Implementació de la Renda garantida de ciutadania

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Economia i Treball - Economia

Renda Garantida Ciutadania


El divendres dia 15 de setembre s'inicia la implementació de la prestació. Ara ja es pot sol·licitar cita prèvia. Aquesta prestació, que s'espera serveixi d'ajut a la població més desfavorida i per tant a moltes dones ha de permetre que les persones beneficiàries cobrin d'entrada 564€ mensuals.


Aquest cobrament es rebrà d'acord a un pla d'inserció laboral o d'inclusió social (lligat a 150€ de la prestació). D'aquesta manera, els perceptors de la Renda garantida de ciutadania cobraran una prestació garantida de 414€ on s'hi afegiran 150€ complementaris en funció de si es segueix el pla acordat entre administració i persona beneficiaria. Aquesta quantitat anirà augmentant fins l'any 2020 quan ja es cobrarà el 100% de l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que actualment és de 664€ al mes.

Les i els possibles receptors de la nova prestació poden informar-se al web rendagarantida.gencat.cat o al telèfon 900 400 012 per a saber si tenen dret a percebre la Renda i demanar cita prèvia per a fer la sol·licitud.

Les persones beneficiàries de la Renda garantida de ciutadania han de ser majors de 23 anys, empadronades a Catalunya i tenir-hi residència durant els 24 mesos anteriors a la sol•licitud, no disposar d'ingressos, rendes o recursos mínims durant els sis mesos anteriors a la sol•licitud, no ser beneficiàries d'una prestació pública o privada de servei residencial i no disposar de propietats a banda de l'habitatge habitual. La RGC, en una primera fase, només serà compatible amb les rendes de treball a temps parcial de famílies monoparentals.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va presentar dimarts 12 de setembre el procés d'implementació de la Renda Garantida de ciutadania, acompanyada del secretari general del departament, Josep Ginesta, i el director general d'Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa, Josep Vidal.

Bassa digué que "la Renda Garantida de Ciutadania és un nou dret social, el primer que hem conquerit en anys, un dret subjectiu, és a dir que no va lligat a disponibilitat pressupostària" i que es tracta d' "una eina que té com a objectiu lluitar contra les desigualtats promovent l'apoderament de les persones que la rebin".

Per a garantir-ne la implementació, s'ha contractat 403 nous professionals, que s'han incorporat a les Oficines de Treball (189 efectius), a les oficines d'Atenció Ciutadana i Oficines d'Afers Socials i Famílies (133 efectius), a la Direcció General d'Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa (44 efectius) i a la Direcció General de Protecció Social (37 efectius).