23 anys de La Mostra

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Cultura - Cinema

 Logo MIFDB

 

Acaba d' arrencar la 23a edició de la Mostra Internacional de Films de Dones Barcelona, que ens porta a conèixer la història i el present de la creació cinematogràfica femenina.

En parlem amb Marta Selva, co-directora de la Mostra i experta en cinema

La Mostra 2015  ha programat films que permeten, tal i com dieu en la vostra presentació,  Marta, "visualitzar a les cineastes internacionals en l'evolució formal dels llenguatges i les narratives audiovisuals, així com en el seu compromís vinculat a les transformacions socials del món contemporani".

 

 

 

martaselvaok

 

 

És el mateix esperit d'antuvi? alguns objectius han variat? ....23 anys!


23 anys que suposen un viatge extens i intens per la producció cinematogràfica femenina programant el treball i les descobertes que diferents arxius audiovisuals han fet de les obres de les cineastes pioneres d'arreu. Hem estat alerta i programat films representatius de les noves tendències del cinema de la mà d'autores de tot el món.

La Mostra ha estat especialment implicada així mateix en difondre les obres de les cineastes catalanes i també l' emergent activisme audiovisual feminista.

Pel que fa als objectius, aquests han anat evolucionant a partir de les aportacions dels diferents equips de programadores que al llarg d'aquests anys han dissenyat cada edició i han anat configurant un recorregut per la creació audiovisual ampli, divers i renovador.

 

Concretant-los més....

I tant! El compromís de la Mostra s' ha renovat any rere any acostant als públics les aportacions que des del cinema fet per dones es fan al debats i a l'agenda dels feminismes sobre qüestions com: els treballs, l' economia, l' urbanisme, el dret al propi cos, sexualitats, transgènere, la cultura de pau, la salut, l' activisme i la política.

I afegir-hi que, aquestes aportacions es fan des d'una multiplicitat de formats que han anat i van del documental a la ficció, tot passant per l' assaig fílmic, la performance, l' experimentació i la vídeo creació.

 

 Aquest any repetiu el format "diferents programes repartits al llarg de l'any". Ha tingut èxit doncs?

En aquest país i en el moment en que estem, potser seria agosarat parlar d' èxit! ... el que és cert es que ens ha permès redefinir el format de la Mostra ja que no som ni mai ens hem considerat, un festival. Som un espai d' exhibició i com a tal volem estar presents, en la mesura de les nostres possibilitats, de forma continuada i a diferents espais. Aquest format ens ha permès, també, atendre amb més cura cada programa i obrir-nos a d' altres espais d' exhibició.

 

... Ens agradaria conèixer una mica més a l'equip de dones que hi ha darrera La Mostra

Som un equip divers de dones amb diferents especialitats en el món de la crítica, la producció i la investigació cinematogràfica i formades en diferents escenaris de la producció cultural.

Equip divers també generacionalment, fet que fa que el diàleg sobre continguts i formes de la situació de l' audiovisual es vivíssim i s'amplia a tots els debats que en aquests moments tenen oberts els feminismes.

 

De tot arreu ens arriba que el documental Menopausa Rebel, que vareu presentar aquest 27 d'abril, és fantàstic!. Ens podríes fer un tast per a la gent que no hi va poder assistir?

Es un film provocador i valent que desmunta la idea de la vellesa com a final i la situa al centre de tot el potencial creatiu que pot desplegar l' expertesa, la llibertat i la força d'aquesta etapa de la vida.

Aquest desplaçament es fa, en el film* de la mà d' una dona com Thérèse Clerc impulsora d' una iniciativa de defensa dels drets de les dones grans.

 

 

Menopausa rebel

 Del  documental Menopausa rebel

 

*Podeu llegir un escrit de Marta Selva a La Independent  sobre Meonopausa rebel