Mèxic: Avançant cap a la Igualtat / La Independent / Notícies Gènere

Atención, abrir en una nueva ventana. PDFImprimirCorreo

No hay traducción disponible

Malgrat totes les complicacions i alguna discriminació que hi pugui haver hagut en les eleccions Mexicanes del 7 de juny, es pot considerar un èxit i una millora quantitativa en el camí per la igualtat.

Segons dades de SeMexico, a la cambra de diputats i diputades, les dones tot i la paritat perden llocs.

 

 

sara lovera

De 300 districtes disputats el 7 de Juny les dones en van guanyar 117. Això representa una pèrdua de 6 si es comparen amb les eleccions del 2012, quan van arribar a la càmera 123 dones.

El resultat del dia 7 de juny per mitjà del principi de majoria relativa i vot directe mostra que han arribat a la Cambra 209 dones legisladores, procentes de tots els partits computats, i d'un total de 500 candidatures. Seran doncs a San Lorenzo en una proporció del 41,8%, aquesta xifra és la conseqüència de la legislació de la paritat entre gèneres per formar candidatures.

Fent un percentatge per partits, el resultat és que el PAN hauria obtingut el més ampli nombre de legisladors i legisladores, d'un total de 53, 25 són dones; el PRI (Partit que governa) ha aconseguit 47 dels quals 22 són dones; el PDR va aconseguir 28, amb 13 dones; el Partido Verde Ecologista de Mèxic, amb aliança del PRI, va obtenir 18 dels quals 9 són dones; el partit Movimiento Ciudadano aconsegueix 16 posicions, de les quals 7 són dones; Movimiento de Regeneración Nacional (Morena) encapçalat per Andres Manuel Lopez Obrador, va obtenir 21 dels quals 10 són dones; Nueva Alianza en tindria 9, dels quals 4 són dones i un altre partit acabat de crear, Encuentro Social, ha obtingut 8 dels quals 3 són dones.

En aquestes eleccions s'han presentat 4.496 candidates i candidats de les quals 2.248, la meitat, han estat dones. Si es considera el nombre de legisladors i legisladores que han arribat a la Cambra de Diputats i Diputades per partit, comptant el vot directe i la representació proporcional, la coalició PRI-PVEM ha obtingut el major nombre de diputades, 102.