Nou Pla director de cooperació al desenvolupament 2015- 2018

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

logo accd

 

El Pla Director de cooperació al desenvolupament 2015-2018 ja es troba en la fase d’esmenes

Dos eixos principals: Equitat de Gènere i Drets col·lectius dels pobles


L’esborrany ha estat enviat a finals d’octubre a tots els actors de la cooperació catalana perquè puguin presentar-hi esmenes.

Aquestes esmenes seran valorades abans que el document sigui aprovat pel Govern i després s’enviarà al Parlament perquè s’iniciïn els tràmits corresponents.

La redacció de l’esborrany és el resultat d’un procés de debat i reflexió, amb tots els actors, per establir les bases del model de cooperació que es vol impulsar des del Govern; un model amb enfocament de drets humans i, especialment, en  l’equitat de gènere i la defensa dels drets humans de les dones, així com en els drets col·lectius dels pobles.

Hi ha doncs, una aposta per una cooperació basada en drets de caràcter transformador. El focus se centra en combatre les desigualtats i la discriminació en l’exercici d’aquests drets.

La igualtat de gènere esdevé un element imprescindible per a aquesta cooperació basada en drets, en tant que lluita per revertir la situació de discriminació que pateix la meitat de la població. L’enfocament basat en drets i en gènere es conjuguen en una única mirada cap als plantejaments dels moviments de dones i feministes. Un enfocament doncs, arrelat a la quotidianitat.

La centralitat del gènere amb aquesta visió transformadora comporta que l'ACCD i la Cooperació catalana considerin nous actors, tant a Catalunya com a les xarxes internacionals i als països socis; reforçant, però al mateix temps, l’aposta per l’apoderament de les dones com un àmbit de treball prioritari que esdevingui senyal d’identitat de la cooperació catalana.

El Pla Director proposa treballar l’apoderament des dels drets humans de les dones i fer un desplegament, juntament amb els drets col·lectius dels pobles. I ho vol fer a través d' agendes sectorials que abastin: la participació política de les dones, el seu dret a l’educació, a la salut, al treball digne, a l’apoderament econòmic i a la gestió sostenible dels recursos naturals i el mediambient, entre d’altres.

El Pla defineix la forma de treballar del Govern en aquest nou cicle en els principis de participació, coherència i transparència.

Per tal d'aconseguir-ho vol: enfortir les capacitats dels actors; posar en marxa nous mecanismes de concertació i col·laboració; avançar cap una política transversal a l’acció de govern que abasti el conjunt de l’acció exterior; potenciar la comunicació estratègica com una eina de gestió més al servei dels objectius del Pla, de la rendició de comptes i de la transparència, així com impulsar la incidència i l’educació per al desenvolupament per contribuir a la construcció d’una ciutadania responsable i compromesa amb la defensa dels drets humans.

 

La setmana que ve La Independent publicarà una entrevista amb Marta Macias, directora general de Cooperació i de l'ACCD per parlar d'aquest Pla Director i de gènere i cooperació.