Argentina: La primera editora de Gènere i Diversitats de l'Agència Nacional de Notícies Télam / La Independent / Notícies Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Agències

La primera editora de Gènere i Diversitats de l'Agència Nacional de Notícies Télam serà la periodista Silvina Molina, que treballa a l'empresa des de fa nou anys.

Molina coordina a Argentina la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género.

 

Silvina

 

 

Molina ha escrit llibres sobre l'adequat tractament periodístic de la violència de gènere i la violència sexual cap a nenes, nens i adolescents, i sobre la incorporació de la mirada dóna gènere en les cobertures mediàtiques. A més, va realitzar consultories en comunicació i gènere per a organismes de Nacions Unides, Amnistia Internacional i institucions d'altres països.

També dicta conferències i fa tallers sobre la temàtica en diferents llocs de l'Argentina i països d'Amèrica Llatina i Europa. La tasca serà acompanyar transversalment les cobertures de totes les seccions perquè s'incorpori la perspectiva de gènere i les realitats diverses de la societat".

 

Silvina Moolina

Molina coordina a l'Argentina la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, espai on a nivell internacional va co-coordinar durant 10 anys la comissió de Denúncies sobre Violències a Dones Periodistes, i va rebre el premi Lola Mora per les seves cobertures periodístiques.

"La tasca serà acompanyar transversalment les cobertures de totes les seccions de l'agència pública de notícies de l'Argentina perquè s'incorpori la perspectiva de gènere i les realitats diverses de la societat: LGBTIQ, persones amb discapacitat, pobles originaris, migrants, adultes i adults majors, persones afrodescendientes, i més", va dir la periodista.

Per a Molina, "serà un procés col·lectiu on les i els professionals de Télam participaran en l'elaboració d'eines i estratègies per a potenciar el treball inclusiu que realitza el mitjà i optimitzar-lo".

"El treball implica que, en paral·lel, l'estructura i les pràctiques internes de l'agència incloguin enfocaments de gènere i diversitats", va afegir.

 

La figura de l'editora de gènere

L'editora o corresponsal de gènere és una figura nova que van començar a incorporar els mitjans de comunicació a partir dels reclams igualitaris dels moviments feministes en el món, entenent que el periodisme no pot estar aliè als canvis socials igualitaris.

El pioner va ser el New York Times, on el lloc l'ocupa Jessica Bennett; Ana Requena Aguilar és la redactora cap de Gènere del Diario.es, al costat de Marta Borraz; Pilar Álvarez és la corresponsnent de Gènere d'El País d'Espanya i Paula Cesarino Costa és l'editora de Diversitat del Folha del Brasil.

A Ràdio i Televisió Espanyola, la periodista Carolina Pecharromán és editora d'Igualtat dels serveis informatius de la cadena estatal i Paloma Zamorano de Ràdio Nacional d'Espanya.

A l'Argentina, Mariana Iglesias és l'editora de Gènere del diari Clarí i Giselle Sousa de Infobae. Van començar a sumar-se a més diaris provincials: a Rio Negro el lloc l'ocupa Laura Loncopan Berti i recentment per a la Tribú de Jujuy va ser designada Carmen Amador.

També van incorporar aquest rol mitjans universitaris: Julia López és l'editora de Gènere del sistema de mitjans que depenen de la Universitat Nacional de Cuyo i Gabriela Weller ho és del Serveis de Ràdio i Televisió de la Universitat Nacional de Còrdova. (Télam)