24 anys després de l'assassinat de Sònia Rescalvo

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Identitats de gènere - Entorn quotidià

Sonia
Sònia Rescalvo Zafra

 

El moviment LGTBI es va reunir el passat 6 d'octubre a la glorieta del Parc de la Ciutadella, un espai que s'ha convertit en un lloc de la memòria històrica LGTB, tristament. Tristament perquè va ser el lloc on Sònia Rescalvo Zafra va trobar la mort, ara fa 24 anys.


Sònia era una persona trans i per això patia una gran exclusió social i havia de sobreviure exercint la prostitució. La seva situació econòmica la va portar a dormir al carrer i, aquella nit, a dormir a la glorieta del parc de la Ciutadella, que avui porta el seu nom.

Cada any el moviment LGTBI fa un acte de commemoració de l'assassinat, un assassinat infame, cruel. Neonazis que "sortien de cacera" van trobar-la dormint i la van colpejar fins la mort, amb tant acarnissament que quan la van trobar pensaven que la seva pell era negra, a conseqüència de la quantitat de cops que havia rebut.

L'assassinat de la Sònia va ser tan terrible que va portar a la unitat d'acció del moviment LGTBI, el Front d'Alliberament Gai de Catalunya –FAGC- i la, ja extinta, Coordinadora Gai-Lesbiana, a exercir l'acusació popular per transfòbia. Les persones membres del moviment LGTBI van assistir al judici sota les mirades amenaçadores de neonazis que van portar a terme l'agressió i la mort de Sònia Rescalvo.Els acusats van ser sentenciats però van sortir al cap de poc temps.

A l'acte commemoratiu van participar-hi membres del moviment, com Eugeni Rodriguez i Tina Recio, així com la seva amiga -que va ser víctima i testimoni també aquella nit- Doris Romero i representants de l'Ajuntament de Barcelona, la regidora de Feminismes, cicle de vida i LGTBI, Laura Pérez, i la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin.

L'organització va ressaltar que l'acte volia ser un record per la Sònia però, sobretot, una forma de visibilitzar les discriminacions i agressions que es pateixen i denunciar la LGTBfòbia per tal que fets com aquest no es tornin a produir mai més. Es va destacar "la banalització que sovint es fa de la lgtbfòbia malgrat els avenços i els drets reconeguts no tot està guanyat".

La nit del 5 al 6 d'octubre del 1991 Sònia –que tenia 45 anys- va trobar la mort a la glorieta del Parc de la Ciutadella. El moviment sempre va defensar l'espai com un espai que recordés a la ciutat que el que havia passat no quedés impune. Fa dos anys l'Ajuntament va atendre la petició del moviment LGTBI i va donar nom a la glorieta com a "Glorieta de la Transsexual Sònia".

 

sonia 2  sonia.parlaments 3

 

 

Sonia. parlament 2  Sonia parlament 1