“Es impossible precintar la veu de tot un poble”

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Equality - Discriminació

There are no translations available.

alt 

 

A l’acte en “Defensa de la Democràcia” realitzat a la plaça de Can Saladrigas al Poblenou, el dimarts 26, es va reivindicar la participació a la votació d l’1 d’octubre i es van aclarir dubtes plantejats per les persones assistents.

La conversa oberta entre Jordi Cuixart (president d'Òmnium Cultural), Albano-Dante Fachin (diputat al Parlament i Secretari General de Podem Catalunya), Teresa Forcades (de Procés Constituent) i Anna Gabriel (diputada de la CUP), es va centrar en  el moment polític actual que estem vivint. Coincidiren en  que cal anar a votar per defensar la democràcia. Malgrat la puja persistent, que es va iniciar a meitat de l’acte quan la plaça ja era plena de gent, el públic no se'n va anar, i es formularen preguntes diverses.   

 


alt

 

 

L’acte organitzat per Omniun Cultural,  formava part d’un seguit de convocatòries per diversos llocs de la ciutat i de Catalunya, per a promoure la votació i aclarir dubtes. Totes les intervencions anaven en la direcció de promoure la participació. Tal com va comentar Gabriel, ells com altres grups, sempre han tingut molt clar que el Referèndum s’havia de portar a terme, però que ara per ara, és encara més important anar a votar:  “L’Estat ha situat l’1-O en un escenari que el converteix en un dia clau per al país”. Ella, com Cuixart, va assegurar que en tots els col·legis electorals hi haurà assessoria i voluntariat  de l’Assemblea Nacional, així com juristes d’acompanyament. El consell principal, que Cuixart, com a representant de l’Omnium, va donar, fou que cal difondre que:“ es pot acudir al col·legi electoral de sempre, el més aviat possible, de bon matí, i intentar votar. I si no es pot, esperar tranquil·lament sense manifestar cap oposició ni violència”.

 

 

alt

 

 

 

Com es podrà votar si es precinten els col·legis electorals?

 

L’ordre als Mossos perquè precintin els locals de votació abans del diumege 1 d'Octubre i impedeixin la constitució de les meses de l’1-O semblava ser la més gran preocupació dels presents: “Com es podria votar? Com portaran a terme els mossos d’esquadra aquesta ordre?.

Per la seva banda, Dante Fachin, com a representant de Podem Catalunya, recordà que malgrat que el seu grup no està d’acord en com s’han fet  les coses, segons ell,  en l’actual situació anar a votar és un acte democràtic de primer ordre, i  va fer  una crida a la ciutadania a fer tots els esforços perquè “participar és desligitimar la repressió del govern central”. Fer la votació, encara que sigui en les pitjors condicions, “és important com a poble, és una qüestió de  lluita per la “dignitat democràtica”. Fachin va acabar dient que: “forces enormes tenen com a objectiu que no votem però la voluntat de votar és molt important”.

 

 

alt

Vista dé l'acte abans de començar

 

 

Però, entre els presents la més aplaudida va ser Teresa Forcades, perquè va explicar d’una manera molt simple i propera, perquè ens convé treballar per un Estat independent. “Per aconseguir un país diferent primer cal imaginar-ho i després lluitar per aconseguir -ho. Es qüestió de voluntat. Ara tenim l’oportunitat de construir el país que volem, de posar sobre la taula com el volem, decidir com ens organitzem socialment i com caminen cap a la igualtat. Hi han exemples de països que s’han independitzat,  han anat endavant, i han posat en marxa mesures favorables per a la majoria de la gent”.

 

Només falta detenir a la gent del carrer

Gabriel, va comentar la paradoxa, que la CUP, malgrat que és  un partit antisistema, li ha tocat en la actual situació, recordar contínuament al govern central la seva manca de democràcia, com s’està saltant les lleis, instrumentalitzant la justícia, i la falta de respecte a les lleis de Catalunya, les que s‘ ha dotat el Parlament de Catalunya. I va comentar que: “el fiscal no és una autoritat independent, no dona garanties democràtiques ni és a qui li correspon ordenar que es precintin les escoles, una decisió que correspondria a jutges de cada partit judicial”. Per a Cuixart: “l’ús de la força armada per part de l’Estat, no és una mesura proporcional al fet de voler votar” i va aconsellar a les forces d’ordre public “no ultrapassar les seves funcions”. La líderesa de la CUP va afirmar que, després d’haver intervingut la Generalitat, empreses i entitats, “l’únic que els falta el diumenge és intervenir a la gent”. Pel diputat Dante Fachin, el fet que “cada hora que passa canvien a pitjor les coses” obliga a plantejar-se com s’organitzen els electors per fer front “a aquestes agressions”. El líder de Podem qualifica l’1-O de regal que Catalunya fa als pobles del món perquè mostra la determinació de decidir per ella mateixa.