Unió Europea: La igualtat de gènere a mig camí / La Independent / Noticies Gènere

Dimarts passat, 7 de març, va ser aprovat per majoria absoluta de les i els membres de la Comissió de Dones i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu, l'informe "Urtasun" relacionat amb la igualtat entre homes i dones de la Unió, informe que serà votat en la plenària del proper 13 de març.

 

 

igualdad Unión europea

En el document difós, l'eurodiputat Ernest Urtasun denuncia el poc avenç en matèria d'igualtat i la poca importància que es dóna a polítiques públiques de gènere, com els serveis de sanitat, dependència econòmica i falta de guarderies.

Segons l'informe les dones segueixen assumint la major càrrega de les tasques domèstiques i de cura i suportant la doble càrrega laboral.

L'informe d'Urtasun, també denuncia que l'estat de la igualtat de gènere a la UE, segueix sent preocupant, i cita parts de l'estudi realitzat per l'Institut Europeu d'Igualtat de Gènere del 2015, on es demostra que les dones de mitjana edat arriben a un nivell alt d'educació, moltes vegades més gran que la dels homes, però segueixen cobrant menys i rebent una pensió menor. Sosté, que en l'actualitat, només el 6% de les grans empreses de la UE tenen presidentes i només el 4,5% dels consells d'administració estan formats per dones. El 2015 les dones només van representar el 29% dels Parlaments nacionals de la UE i només dos països van formar governs paritaris ".

L'informe reclama a la Unió Europea que s'implementin mesures urgents per acabar amb la discriminació i la bretxa de gènere. També recull propostes que inclouen entre d'altres, una directiva per eradicar la violència masclista, un paquet de mesures legislatives que promoguin la conciliació de la vida personal i laboral de forma equitativa, una directiva sobre quotes en els consells d'administracions i que s'introdueixi una dimensió de gènere dins de les polítiques econòmiques de la UE.

El document també alerta del creixement en alguns estats membres de moviments polítics contraris a la igualtat de gènere i que qüestionen drets bàsics i tan fonamentals com el dret a l'avortament o els drets del col·lectiu LGTBI i insta a prendre mesures per protegir-los.