La barcelonina Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografía

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Cultura - Fotografia

 Captura

La barcelonina Isabel Muñoz ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia 2016, que concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, dotat amb 30.000 euros. 

Segons l’Agència EFE, el jurat ha destacat i valorat “la seva trajectòria professional, en què combina el compromís social amb la recerca de la bellesa”, a més d'aprofundir en “temes com la diversitat cultural, el cos o els ritus”.

Entre els seus guardons es conten la Medalla al Mèrit de les Belles Arts i el Premi PHotoEspaña el 2009. El Premi de Fotografia de la Comunitat de Madrid que va rebre el 2006. El World Press Photo la va premiar en la categoria de Retrats el 2004 i en la categoria d’Art i Entreteniment el 1999. La seva obra forma part a més, de col·leccions com la de la Maison Européenne de la Photographie de París i el New Museum de Nova York.

 

Exposició ‘Dones del Congo’ a Casa Àfrica

La fotògrafa Isabel Muñoz exposa actualment “Dones del Congo. El camí de l'esperança” a la Casa Àfrica de les Illes Canàries, on denuncia les cruels violacions que viuen diàriament les dones de l’est de la República Democràtica del Congo (RDC) i l'ús de la violència sexual com a arma de guerra en aquesta regió d’un país que acumula tota mena de riqueses (coltan, diamants, or, petroli, gas) mentre que gran part de la població viu situacions de pobresa i extrema violència, especialment les dones, a mans de tots els actors armats.

La seu de Las Palmas de Gran Canària de Casa Àfrica va acollir fins al passat mes de Juny el treball que aquesta fotògrafa va realitzar a la RDC i, des del passat 3 de novembre i fins al proper 4 de desembre l’exposició estarà al Museu de la Natura i del Home de Santa Cruz de Tenerife.

 

La 1325 encara no es compleix en la RDC

Dones del Congo. El camí de l'esperança és un projecte que neix de la col·laboració amb la periodista i activista congolesa Caddy Adzuba, gràcies al suport de la qual Isabel Muñoz va poder desenvolupar el seu projecte fotogràfic sobre les dones de la RDC amb les què Adzuba treballa diàriament. També és un objectiu de l’exposició denunciar davant Nacions Unides que la Resolució 1325 (de l’any 2.000) del Consell de Seguretat, segueix sense aplicar-se en aquest país.

Segons explica Casa Àfrica “els combats pel control del territori mai han cessat i les imatges que conformen aquesta exposició són el ressò dels testimonis de les dones de Bukavu, a la província de Kivu Sud, a l'Est de la República Democràtica del Congo. Elles han sabut sobreviure a l'extrema violència que han patit, aixecant-se i tirant endavant amb una força i enteresa que no mereix més que admiració i profund respecte”.

L'exposició també té com a “propòsit reunir les històries d’unes dones valentes que han aconseguit sobreviure i alliberar-se des del sofriment i que, finalment, han aconseguit tirar endavant amb dignitat. El nom sota el qual Muñoz reuneix les seves fotografies, El camí a l’esperança, dóna idea del missatge que l’autora vol transmetre”.

 

No a la condició de dones víctimes

La fotògrafa Muñoz “va compartir amb aquestes supervivents el seu dia a dia, una lluita aferrissada contra la vida mateixa, que demostra que estan preparades per prendre les regnes del seu destí. Juntament amb les dones activistes de Bukavu que les acompanyen, aquestes dones, que han sobreviscut a la violència sexual com a arma de guerra, volen mostrar a través d’aquesta exposició la seva determinació a enfrontar-se al sofriment i dir definitivament NO a la seva condició de víctimes. Una veritable marxa cap a la victòria en contra de la violència sexual”.

Aquest projecte “pretén també fer reflexionar a les persones interessades en la lluita contra la violència sexual exercida contra les dones i les nenes perquè adquireixin un compromís real i eficaç mitjançant accions concretes” i d'aquesta manera “permetre prestar assistència a les dones que es troben en aquesta situació”.