Amina Mohamed i Bandana Rana, Premi al lideratge 2016. ONG CSW / NY.

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Organitzacions socials

 

Amina MohamedBandana Rana

           

L'ONU CSW Comissió sobre l'Estat de les Dones (CSW per les seves sigles en anglès) principal òrgan intergovernamental dedicat a la promoció de la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones, ha anunciat aquest 12 de febrer el premi a la dona de l'any.

El guardó que s'atorga a una destacada activista d'un país en desenvolupament que pugui abordar i destacar el tema de la CSW, és un homenatge que es rendeix cada any a una o a més dones en reconeixement al seu lideratge en la lluita per la igualtat i l'apoderament de les dones.

El Comitè d'ONU sobre la Condició de la Dona, Nova York (* ONG CSW / NY) és un dels tres comitès de dones, de Relació Consultiva amb Nacions Unides (Congo). Sota aquests preceptes del Congo, els comitès d'ONG CSW van ajudar a planificar els fòrums de les ONG en les conferències mundials de les Nacions Unides a Mèxic, Copenhaguen, Nairobi i Beijing.

 

Amina Mohamed

 

Amina Mohammad

 

 

A l'empara de l'Agenda 2030, El Comitè d'ONU CSW, New York, va decidir atorgar aquest any el premi a dues dones, Amina Mohammad, una advocada kenyana, diplomàtica i política, que es va exercir com a Directora Executiva Adjunta del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, i Secretària del Gabinet d'Afers Exteriors de Kenya; va ser també la presidenta, coordinadora i portaveu del grup africà a la Comissió de Drets Humans de l'OMC, i va actuar com a president de la Conferència de Desarmament. Ha estat la primera dona presidenta de l'Organització Internacional per a les Migracions, i la Primera Dona a presidir el Consell General de l'OMC.

 

 

Bandana Rana

Bandana Rana

 

 

La segona distinció correspon a Bandana Rana del Nepal, és periodista i ha treballat per a la televisió del Nepal durant vint anys, va fundar Sancharika Samuha (Fòrum de la Dona en els mitjans de comunicació) i va ser la seva primera presidenta escollida de 1998 a 2006. També va ser la primera dona a ser nomenada en el consell d'administració de Ràdio Nepal i la primera dona de la Junta de Consell de la Premsa Nacional. També és expresidenta de la Comissió Nacional de la Dona.

Bandana defensora de la Resolució 1325, va ser l'arquitecta clau en l'elaboració del Pla d'Acció Nacional del Nepal sobre l'aplicació de la Resolució 1325 i 1820 amb el Ministeri de Pau i Reconstrucció. Ella lidera el grup de monitorització de la societat civil "Grup d'Acció 1325" i porta a terme la formació de la Resolució a l'Índia, Filipines, l'Afganistan i l'Iraq.

Catalogada com una de les principals líders del moviment de dones del seu país, ha dedicat més de 25 anys al treball voluntari actiu en la promoció dels drets de la dona i la igualtat de gènere, a través de les diferents organitzacions i xarxes que ha fundat i servit. Ha treballat des de la base fins al nivell nacional, regional i global per abordar les preocupacions de les dones supervivents de la violència i el conflicte, les dones marginades i indigents i la seva potenciació. Ha dirigit, dissenyat i promocionat investigacions i programes de divulgació i mobilització de la comunitat pública dels drets de la dona durant diversos anys. El seu treball l'ha exercit en l'àrea de violència contra les dones, la transformació de conflictes de gènere, construcció de pau i creat mitjans de comunicación

Actualment és Coordinadora Fundadora de la Xarxa Nacional de Beijing, i Coordinadora Fundadora de la Xarxa Nacional contra la Violència Domèstica, és també una de les fundadores i la presidenta executiva (2009-2015) de Saathi, una ONG pionera fundada el 1992, que treballa en la prevenció de la violència contra les dones i les nenes.

Rana és membre del Grup Assessor Regional d'Àsia i el Pacífic, per Dones, Pau i Seguretat de l'ONU a la CESPAP. També es va exercir com membre del Grup Consultiu d'Alt Nivell per a l'Estudi Global de les Nacions Unides sobre l'aplicació de la resolució 1325, i forma part del Grup Assessor de la Societat Civil Global Dones de l'ONU; va ser l'oradora a la cimera de la societat civil de l'ONU amb els líders mundials que es van reunir per la igualtat de gènere el setembre del 2015

Defensora a nivell nacional, regional i mundial, en particular en l'adopció de les veus i experiències de la part local dels diversos processos de l'ONU (Beijing Review, la CEDAW, la Resolució 1325, de la CIPD i ODS) i aporta les seves experiències globals per influir i enfortir iniciatives a nivell local i la rendició de comptes cap als drets i l'apoderament de les dones.

 

* ONG CSI / NY és una organització sense ànim de lucre basada en el voluntariat, ONG finançada en gran part per les contribucions individuals.