Catalunya: La Línia d'atenció a víctimes de violència rep més de 25 trucades diàries / La Independent / Notícies Gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Drets Humans - Drets de les Dones - Drets de les Dones

Montse Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, ha destacat que La Línia 900900120 és un servei gratuït les 24 hores, totalment confidencial a disposició de dones en situació de violència masclista, i que al llarg del 2014 es van atendre un total 9.227 trucades, que suposen 769 trucades mensuals, el que significa que la línia rep més de 25 trucades diàriament. Ha explicat que "l'anonimat facilita que les dones truquin, s'informin i avancin en el procés que han de seguir per superar la situació de violència masclista".

 

 

Linea 900

Montse Gatell ha subratllat que "aquesta confidencialitat també permet que cada dona obtingui les eines que li faciliten per superar la violència masclista al seu propi ritme, respectant el seu procés, la seva potència i capacitat de superació". Emfatitza que en el 94,2% de les vegades les trucades provenen de violència masclista en la parella, en el 68% dels casos es tracta de la parella actual i en el 32% de l'ex-parella. La resta d'ocasions es tracta de violència familiar, social comunitària i laboral.

Explica que en la majoria de trucades, el 94,6%, són per violència psicològica; en un 35,1% per violència física; en un 8% per violència econòmica, i en un 2,8% per violència i abusos sexuals. D'altra banda, cal destacar que el 56% de les dones conviuen amb l'agressor, i dins d'aquest grup, el 27%, tenen fills i/o filles menors d'edat vivint dins el nucli familiar, víctimes d'aquesta violència. Per millorar l'atenció a aquests nens, el desembre passat el Govern va aprovar el Programa de mesures per a la intervenció amb fills de dones en situació de violència masclista 2014-2017.

La Presidenta de l'Institut va assenyalar que l'any passat un total de 114 ens locals van impulsar el coneixement de la Línia 900900120 en el seu territori a través de serveis, xarxa associativa, empresarial i comercial en el marc d'un acord de col·laboració que l'ICD va establir amb la Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya

Va destacar l'acord amb Transports Metropolitans de Barcelona que va permetre difondre el servei a través de fulls informatius que donaven claus per identificar situacions de violència masclista i de càpsules televisives a través de les 2.800 pantalles de la xarxa de metro i autobusos.