El proper 17 de maig

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Opinió - Opinió: Identitats de Gènere

Carme Porta-1

OPINIÓ

El 17 de maig és el dia mundial contra la LGTBfòbia, enguany fets recents fan més vigent que mai aquesta data, no tot camina cap a la normalització.

Malgrat podem celebrar que, a Catalunya, tenim llei de drets per al col·lectiu LGTB; malgrat a l'Estat espanyol Extremadura, i Galícia han aprovat lleis similars –molt similars en algun cas-; malgrat segueixen havent-hi avenços en l'àmbit internacional en els drets LGTBI i s'avança en el reconeixement del matrimoni igualitari i les adopcions conjuntes... malgrat els avenços hi ha retrocessos importants, importants i preocupants.

Recentment, per exemple, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictat una sentència en la que avala la prohibició que l'estat francès fa a les persones homosexuals de donar sang. Perquè se suposa que les persones LGTB tenen més risc d'infecció, hàbits menys saludables o salut més dubtosa? Quins estudis científics avalen aquesta discriminació? Quines estadístiques demostren i avalen aquesta estigmatització? Cap, simplement és una actitud política que mostra fòbia contra el col·lectiu.

Actualment, un informe explicita que el 70% de les persones seropositives tenen por de ser discriminades al seu lloc de treball. Fa uns dies, l'empresa Sellbytel va acomiadar un treballador gai pel seu estat serològic. Tenia un contracte indefinit. Com afectava això a la seva vàlua professional? Evidentment estem parlant d'una altra actitud discriminatòria.

L'accés de les lesbianes a la reproducció assistida, malgrat la llei, no està suficientment reconeguda o avalada. Les dones lesbianes en parella o sense –en aquest cas també afecta les dones que porten l'etiqueta de solteres- troben un munt d'entrebancs per arribar-hi i les contradiccions del sistema de salut i les restriccions que es van aprovar a la cartera de serveis del sistema estatal de salut el 2014, fa que les dones no heterosexuals tinguin greus dificultats d'accés a la sanitat pública per a tenir fills i filles per reproducció assistida. Perquè se'ns condemna les dones lesbianes a l'esterilitat o al pagament? Un cop més ens trobem davant d'una actitud LGTBfòbica.

En els tres casos hi ha denúncies fetes per part del moviment feminista i el moviment LGTB. En el darrer cas, una campanya pel dret a la reproducció de lesbianes i dones soles ja ha aconseguit el suport de més de 50 entitats.

Aquest 17 de maig se'ns gira molta feina. No només parlem de situacions que calia superar: de 76 països del món que persegueixen l'homosexualitat amb la presó o la mort, de la manca de drets igualitaris, de sentir-nos ciutadanes i ciutadans de segona categoria, de manca de desplegament legislatiu dels nostres drets i llibertats... no només allò que ens mancava sinó de tot allò que fa marxa enrere, del qui es treu la careta i expressa l'odi i la fòbia a les persones LGTB, dels atacs i amenaces, de tot allò que vulnera els drets fonamentals i que, lluny de retrocedir, segueix avançant. Se'ns gira feina!