Tona Gusi: La Xarxa Internacional denuncia l'incompliment del capitol J de l'acord de Beijing

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

 

T.G. Xarxa Med 0

 

Tona Gusi, sotsdirectora de 'La Independent' i vicepresidenta i coordinadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Catalunya (XIDPIC.CAT) fa un balanç de la VI Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere: La Xarxa ha denunciat que l'acord de Bejing sobre representació de dones als mitjans s'està complint molt poc.

 

 

 

T.G. inauguració 0

 

 

 

Unes 160 periodistes de prop de 30 països, de quatre continents, van participar, els dies 15, 16 i 17 d'abril, a Barcelona, a la VI Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere. Trobada que va coincidir amb reunions de la Xarxa Mediterrània d'Informació i Comunicació amb Visió de Gènere i de l'Aliança Global per la Igualtat de Gènere a través dels mitjans GAMAG-Europe.

La lluita contra les violències, la discriminació i la invisibilitat de les dones, van ser alguns dels temes centrals de la trobada de la qual n'hem volgut fer balanç parlant-ne amb Tona Gusi, sots-directora de 'La Independent', agència de notícies amb visió de gènere, i coordinadora de les jornades.

 

Què en destacaries del desenvolupament i resultats d'aquestes jornades de treball de les dones periodistes amb visió de gènere a Barcelona?


Les companyes de la Mediterrània van elaborar 22 punts de reflexió (llegiu en castellà o anglès) i les de la GAMAG van aportar nombrosos temes i l'esforç per involucrar diferents estaments socials (llegiu conclusions). La Xarxa Internacional ha recollit punts d'aquestes dues jornades i n'ha afegit de propis, sobretot relacionats amb Amèrica Llatina ( llegiu Comunicat en castellà o anglès). A més, han fet pronunciaments concrets sobre qüestions d'actualitat ( llegiu pronunciaments en castellà o anglès).

 

 

 

T.G. Xarxa Med 1

 

 


Destacaria el tractament a les refugiades. Vam escoltar companyes de Grècia, Palestina, Síria o Marroc. Ho desconeixíem però al Marroc hi ha un nombre considerable de refugiades sirianes i s'està treballant amb elles. Dues periodistes joves palestino-sirianes que ara viuen a Barcelona ens van explicar els seus testimonis estremidors als camps de refugiades. També ens va emocionar molt la intervenció de la comunicadora grega Sissy Vovou. Esmentaria així mateix l'aportació de la brasilera Rachel Moreno, que va parlar de l'impeachment contra Dilma Rouseff.

 

 

T.G. inauguració 1   T.G. inauguració 2

 

 

 

La crítica a l'impeachment de Rouseff és un dels tres pronunciaments que veu incloure en el Comunicat de conclusions de la Trobada

Denunciem el mal tracte informatiu, esbiaixat, masclista i denigrant del qual ha estat víctima Dilma Rouseff. També ens pronunciem a favor d'un judici pel feminicidi d'Andrea Aramayo, filla de la nostra companya boliviana Helen Alvarez Virreira. Ha estat un procés opac que ens ha tocat molt de primera mà. I, per últim, hem fet una crida per la llibertat de l'advocada Arantza Zulueta que, havent estat mediadora en el procés d'alto al foc d'ETA, està a la presó.

S'han tocat molts fronts. El punt J de l'acord de Bejing, que és un dels eixos que es va debatre a la trobada de Barcelona i que tracta de la representació de les dones als mitjans, s'està complint poquíssim. I ho hem volgut recordar.

 

 

 

 

T.G. inauguració 3

 

 

 

 

Montserrat Minobis, presidenta de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya, a l'hora de fer balanç de la trobada, ha dit que "hem sortit més enfortides i amb l'objectiu de tirar endavant projectes comuns i continuar la lluita global contra la violència i la defensa dels drets de les dones, especialment pel que fa a la cultura de la pau i la defensa de les dones migrades i refugiades"


La Xarxa es va crear per visibilitzar les dones però sempre també amb l'objectiu de defensar les dones en el marc dels drets humans. Aquesta qüestió està present a tots els congressos. Allí es fa balanç d'aquesta realitat i s'analitza on s'ha d'incidir més. A aquesta trobada es va parlar de les refugiades a Europa però també es va parlar molt de les dones que travessen Mèxic, des del sud d'Amèrica Llatina, perquè volen anar als Estats Units i tot allò que els passa al llarg del camí: la violència masclista, els feminicidis,...

Hem notat que ha augmentat la intimidació cibernètica de les dones periodistes. L'assetjament que es podia donar a les redaccions o els despatxos per part dels caps ara continua cibernèticament.

En el costat positiu, destacaria que ens hem proposat que s'implanti un segell de qualitat a les empreses de comunicació i els departaments de premsa que facin bones pràctiques comunicatives en gènere, tant pel llenguatge com per la visibilització, l'enfocament, la manera de compartir la informació, etcètera.

 

 

VI TI Taula 1 UPF  VI TI Taula 1 UPF3 

Marta Macias, Tona Gusi, Ma. Pilar Bravo i Rachel Moreno

 

La propera trobada de la Xarxa serà al Brasil

Les companyes de Brasil van demanar que fos allí. Quan triem una seu, moltes vegades hi ha raons logístiques o d'interès puntual, però també hi pesa la necessitat d'enfortir la xarxa de periodistes d'aquell país. I, veient tot allò que està passant amb Dilma Rouseff i el tractament tan sexista als mitjans, hem volgut celebra-la allà.

 

 

 

VI TI Taula 1 UPF2