Buenos Aires. Argentina: #COVID19: Barba vermella contra la violència de gènere / La Independent / Notícies Gènere

 

Que el lloc més insegur per a les dones és la seva pròpia llar, és un fet comprovat i ben indicat i assenyalat per Mujeres de la Matria Latinamericana (MUMALA): "el 62% dels feminicidis dels últims 10 anys es van cometre en les llars de les mateixes víctimes o en els habitatges compartits amb l'agressor". 

 

Mexico castellano

 

 

Llavors, què passa en aquests temps de COVID19 quan "la millor vacuna és quedar-me a casa"?  Des del Ministeri de dones, gèneres i diversitat de la nació (MMGyD), s'accentua que sense perjudici de l'enfortiment de l'estat dels seus canals d'assistència sota covid-19 "no hauria de resultar en l'absència de xarxes". Per això, la cartera ministerial demana "llaços comunicatius i solidaris intensificats".

És per això que en aquest context d'emergència es desenvolupa una iniciativa conjunta pel qual cada dona o LGTBI + persones poden acostar-se a les farmàcies en els seus barris o trucar a una de les seves confiades i sol·licitar un "Barbijo vermell". D'aquesta manera, el personal entendrà que està experimentant violència de gènere i gestiona una comunicació amb la línia 144 que proporciona assessorament integral i assistència en casos de violència de gènere. Aquesta iniciativa és una acció articulada entre el MMGyD i la Confederació farmacèutica Argentina. La iniciativa es compon de:

En aquestes setmanes d'aïllament social, el decret preventiu i obligatori 297 va caracteritzar les farmàcies com un servei essencial, per tant, es permet operar.

Aquesta acció té com avantpassat l'acció de Barbijos rojos fet a la província de Rio Negro i també l'acció duta a terme a l'Estat espanyol amb el nom de "màscara-19".

Des del 20 de març, quan l'Argentina va iniciar l'aïllament social preventiu i obligatori, es van registrar 7 feminicidis, registrats per la unitat fiscal especialitzada de violència contra la dona i l'Associació civil La casa del Encuentro.