Internacional - Catalunya: Sense Igualtat ni Justícia la Cooperació sanitària no té sentit / La Independent / Noticies Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

“La salut és un dret indispensable que hi ha en la base d'una vida digna, però la vida no es pot protegir on no hi ha Igualtat ni justícia. Tampoc es pot plantejar la defensa de cap dret universal, si no hi ha Salut i no és liderada per les i els autèntics protagonistes”.

Aquest és un dels lemes de les ONG Medicus Mundi Catalunya (MMC) i Farmacèutics Mundi (FM) en la seva Campanya ‘Salut, Drets i Acció’. I així ho han recordat en la celebració del Dia Mundial de la Justícia Social el passat 20 de febrer.

Per aquestes dues ONG “cooperar per a la salut en el món significa ser altaveu de les batalles pels drets sexuals i reproductius de les dones d’arreu”. I per aquest repàs de les exigències ètiques i pràctiques de la Cooperació amb Igualtat i Justícia s’han servit d’actuacions i declaracions de diferents pioneres en les lluites pels drets de les dones en diferents llocs.

A l'Àfrica ha estat l'advocada i activista kenyana Njoki Ndung'u i a l’Amèrica Llatina el Col·lectiu de Dones de Matagalpa de Nicaragua.

 

Lluites locals i solucions globals

Però també insisteixen que defensar el dret a la salut en el món implica entendre que “és un problema global que ens afecta a totes les persones” perquè “el sistema neoliberal mercantilitza els medicaments, les patents, els serveis sanitaris”... I ho il·lustren amb el exemple dels fàrmacs per als pacients de l'Hepatitis C, aquí a Catalunya i a l'Estat espanyol que, sense un producte genèric té preus abusius, i es nega a les persones afectades menys greus i “la salut no pot ser un dret segrestat”.

Així doncs, aquestes ONG mantenen que “defensar avui el dret a la salut implica necessàriament entendre que les lluites seran globals”. Aquí cal “defensar l'atenció primària per evitar el progressiu desmantellament del sistema púbic” per poder viure amb dignitat “perquè el problema és global i ens afecta a totes” com s'indica al vídeo-manifest de MMC, que ressalta que “volem avançar juntes protegint la vida i la justícia de totes les persones, perquè la vida no té preu”.