Dia internacional per la despenalització de l'avortament

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

 

xxx

"El dret a l'avortament segueix sent un privilegi". D'aquesta manera està encapçalat el comunicat de premsa de la "Campanya pel dret a l'avortament lliure i gratuït".

La campanya organitza a Catalunya accions reivindicatives que comptarà amb la participació de reconegudes activistes internacionals. Morena Herrera serà una de les activistes internacionals que participaran en les accions reivindicatives impulsades enguany a Catalunya per la Campanya pel dret a l'avortament lliure i gratuït. També hi seran l'hondurenya Erika García Cárcamo i la guatemalenca Cristina Chiquín.

L'Organització Mundial de la Salut calcula que cada any es realitzen al voltant de 22 milions d'avortaments en condicions perilloses a tot el món. Aquesta xifra no només reflecteix la permanència de greus obstacles a la llibertat de les dones de decidir sobre la seva maternitat. També revela la innecessària imposició de greus riscos per a la salut de milions de dones.

Amb motiu del Dia internacional per la despenalització de l'avortament, que se celebra cada any el 28 de setembre, la Campanya denuncia els diversos factors que, arreu del món, impedeixen a les dones decidir amb llibertat i seguretat sobre el seu cos. A la vegada, alerta de "l'ofensiva retrògrada, masclista i patriarcal" que, a nivell internacional, amenaça els drets de les dones.

A l'Estat espanyol, la garantia efectiva del dret a la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) es veu limitada per dues qüestions essencials. D'una banda, hi ha diferències territorials que es tradueixen en un accés desigual a l'avortament. Les dones que viuen en zones més rurals s'enfronten a més dificultats a l'hora de rebre un tractament d'IVE amb garanties. D'altra banda, l'exigència del consentiment de pares i/o mares per a les joves d'entre 16 i 18 anys les aboca en moltes ocasions a tirar endavant un embaràs no desitjat o a avortar de manera clandestina. A Catalunya aquest factor és especialment greu, ja que es requereix el consentiment de tots dos progenitors per a aquests casos, tot i la moció parlamentària que des de principis d'any insta a la retirada d'aquesta restricció addicional.

Per al dia 28, s'ha programat a les 6 de la tarda la xerrada "Dret a l'avortament: presó, prohibició i desigualtat en l'accés", on intervindran Morena Herrera, Sílvia Aldavert (Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears) i Sac Nicté (Stop Violències Andorra). L'acte, se celebrarà a Ca la Dona (C/ Ripoll, 25), comptarà amb una fila zero d'activistes d'Hondures, Xile, Guatemala i Mèxic. Posteriorment, a les 8 del vespre, s'ha convocat una concentració de protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona. El lema és clar: "Ni mortes, ni preses, ni clandestines. Ens volem vives i lliures!".

Les accions continuaran el dia 7 d'octubre a Andorra. La Campanya pel dret a l'avortament lliure i gratuït viatjarà amb un autobús al país veí per donar suport a les activitats que està organitzant l'associació Stop Violències.