El compromís humanitari de Jo Cox i la seva campanya contra el "brexit"

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Apoderament i Lideratge - Partits Polítics

There are no translations available.

 

Jo Cox 2

Acte a Londres d' homenatge a Jo Cox

Helen Joanne "Jo" Cox, la parlamentària del Partit Laborista, assassinada a trets el passat 16 de juny a West Yorkshire, era una defensora dels Drets Humans i activista implicada.

En els últims dies de la seva vida, va estar compromesa en una campanya a favor de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea i contra el "brexit" que es celebra aquest dijous 23 de juny.

Va ser elegida per primera vegada com a membre del Parlament Britànic, en les eleccions generals de l'any passat, després d'obtenir uns resultats electorals que li van permetre al Laborisme arrabassar als conservadors la representació de la seva circumscripció a Batley i Spen, al nord d'Anglaterra.

Cox, activista des dels seus començaments a la Universitat de Cambridge, on es va graduar el 1995, tenía un futur prometedor i era molt estimada pels seus companys de Westminster. En l'homenatge, transmès per televisió, que li va retre el Parlament, un dels seus col·legues va explicar, que feia broma sobre el motiu pel qual sempre portava un vestit vermell: "Ella responia que era només una" diputada", que no tenen el mateix pressupost que una estrella de televisió".

Casada amb Brendan Cox i mare de dos fills petits, Jo, va fer entrar a l'agenda del Parlament britànic, un dels temes que més li preocupaven, la guerra siriana. L'octubre passat, va posar en marxa l'anomenat Grup parlamentari multipartit Amics de Síria, del qual era la seva presidenta i s'havia convertit en tot un referent al Regne Unit de la lluita a favor dels drets de Palestina i de Síria.

Un dels temes pel que més va lluitar va ser pels drets de les dones a Anglaterra, de fet, estava en la seva agenda per als propers dies el llançament d'UK Women (Dones Britàniques), un Institut de Recerca dedicat a la millor comprensió de les perspectives i necessitats de les dones al Regne Unit.

 

Referèndum

Avui, el referèndum per saber si Anglaterra ha de romandre o no a la Unió Europea, seria un motiu de preocupació per Jo Cox. Ella que havia participat en els actes destinats a convèncer l'electorat perquè votés a favor de quedar-se a la UE, havia penjat una imatge en la qual se la veia durant una travessia pel Tàmesi, al costat de la seva família,  una pancarta on es llegia "Vote Remain" (romandre).

En un dia opac i plujós, 46.500.000 de britànics i irlandesos majors de 18 anys, residents al Regne Unit i els ciutadans de la Mancomunitat Britànica de Nacions (Commonwealth), amb residència permanent al país, voten en el referèndum per decidir si es queden "Remain" o abandonen "Brexit" la Unió Europea. La pregunta és: " El Regne Unit ha de romandre com a membre de la Unió Europea o ha d'abandonar la Unió Europea?. S'espera que els resultats es coneguin a primera hora de divendres.