Aquí, Abans. Art i memòria al Besòs

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Identidades de género - Entorno cotidiano

No hay traducción disponible

 

alt

 

Eva Yufra i Triana Doce, són dues artistes que després de més d’un any d'investigació han posat en marxa un espectacle que uneix la dansa i la memòria històrica, en un recorregut per un espai únic de Sant Martí.

Aquí, abans és un projecte artístic que combina Art i Memòria, a través d'una proposta que reuneix arts escèniques, arquitectura i fotografia. A través d’una recerca entre testimonis -la majoria dones- del Besós, van idear un espectacle participatiu en el que mentre ballen i expliquen acompanyen a un grup de gent en un recorregut de baix a dalt  dintre de l’antiga xemeneia de la Companyia d’Aigües del Besòs.

 

 

alt

 

 

 

Una posada en escena emotiva de dansa-teatre que va de l'humor a la nostàlgia, en la que ambues actrius i dansaires hi han posat l’ànima. La veu d’àvies i d’avis expliquen la seva història mentre elles, amb la seva coreografia, la representen d'una manera única, revivint històries que mai constaran en el relat oficial de la immigració.  Els testimonis parlen amb emoció i expliquen coses de la seva vida quotidiana al Besós o a les Barraques del Somorrostro. En Aquí, s'hi projecten fotografies de l'època, l'espai obté un nou significat i l'arquitectura es transforma en vehicle per reviure aquests records.

Un viatge de gairebé dues hores, durant el qual la gent que participa puja 300 esglaons de la torre fins a la terrassa, amb vistes úniques de Sant Martí i el mar. I cada  membre del públic s’identifica amb  les vivències de persones anònimes a qui escolten, perquè desperten els seus rècords o de les seves famílies, se senten protagonistes del mateix passat tan real i tan oblidat.

 

 

alt

 

 

 

Tant Eva com Triana, que provenen d'Argentina, però viuen en Barcelona des de fa molts anys, quan s'estaven introduint en les histories viscudes, es van adonar que "... hi ha tantes històries al Poblenou com persones que l'habiten. I hi ha tants universos que es despleguen dels relats, que podem imaginar-nos una infinitat de records que poblen cada racó del barri. Però, ens preguntavem, com podríem submergir-nos en aquesta memòria que ens identifica?". (Mireu video entrevista a Vimeo ).

 

* Serà el divendres 24 i el dissabte 25, a les  20 hores.
Per a acconseguir entrades amb antelació cal dirigir-se a l'Arxiu Historic del Poblenou (Torre de les Aigües). Cal tenir en compte que l'espai es reduit.