Internacional: 6 de febrer. ONU: Tolerància zero a la Mutilació Genital Femenina / La Independent / Notícies Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut sexual i reproductiva

La pràctica de la Mutilació Genital Femenina (MGF) es concentra principalment en 29 països d'Àfrica i Orient Mitjà. Tot i que el problema és Universal i la seva pràctica arriba a països d'Àsia, Amèrica Llatina, en les poblacions d'emigrants que viuen a Europa occidental, a Nord Amèrica, Austràlia i Nova Zelanda.

 

 

Ablacion

 

La pràctica de la MGF consisteix a alterar o danyar els òrgans genitals de les dones i les nenes. Les raons no tenen a veure amb decisions mèdiques i es reconeix internacionalmente com una violació dels drets humans de les dones i les nenes.

Aquesta practica viola els drets a la salut, la seguretat i la integritat física. Reflecteix la desigualtat més arrelada entre sexes i constitueix una discriminació contra el sexe femení, sotmes a tortures, tractes infrahumans i que en molts casos arriba a causar la mort.

Segons Nacions Unides, una pràctica amb més de mil anys és un objectiu difil i impensable de poder-lo eradicar en una generació.

El Fons per a la Població juntament amb UNICEF, dirigeix un programa per accelerar l'eradicació de aquesta pràctica en els països anteriorment citats. El programa concentra els esforços en 17 països d'Àfrica i també dóna suport a iniciatives regionals i mundials.

El 20 de desembre del 2012, l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar la resolució A/RES/67/146 en la qual demana als estats i a la societat civil, constituir el 6 de febrer Dia Internacional i de tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina. El desembre de 2014 l'Assemblea General va adoptar sense vot, una resolució per intensificar els esforços per acabar amb aquesta xacra.

Es demana als Estats que hi donin suport i compleixin estratègies que previnguin aquesta violència i injustícia, incloent la formació de pesonal mèdic, treballadors socials, líders religiosos que assegurin protecció a les dones i nenes en risc de ser mutilades.

La resolució de l'Onu destaca la necessitat d'incloure'l en les agendes porteriors al 2015, tenint en compte la importància que les i els professionals de la salut se sumin a aquest esforç.

Es calculen 125 milions de nenes i dones mutiadas en 29 països d'Àfrica i Orient Mitjà. Si es continua com fins ara i no s'aconsegueix frenar, està previst que el 2030 prop de 86 milions de nenes de tot el món patiran algun tipus de mutilació genital.

Entre la infància i l'adolescència causa hemorràgies greus i problemes de salut, com ara quists, infeccions i infertilitat, complicacions en part i risc de mort en el nadó i la mare.