Prestigiosa cooperació catalana a Moçambic, lligada al futur de les dones

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

mozambique www.fotosimagenes.org 

www.fotosimagenes.org

Actualment l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), malgrat la seva limitada dimensió, és una de les principals referències de la cooperació internacional a la Província d'Inhambane (una província de Moçambic).

La feina realitzada per l’ACCD a Moçambic té sobretot un nom, Rui Reis, el seu representant al país, a qui La Independent ha entrevistat (llegiu entrevista propera setmana).

 

Per la seva situació de país en vies de desenvolupament, Moçambic compta amb nombrosos programes i fons de cooperació d’Ajuda internacional. Els principals donants presents a Moçambic són: El Banc Mundial, la Comissió Europea, l’ambaixada anglesa (DFID), Suècia, Canadà i el Banc Africà de Desenvolupament.

Moçambic situat a la costa oriental de l'Àfrica Austral, va proclamar la seva independència de Portugal el 25 de juny de 1975, essent el president del Frelimo, Samora Machel, el primer president del nou país. Hi hagué una guerra civil del 1977 al 1992 i des d’aleshores fins el 4 d’octubre de 1992, quan es va signar el tractat definitiu de pau a Roma, es van viure moltes situacions convulses. El FRELIMO es va enfrontar fins aquest any amb la Resistència Nacional Moçambiquesa (RENAMO). Dos anys abans, el 1990 s’havia modificat la constitució i recuperat la llibertat política. Des de les primeres eleccions al 1994, el FRELIMO ha governat sempre el país. L’assemblea nacional té 250 escons, les eleccions generals i presidencials se celebren cada 5 anys i el President elegit nomena els ministres del govern nacional i els onze governadors provincials.

 

 

Mozambique Provinces numbered 300px                     Mozambic etnies

 Provincies i ètnies de Moçambic. imatges wikypedia.org

 

 

La situació a Moçambic, un dels països més pobres del món

L’índex de desenvolupament humà sobre gènere és del 98,3% (posició 145 a l'IDH)

Moçambic -amb un territori de 801.590 km2 i una població de més de 21 milions- és un dels països més pobres del món (deute extern, sequera, fam). El seu PIB és de 0,348 i de fet ocupa la posició 184 de 187 països, segons l’índex de desenvolupament humà (IDH) i l’índex de desenvolupament humà sobre gènere és de 98,3% (posició 145 a l'IDH). L’esperança de vida és de 47,8 anys. L’índex de pobresa humana és de 46,8 i el del PIB en educació és de 54,8%. Té més de 1,7 milions de persones amb el VIH / SIDA. El seu deute extern és de 386 milions de dòlars i un AOD rebut per càpita de 83 dòlars US per habitant.

L'agricultura ocupa el 85% de la població activa i és alimentària (blat de moro), l’altra activitat important és la pesca. Al subsòl, no explotat, hi ha jaciments de carbó, sal, mica, or i pedres precioses.

 

La Cooperació catalana a Moçambic està molt lligada al futur de les dones

Les relacions institucionals s’han establert amb el Govern de Moçambic, Agències de Cooperació Internacional i Organitzacions de la Societat Civil, etc. treballant sobretot en l'àmbit de la salut.

La cooperació oficial catalana a Moçambic se centra també en el sector productiu, l'enfortiment del teixit associatiu i l'apoderament de les dones. I ho ha fet en relació constant amb el Ministeri de la Dona i Acció Social del Govern de Moçambic donant suport al desplegament del Programa Nacional d'Acció per a l'avanç de les dones. ( Veiu al final de l'article estadístiques de gènere en salut, ensenyament i administració pública)

 

 

Forum Mulher

 

 

També amb diverses organitzacions de dones del país, entre les quals sobresurt el Fòrum Mulher, per a l'apoderament de les dones, donant suport a activitats d’incidència per l’apoderament amb treball en xarxa i a nivell local, en activitats de formació i capacitació, així com en activitats de desenvolupament institucional.

