Referents literàris feministes

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

Cultura - Libros - Otras Publicaciones

No hay traducción disponible

Montserrat Minobis

 

OPINIÓ

Aquests dies de tantes turbulències on una vegada més les dones hem hagut de fer un pas endavant en defensa de la vida de les dones que moren assassinades a mans dels seus botxins, marits, companys, amics....

Sense que les" autoritats competents" no s'adonin que hi ha un greu problema de terrorisme masclista dins la nostra societat, que no saben o no volen enfrontar com cal, he estat donant voltes i voltes a l'entorn d'aquella famosa i gastada frase: ...com que les dones no tenim referents...". Tot parlant-ne amb d'altres companyes de lluita d'anys i panys, per justificar la migradesa representativa de les dones en qualsevol camp en que es desenvolupa la nostra societat, m'he adonat que gairebé totes hem tingut en les nostres mans, perquè ens l'han recomanat o perquè era a casa, o perquè ens el vam comprar en un moment donat algún llibre escrit per alguna d'aquelles dones sàvies que sí que ens van influenciar i que van ser referent nostre. Almenys meu. Nogensmenys perquè la memòria es feble amb l'ajut de la Llibreria Pròleg ( qui més em podía ajudar en aquest qüestió) ha sorgit una llista de sis llibres que, d'una manera o altra, a mi particularment m'han acompanyat en aquest llarg recorregut de lluita feminista i no tinc cap dubte que a moltes de les que comparteixen la lluita personal i col.lectiva de les dones i, per descomptat de La Independent.

Són aquestes i aquests: Simone de Beauvoir: El segon sexe;  Doris Lessing. El Quadern Daurat;  Berrty Friedan: La Mística de la Feminitat;  Clara Campoamor: el vot feminista I jo; Virgina Woolf, Una habitació pròpia;  I, naturalment, Mary Wollstonecraft, Vindicació dels Drets de les Dones.

Només són un petit exemple d'algunes de les dones i de les seves obres que en un moment donat van servir per a tota una generació de dones que va esclatar amb les I Jornades Catalanes de la Dona l'any 1976 propiciant un moviment feminista català divers però alhora fonamentat. I Fonamental en la lluita avui del dia a dia.

Sí algú més vol fer una aportació a aquesta llista La Independent és oberta a rebre les vostres suggeriments i llistat.