Sultana Khayya, activista pacifista i defensora dels Drets Humans

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Development - Drets dels Pobles

There are no translations available.

PHOTO.2021.06.03.01.39.54

 

“Després del trencament de l’alto el foc la repressió marroquina contra les dones i el poble sahrauí és molt dura”

 

Sultana Khayya és una activista sahrauí que es troba sota arrest domiciliari, a casa seva, als Territoris Ocupats, a la ciutat de Bojador. Khayya va tornar al país el passat 13 de novembre quan es va produir la ruptura de l'alto el foc per part de Marroc a la zona de Guerguerat i posteriorment el Front Polisari (FP) (Frente Polisario) va declarar la guerra.

 

És una pacifista i defensora dels Drets Humans (DDHH). Des de la represa del conflicte s'ha denunciat un important increment de la repressió.

 

Sultana Khayya s’ha convertit en un símbol. Ella i la seva germana Ouaari han estat atacades diàriament. No tenen aigua ni llum i la connexió amb l’exterior és molt difícil. En un moment, quan ho ha pogut, fer la Sultana ha contestat les preguntes de La Independent.

 

 

Com heu viscut als Territoris Ocupats el retorn del vostre líder Brahim Ghali?

 

Hem rebut la bona notícia del retorn del nostre president, Brahim Ghali, a Algèria després de la seva estada a un hospital espanyol, amb una gran alegria. Celebrem que s’hagi pogut recuperar. La veritat és que és una gran notícia per les dones i per tot el poble sahrauí. Hem d’agrair a Algèria, país que considerem de principis i que sempre ha demostrat la seva solidaritat amb el nostre poble i amb molts altres, que l’hagi acollit.

 

Considerem que el nostre President ha actuat amb molta valentia al declarar davant la justícia espanyola que l’han deixat lliure de càrrecs. Ha demostrat el coratge d’un guerrer sahrauí.

 

 

Pots confirmar que la repressió de l’exèrcit marroquí  contra les activistes sagarauís ha augmentat en els darrers mesos?

 

La repressió de les forces d’ocupació marroquines, contra les dones activistes del FP  ha pujat molt de nivell aquests últims temps en els Territoris Ocupats, especialment després de les seves violacions de l’alt el foc i de la declaració de l’estat de guerra, entre el Marroc i la República Saharaui. El que pretenen els ocupants marroquins és silenciar la veu dels i les activistes sahrauís que volem denunciar la situació que estem patint.

 

En concret, la meva família i jo mateixa, hem patit el setge de la policia marroquina al llarg de 199 dies i sovint hem vist com entraven a casa nostra, per tal de maltractar-nos i torturar-nos, arribant a la violació. El mateix tracte han patit les persones que ens han volgut ajudar o que reclamen, com ho fem nosaltres, el dret d’autodeterminació dels i les sahrauís.

 

La tortura és un mètode que apliquen constantment les forces d’ocupació marroquines en contra les dones sahrauís, perquè saben que som l’origen i la base i la força més important de la resistència sahrauí.

 

 

 

 

 

                                                     PHOTO-2021-06-03-01-41-15

 

 

 

 

 

Quines són les estratègies de les dones per aconseguír la llibertat del poble saharaui?

 

Parlar d’estratègies de les dones en els Territoris Ocupats de Sàhara Occidental per tal d’aconseguir la llibertat del poble sahrauí és parlar d’estratègies de resistència civil pacífica.

 

Les dones tenim la determinació i sabem que cal i com hem de lluitar contra l’ocupació. De fet, estem involucrades en ensenyar a les noves generacions quina és la nostra cultura, com d’important és preservar-la i la importància de la lluita per tal d’aconseguir la llibertat del nostre poble.

 

De fet encapçalem les manifestacions en contra la ocupació i volem fer arribar a tot el món la nostra veu i les nostres reivindicacions.

 

 

Com us està afectant la pandèmia global de la Covid-19?.

 

Respecte la COVID 19, no puc donar masses dades ja que el govern marroquí oculta tota la informació i no tenim cap dada concreta.