La laïcitat a la Universitat i als espais públics

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Religió - Espiritualitat - Catolicisme

         

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

La Independent ha parlat aquest dijous amb Sandra Ezquerra de la Comissió 8 de març i de la Plataforma Unitària de Feministes per la Laïcitat en Solidaritat amb les Companyes de Somosaguas, sobre l'acció de dimecres 13 d'abril al migdia a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona en solidaritat amb els i les estudiants detingudes a Madrid per “profanació d'un espai religiós”. Aquestes detencions es vàren realitzar arrel de la performance que van fer el dia 10 de març a la capella de Somosaguas de la Universitat Complutense de Madrid i contra la presència de capelles a la universitat pública i en denuncia de la ingerència de l’Església Catòlica en les vides de les persones.

foto accio capella barcelona 2

Per Ezquerra cal fer un debat social a fons sobre la laïcitat de la universitat i per aconseguir que les capelles deixin de formar part dels espais públics. Per aquesta acció en concret el moviment feminista ha trobat el suport de diferents organitzacions i col·lectius d'estudiants que han subscrit un MANIFEST UNITARI. "Aquesta ha estat la primera vegada que hem treballat plegades les organitacions feministes i les d'estudiants" celebra Sandra Ezquerra.  Tanmateix -reconeix- manca molta feina a fer amb la resta d'estament universitaris "Hem tingut poc recolzament del professorat. La seva ssistència ha estat molt poc significativa".

Després de les lectures que s'han fet a mitjans de comunicació com l'ABC, El Mundo o Intereconomia, aquesta portaveu vol deixar clar que "No pretenen cap enfrontament entre gent atea i gent catòlica. La lliberat religiosa i de creences és indiscutible. El que volem és que s'obri un debat social sobre la situació de privilegi de l'esglesia catòlica". 

A la pregunta de LA INDEPENDENT sobre cap on aniran les properes accions per promoure aquest debat social, respón Ezquerra, que serà a finals d'abril quan es farà la valoració de la campanya, però..." és obvi que és en els espais de la salut i de l'educació és on més s'inmiscueix l'esglesia en la llibertat de la vida pública de les persones i en els seus cossos".

Acció a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona

La Plataforma Unitària de Feministes per la Laïcitat en Solidaritat amb les Companyes de Somosaguas, de la que forma part Ezquerra, va reunir a una centena d'estudiants del Campus de la Universitat de Barcelona de Diagonal i dones del moviment feminista en  una acció reivindicativa en forma de processó cap a l'entrada de la Facultat d'Econòmiques de la UB, on hi ha una capella en la que s'estava fent missa a aquesta hora. Les i els manifestants amb màscares blanques anaven acompanyats d'una gran pintura on s'hi veia una dona crucificada. Caminaven al so d'uns càntics sobre la profanació de drets: “Profanació del dret de les dones al propi cos”, “Profanació de les llibertats sexuals”, “Profanació de la universitat pública”, així com de la recitació de noms de personatges històrics oprimits per l'església. Les consignes “Ora pro novis” i  “Víctimes de l'església i del patriarcat”  en feien l'alternança.

Després de la lectura de manifestos reivindicatius de la universitat com un espai públic i laic i la fi de l'assetjament mediàtic i policial als col·lectius i persones que s'han vist implicades en els processos de Somosaguas, la processó va continuar cap a la Diagonal, on van tallar el tràfic deu minuts tot cridant les consignes: “Fora l'església de la universitat” o “Fora els rosaris dels nostres ovaris”. No hi va haver cap confrontaciò.