ENIPLA sense Opus Dei a Equador *

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Opinió - Opinió: Drets Humans - Drets de les Dones

 
Embarazo adolescente
 
* Resposta a Mónica Hérnandez de Maria Fernández Moscoso, publicat al blog Vidas Precarias de Diagonal
A les xarxes de periodistes amb visió de gènere ens arriben notícies tristes i indignants de l'Equador.
 
 
Rafael Correa, el president electe que va titllar fa poc a les feministes equatorianes de "ninetes malcriades", aquell que va defensar la revolució ciutadana, ataca ara els drets sexuals i reproductius de les dones d'Equador.
 
 
Si fa uns mesos ja aprovava que l'avortament sigui un delicte, ara ataca el ENIPLA (Estratègia Nacional de Planificació Familiar i Prevenció de Embaràs Adolescent). Després de la publicació de la Dra. Mònica Hernández, obertament declarada de l'OPUS DEI, d'una carta en què criticava els quaderns desenvolupats dins de l'estratègia, acusant-los de "feminisme radical", "ideologia de gènere" ... (podeu llegir la carta esmentada),  i aquesta dona ha estat nomenada Directora de l'ENIPLA.
 
Això vol dir, ens expliquen des de l'Equador, "el desmantellament de tota estratègia anterior. Els professionals tenen contractes fins a desembre i els diuen que només s'hi  poden quedar si el seu treball serà en la línia de Mònica Hernández".
 
Ens preguntem si això no respon a cap ideologia, sabent com sabem quina és la posició de l'Opus Dei i la jerarquia eclesial davant la prevenció de l'embaràs adolescent, la disminució en nombre d'embarassos no planificats, l'eradicació i prevenció de la mortalitat materna i la fi de la violència sexual i l'embaràs com una de les conseqüències de la mateixa.
 
Ens indignem, ja que sabem com es va a fer amb eines científiques, que eren les que fins ara mateix estaven aplicant les i els professionals que treballaven al ENIPLA. Ens en dolem, perquè aquest canvi farà que moltes dones equatorianes es vegin abocades a la mort, a la gestió d'una maternitat no desitjada, a no tenir eines de defensa davant la violència sexual, que moltes menors hagin de tenir cura en comptes de ser cuidades per l'Estat. Ens enfadem molt, ja que aquesta política viola tot l'esperit de la Revolució Ciutadana que se suposa abanderava Correa i menysprea les feministes, a les persones lluitadores perquè el dret a decidir, a la llibertat sexual i reproductiva, sigui una realitat a l'Equador.
 
Sr. Correa, amb aquest nomenament, no representa a la seva ciutadania. Vostè deixa fora, en desemparament, a més de la meitat del seu país, dones, i posa la seva maternitat, la seva vida, en mans de decisions ideològiques basades en que ser mare ha de ser l'objectiu de les dones, per sobre de les seves decisions i anhels personals. Vostè permet que a les dones equatorianes se les tuteli i obligui a ser mares en qualsevol condició. Vostè fa que el seu poble tingui nens i nenes no desitjats, contribuint a que el futur de l'Equador no estigui en mans de subjectes lliures, educats en igualtat, nascuts en la possibilitat de viure en un país millor on es respecti qualsevol elecció personal i s'asseguri una vida digna a qualsevol dels seus ciutadans. Permet que persones que neixen tenint clara quina és la seva ideologia (la de l'Obra, la de l'Opus Dei), que tenen tots els mitjans per viure, per avortar en clandestinitat previ pagament, imposin les seves maneres de veure la vida a la resta del país, que no té, ni de lluny, aquests mateixos supòsits de partida.
 
Sra. Hernández, amb la seva anàlisi fa molt de mal a les persones que creiem en la igualtat, en el respecte. Utilitza vostè paraules grandiloqüents, altisonants, com una nena a la qual la hi ensenya a agradar a altres poders més alts, a la qual li és igual la vida dels seus semblants. No ha preguntat a totes les dones de la seva vida, no ha investigat com són les realitats de les adolescents i dones del seu país, Equador. Vostè s'ha limitat a agafar uns quaderns i fer un atac des dels seus supòsits ideològics, sense donar cap alternativa vàlida basada en experiència, en xifres.
 
 
 
vineta-ecuador
 
      
 
 
adhesions: frenteecuatorianodefensadsydr @
 
Més informació:
 
Des de la Red Mujeres Periodistas y Comunicadores-Madrid, la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya, integrades en la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, exigim el cessament i dimissió del seu càrrec de Mònica Hernández, així com les disculpes públiques del President Electe Rafael Correa. Mostrem, a més, tota la nostra solidaritat amb les persones que treballen i desenvolupant el ENIPLA, així com amb el Moviment de Dones i Feminista d'Equador.