Europa: Condemna del Parlament Europeu a la Llei Mordassa de Trump / La Independent / Notícies gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

L'informe sobre les Prioritats per al 61è període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona que ha votat el Parlament Europeu aquesta setmana inclou dues esmenes que condemnen de forma clara la Global Gag Rule, també coneguda com llei mordassa o "Política de la Ciutat de Mèxic" signada pel president Trump. La votació es va fer el passat 23 de gener i prohibeix que organitzacions internacionals rebin fons d'Estats Units si proporcionen assessorament, promouen o es refereixen a serveis d'interrupció de l'embaràs.

Les dues esmenes aprovades, presentades per eurodiputats de diversos grups del Parlament Europeu (Verds, Socialistes, Esquerra unitària i Liberals) qualifiquen aquesta llei com un atac directe i un retrocés en els avenços aconseguits en l'àmbit dels drets de les dones i les nenes. Insten, amb caràcter d'urgència, a la Unió i als seus Estats membres a "a contrarestar l'impacte de la llei augmentant significativament el finançament en l'àmbit de la salut i els drets sexuals i reproductius, així com establint un fons internacional per finançar el accés al control de la natalitat i l'avortament legal i segur ".

Com a conseqüència d'aquesta llei, programes que aborden el VIH / sida, la salut materna i infantil, la lluita contra el Zika o altres malalties i àmbits sanitaris es veuran severament afectats i això limitarà l'accés a l'assistència sanitària de milions de dones i nenes a tot el món.

L'eurodiputat del grup Grup dels Verds / ALE, Ernest Urtasun, un dels signants de les esmenes, ha remarcat la importància que "s'estableixi un fons internacional amb aportacions tant nacionals com de fons de la UE per cobrir el dèficit deixat per el govern Trump a fi d'assegurar que les dones puguin exercir els seus drets i tenir accés a l'avortament segur ia la planificació familiar".