Catalunya: Surt fa formació per llocs de feina inclusius amb persones trans, intersex i no binà ries / La Independent / NotÃcies gènere
Escrito por TG. Redacció La Independent Jueves, 05 de Mayo de 2022 11:14
No hay traducción disponibleL'informe del projecte europeu Inclusion 4 all centrat en Catalunya detecta que cal més esforços per promoure la igualtat d'oportunitats a l'à mbit laboral amb més capacitació i sensibilització de professionals de recursos humans per prevenir la discriminació de les persones trans, no binà ries i i intersex als entorns de treball.
Â
Tal i com exposen des de Surt "la discriminació en l'à mbit laboral per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere està prohibida per normativa a Catalunya. Tot i aixÃ, els estudis demostren que les persones trans, intersex i/o no binà ries freqüentment pateixen assetjament i exclusió en els entorns laborals, i també en els processos de selecció. Un dels objectius del projecte ha estat recollir informació sobre les experiències laborals de les persones trans, intersex i/o no binà ries – inclosos els processos de cerca de feina – i detectar les seves necessitats i demandes en aquest à mbit".
Alba Elvira, coordinadora de projectes de recerca de Surt afirma que: "La formació és urgent i hauria d'anar acompanyada d'accions especÃfiques per fomentar l'empoderament i la sensibilització de les persones trans, intersex i/o no binà ries en relació els seus drets i les possibles formes de resposta en cas de discriminació i exclusió laboral"
Segons l'informe l'à mbit en què es detecten més situacions discriminatòries són els processos de selecció i contractació de personal. El passing (identificació a simple vista de la condició trans), el nivell educatiu, la situació administrativa, la diversitat funcional, l'edat, entre d'altres, són alguns dels factors que encara poden limitar més les seves oportunitats de presència al mercat laboral formal.
Ja en els entorns laborals les persones trans, intersex i no binà ries poden trobar-se ambients hostils, un tracte inadequat (per exemple obviar el pronom i el nom sentit o la revelació de dades confidencials). Les violències més usuals que pateixen són l'assetjament psicològic, verbal i sexual (en aquest ordre). I aquestes violencies les exerceixen membres de la plantilla i, en segon lloc, cà rrecs superiors directes. Elvira confirma que la causa que hi hagi poques denuncies es deu a "la por a patir assenyalament o exclusió, la por a les represà lies laborals i la desconfiança envers el sistema".
La recerca s'ha realitzat a través d'una enquesta en lÃnia i d'entrevistes a persones trans, intersex i/o no binà ries i, també a professionals de recursos humans i de l'ocupació, del sector públic i privat.
La formació que proporciona Surt contra la discriminació laboral a empreses i organitzacions i professionals de recursos humans, tant del sector públic com del privat, està enfocada a superar el desconeixement sobre com desplegar polÃtiques actives per garantir entorns laborals inclusius i i la prevenció de la discriminació envers les persones trans, intersex i no binà ries. Aquesta formació es fa en una sessió de 4 hores, en dos dies i franges horà ries diferents*.
Â
Â
Â
*– Grup 1. Dijous 16 de juny de 10:00 a 14:00 hores
– Grup 2. Dijous 30 de juny de 15:00 a 19:00 hores
La formació combinarà una part més conceptual i una altra de prà ctica, com l'anà lisi de casos prà ctics. Cal inscripció prèvia.
El projecte "Inclusion4all, cap a llocs de feina inclusius"està finançat per la Unió Europea en el marc del programa Drets, Igualtat i Ciutadania. Està coordinat per l'organització Háttér (Hongria) i impulsat per una associació de 4 organitzacions més d'arreu d'Europa: la Fundació Surt (Espanya), la Universitat de Brescia (Ità lia), Transgender Netwerk Nederland (Països Baixos) i Zagreb Pride (Croà cia).