assassí ha acabat amb la vida d'una xiqueta de tretze anys i un adult. A més, el sindicat denuncia el tractament donat pels mitjans de comunicació a aquest nou assassinat com de crim passional, volent justificar-lo i qualificant la relació que mantenia amb el seu assassí com una tràgica història d'amor consentida. Mai es pot considerar una relació consentida entre un adult i una xiqueta i mai es pot parlar de crim passional quan es tracta d'una nova víctima de vioència masclista.

La violència contra les dones no pot invisibilitzar-se d'aquesta forma i molt menys justificar-se com han pretés alguns mitjans. Per tant, Intersindical condemna aquest nou femicidi i l'homicidi de l'adult a les mans del mateix assassí, que -com en altres casos de maltractaments- s'ha suicidat després de perpetrar els crims. Crims que no poden tindre mai cap justificació possible.

Ni ara ni mai Intersindical deixarà de denunciar la violència cap a les dones en qualsevol de les seues formes, ni consentirà el tractament manipulador de les noticíes d'aquests tipus que pretenguen justificar-la.

Macu Gimeno Mengual
Coordinadora Àrea de la Dona
Intersindical  Valenciana

   

Informe d'Ajuda en Acció: On son les veus de les dones sobre economia als mitjans?

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Escrit per Tona Gusi. Redacció La Independent. Fotos Susana Villafañe dijous, 18 d'octubre de 2012 16:35

Les desigualtats de gènere van directament relacionades amb les relacions desiguals de poder i amb la manca d'independència econòmica

Només un 27% de representació de dones a la premsa generalista a Catalunya i un 15% a l'especialitzada en economia, segons l'estudi realitzat per Elvira Altés i Sílvia Majó

Aquest passat 17 d'octubre s'ha presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya l'informe "Representació i tractament de les dones i el gènere en la informació sobre economia i el reportatge "2 de cada 10" un estudi i un audiovisual que formen part del programa "Dones i homes ens movem per la igualtat" portat a terme per Ajuda en Acció amb el recolzament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

Llegiu-ne més: Informe d'Ajuda en Acció: On son les veus de les dones sobre economia als mitjans?

   

Pàgina 8 de 11