Andalusia: 25 N. Seminari en línia de la FeSP i del SPA sobre periodisme i gènere / La Independent / Notícies gènere

En el marc del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, 25 de novembre, la FeSP i el SPA conviden al seminari que, de manera virtual, tindrà lloc el proper dilluns 30 de novembre sota el títol "Periodisme i Gènere. Instantànies del nostre temps". 

El seminari és obert a tota persona que hi pugui estar interessada, ja que es fa mitjançant inscripció gratuïta òmplint aquest formulari .

 

Jornades SPA

 


 

"Periodisme i Gènere. Instantànies del nostre temps " vol presentar diferents fotos que componen la realitat que viuen en l'actualitat les dones periodistes i comunicadores. Aquest seminari pretén ser una reflexió conjunta de companyes de diferents espais i llocs d'arreu del món. Totes elles oferiran al llarg de el seminari pinzellades d'aquells temes que han de ser coneguts, pel que implica a l'hora d'exercir el periodisme per part de periodistes i comunicadores i per com aquestes realitats incideixen en els productes informatius que arriben a la gent a través dels mitjans.

 

images blog

 

 

images dona i mitjans

 

 

 

 

@freepick.es                                                                                                              @es.vecteezy.com

 

El contingut es distribueix en dues taules. La primera consistirà en una "Radiografia de la situació de les dones periodistes i comunicadores avui". Per a això s'iniciarà amb la "Incidència i efectes de la violència contra dones periodistes i comunicadores" que ens aproparà la periodista i experta mexicana Lucia Lagunes Huerta, directora de Comunicació i Informació de la Dona CIMAC i de l'agència de notícies Cimacnoticias. La seguirà la vicepresidenta de la Federació Internacional de Periodista (FIP) Zuliana Lainez Otero, que informarà de la importància que té la ratificació pels estats del Conveni 190 de l'OIT, un conveni que pretén posar fre a la violència i l'assetjament a l'àmbit laboral obligant a les empreses a incloure aquest problema en els seus plans sobre salut i seguretat en el treball.

 

logocimac30logo FIP

 

 LOGO-RED Colombiana GMMP

 

 

En tercer lloc la periodista Fabiola Calvo Ocampo, coordinadora de la Xarxa Colombiana de Periodistes amb Visió de Gènere- RIPVG Colòmbia, farà un recorregut pels avenços i estancaments més significatius de el capítol J 'Dona i Mitjans' de la Plataforma d'Acció de Beijing, aprovada fa ara 25 anys gràcies a l'obstinació de milers de dones de tot el món. Per finalitzar aquesta taula es compta amb la professora de periodisme de la Universitat de Màlaga i coordinadora estatal de la Monitorització Global de Mitjans GMMP, Teresa Vera Balanza, que mostrarà "Qui figura a les notícies", un recorregut pels resultats de l'informe que cada cinc anys, des de 1995, realitza el GMMP, l'estudi més important que es realitza a nivell internacional.

Aquesta radiografia donarà pas a la segona sessió del seminari: "Mitjans de comunicació feministes". En ella s'explicarà com es fa informació des d'aquestes redaccions; com i perquè van néixer i com es plantegen aquest ofici d'informar. També es parlarà de les aliances que poden desenvolupar amb altres mitjans o col·lectius, així com de les seves lluites diàries i de com afronten les amenaces i agressions de què són objecte.

 

 

Pikara magazine

  

logo La Independent

 

 

 

  

La poderio

 

logo FemPers

 

 

 

 

 

 

Per a això hi intervindran: Teresa Villaverde Martínez, redactora del mitjà d' Euskal Herria Pikara Magazine; amb la cofundadora i co-coordinadora del mitjà digital de Catalunya La Independent (enguany ja ha fet 10 anys de la seva sortida), Tona Gusi Amigó; i amb la cofundadora i editora Lucía Muñoz Lucena de la revista digital d'Andalusia, La Poderío. Aquesta taula conclourà amb l'experiència d'un mitjà que també porta més d'una dècada fent periodisme feminista, el digital suec Feministikt Perspektiv, del qual ens en parlarà la seva redactora en cap Jenny Rönngren. 

 

Programa Seminari

17:00. la Presentació i introducció al Seminari serà a càrrec de Lola Fernández Palenzuela, Secretaria d' Igualtat del FeSP

 

Primera Taula: Radiografia de la situació de les dones periodistes i comunicadores avui

Incidència i efectes de la violència contra dones periodistes i comunicadores per part de Lucía Lagunes Huerta, directora de CIMAC- Comunicació i Informació de la Dona i de l'agència de notícies Cimacnoticias. Mèxic.

Conveni 190 de l'OIT  a càrrec de Zuliana Lainez Otero, vicepresidenta de la Federació Internacional de Periodistes (FIP).

A 25 anys de la Plataforma d'Acció de Beijng- Capítol J  per Fabiola Calvo Ocampo, coordinadora de la Xarxa Colombiana de Periodistes amb Visió de Gènere. RIPVG Colòmbia.

Qui figura a les notícies? Monitorització Global de Mitjans (GMMP)  per part de Teresa Vera Balanza, coordinadora estatal del GMMP 2020 i professora titular de Periodisme de la Universitat  de Màlaga.

Seguidament hi haurà espai i temps obert a preguntes del públic

 

18: 15h. Segona Taula: Mitjans de comunicació feministes: Violències i aliances.

Per part de Pikara Magazine hi intervindrà Teresa Villaverde, Euskal Herria Redactora de Pikara.

Per La Independent serà Tona Gusi Amigó, de Catalunya, cofundadora de la XIDPIC.CAT-XIPVG i co-coordinadora de 'La Independent'

De La Poderío, Lucia Muñoz Lucena d'Andalusia, cofundadora i editora de La Poder.

Per Feministikt Perspektiv de Suècia hi serà Jenny Röngren, redactora en cap.

 

Tot seguit espai i temps per a les preguntes públic i es donarà per acabat el Seminari sobre les 19: 30h. 

 

Més informació:

Dilluns 30 novembre, 2020 // De 17h a 19: 30h. (Espanya) - 10h a 12:30 (Mèxic)

Inscripció gratuïta omplint el formulari que trobaràs aquí

 

(L'organització d'aquest seminari que presenta la FeSP i l'SPA ha estat possible gràcies a el suport de les companyes que hi participen ia les que agraïm el seu compromís amb el bon periodisme, un periodisme amb perspectiva de gènere que busca donar compliment a el dret fonamental que té tota persona a rebre una informació rigorosa, veraç, responsable i de qualitat.)