Carolina Torres relata i denuncia el sexisme metge en el seu llibre

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut de les dones

Libro Carolina Torres 1

Carolina Torres i Montse Barderi.

"Cómo vivir con una enfermedad incurable", és el nom del llibre de Carolina Torres al que ella relata la seva vivència personal i denúncia alhora el sexisme metge, un text en el qual col·labora l'escriptora i filòsofa Montse Barderi.

 

Pel títol, semblaria un llibre d'autoajuda; però, Montse Barderi explica a La Independent que va més enllà i que és especialment dura i important l'explicació que l'autora, Carolina Torres, fa del tracte sexista rebut per professionals de la medicina que atribuïen la seva malaltia a qüestions emocionals.

"És en les primeres pàgines on trobem una història colpidora on el gènere hi té molt a dir. Com explica ella mateixa, va començar a patir síncopes, és a dir, pèrdues de coneixement, durant molts mesos, fins i tot vivint sola va estar dos dies postrada a terra sense poder-se aixecar... i malgrat tot, els metges una i altra vegada, atribuïen el seu estat –cada vegada més llastimós – a problemes emocionals. Mentre la seva artèria pulmonar s'anava estrenyent i no deixava passar la sang, els metges i els equips d'urgències li receptaven més ansiolítics i més antidepressius", diu Barderi.

 

libro Carolina Torres

 

Agrega que "aquest llibre té molts mèrits però ens deixa amb una pregunta important. Tenint en compte que la hipertensió pulmonar arterial és una malaltia rara que afecta normalment a dones joves en edat fèrtil, quantes d'elles han mort sense ser diagnosticades?"

"Per sort, Carolina Torres ha aconseguit al límit sortir del malson de no saber què li passava a poder tenir un tractament a l'Hospital Clínic – centre referencial d'aquesta malaltia - , per explicar-nos i denunciar el sexisme mèdic que ha patit durant els temps, tan foscos i durs, d'estar gravíssimament malalta i només sentir a dir "tranquil·litzi's i controlis emocionalment, noia", diu Barderi.

Cómo vivir una enfermedad incurable (Urano, 2018) explica la història d'una dona jove, 36 anys, que elabora un mètode de vida a partir de la diagnosi d'una malaltia rara, degenerativa i de pronòstic mortal: la hipertensió pulmonar. En ell es troba molts consells pràctics i d'actitud personal per fer front a una malaltia dura. Per això s'inclouen aspectes d'ètica i maduresa personal a banda de tots els elements pràctics i necessaris per la nova vida que suposa una malaltia greu. La segona part del llibre està dedicat un nou mètode de gimnàstica, de nom Flowing Heath, que enfoca l'activitat física a cossos malalts. Des dels més immobilitzats, els que estan al llit fins als que ja tenen una mobilitat, encara que sigui limitada.

"Juntament amb Montse Barderi, Carolina Torres ha dissenyat un pla de vida inspirat en la seva pròpia experiència. Avui comparteix els fruits de la seva valenta decisió en un manual que aporta saviesa per recuperar l'energia, obrir el cor i iniciar una vida creativa, sana i renovada", assenyala l'editorial.