Catalunya: La transsexualitat deixa de ser una malaltia psiquiàtrica / La Independent / Notícies Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Identitats de gènere - Entorn quotidià

Des del passat dilluns el Departament de Salut de Catalunya, ha posat en marxa un nou model d'atenció de la salut de les persones trans, pioner a Europa, que parteix del principi que les persones trans no pateixen cap patologia, i per tant, no hauran de passar un diagnòstic psiquiàtric per accedir als tractaments

 

 

 

Grupo de salud personas tranx.jpg

 

Catalunya tindrà un nou centre de referència per a tot el país que serà la Unitat Trànsit del CAP Manso de Barcelona, segons va anunciar el conseller de Salut, Antoni Comín, qui va destacar que aquest nou model d'atenció millorarà "molt qualitativament el dret a la salut de les persones trans ". "El sistema públic de salut és per a tots i totes, i per ser igualitari ha de ser sensible a la diversitat des de la perspectiva dels drets a les persones", va emfatitzar.

En l'acte de presentació també hi van participar la directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Cristina Nadal; la directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, i dos representants de la Plataforma Trans Forma la Salut, que agrupa les següents associacions: ACATHI; ATC llibertat; Chrysallis Catalunya; Enfemme; generem; Activistes Trans independents, i Joves Trans de Barcelona.

El titular de Salut, Antoni Comín, es va referir a la paraula clau que resumeix el model: la "despatologització" de la realitat trans i de com el sistema sanitari català aborda "aquesta realitat, que no és una malaltia".

El nou model, que s'emmarca dins el Pla de la Salut 2016-2020, se centra en les necessitats i expectatives de la persona trans, en autodeterminació, en la seva autonomia i en un procés de decisions compartides. Així mateix garanteix l'accés segur als tractaments hormonals i l'acompanyament de les persones trans i del seu entorn en el procés de transició. Els treballs de desenvolupament d'aquest model s'han d'acordar entre el Departament de Salut, la Plataforma Trans * Forma la Salut; els professionals que els i les atenen i les societats científiques