 

 

 

Forum Mulher  prevenció embaraç

 

 

El projecte més immediat de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, gràcies a les intenses relacions institucionals amb la cooperació del govern de Flandes present a Moçambic, a través de la seva agència de cooperació (FICA), és un acord que s’està tancant amb la cooperació flamenca per donar suport a l’equitat de gènere i l’apoderament de la dona mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració amb la xarxa Forum Mulher que permetrà incrementar l’enfortiment institucional d’aquesta entitat i integrar els Drets Humans de la Dona i la Igualtat de Gènere en les seves activitats.

L’altre important projecte de l’ACCD és el programa de cooperació directa amb el Ministeri de Salut per a la província d’Inhambane, on es focalitza la major part de la cooperació catalana. En aquest territori el 83% de la població viu sota el llindar de la pobresa i el 40% necessita entre una i tres hores per arribar a un centre de salut. És per això que l’acord signat entre l'ACCD i la Direcció Provincial de la Salut d'Inhambane té un triple objectiu: millorar l'accés de les poblacions a la xarxa sanitària, la gestió dels recursos sanitaris i l'atenció en la salut. Per aquest projecte, a banda de la tasca de l'ACCD cal destacar que el Departament de Salut de la Generalitat ha enviat professionals de salut per col·laborar en tasques de formació sanitària a la facultat de Medicina de Beira i el laboratori tropical del Centre de Formació d'Inhambane (veieu web do Centro de Investigação em Saúde de Manhiça 

 

 

Prestigiosa cooperació de l’ACCD amb: Institucions, Societat Civil i Agències de Cooperació

 

Aquests projectes no s’explicarien sense l’excel·lent relació institucional amb el Ministeri de Salut de Moçambic, el Ministeri de Planificació i Desenvolupament i amb el Ministeri de la Dona i d’Acció Social. Amb aquest Ministeri, hi ha un acord signat l’any 2012 pel desplegament del Pla Nacional d’Acció per a l’Avenç de la Dona a Moçambic (PNAM), per realitzar activitats en les línies estratègiques de dona, pobresa i treball, la dona en els òrgans de presa de decisió i la comunicació social. L’ACCD sempre ha estat convidada pels diferents Ministeris del govern de Moçambic a participar en reunions de treball juntament amb altres agències de cooperació internacional.

A Inhambane, a banda de tenir relacions privilegiades amb la Direcció Provincial de Salut i amb el Govern Provincial, hi ha també excel·lents relacions amb altres Direccions Provincials (Direcció Provincial de Pla i Finances, Direcció Provincial d’agricultura i Direcció Provincial de la Dona i Acció Social).

També és important juntament al treball amb Flandes, la relació privilegiada amb l’ambaixada Irlandesa i amb la Cooperació Alemanya, presents a Inhambane.

Si ben significatives són aquestes relacions institucionals, les establertes amb la societat civil Moçambiquesa, amb el Fòrum de Ong’s de gènere i amb Càritas Moçambicana així com amb Ajuda en Acció ha permès que espais de la Societat Civil reconeguin a la cooperació catalana en la seva especificitat i que en valorin el seu treball molt transversal i pròxim a les seves contraparts.

Finalment, Rui Reis, com a representant de l’ACCD participa en les diverses reunions nacionals que se celebren en el marc del sector de la salut i de les taules de donants del sector de gènere (Grup de Coordinació de Gènere) amb els diferents països que hi participen (ambaixada d’Holanda, Irlanda o Canadà, entre d’altres) i, sovint, se’l convida a estar presents en reunions i presentacions organitzades per aquestes Entitats (llegiu entrevista propera setmana).

 

 

 

Dades sobre Salut i gènere:

Casaments Prematurs i les seves implicacions en la Salut de la República de Moçambic. Ministeri de Salut

 

 

 Mozambique- Casamento 1

 

Mozambique  IDS 1

 

 

 

 Mozambique- Casamento 2   Mozambique-Casamento 3

 

 

Casaments Prematurs i les seves Implicacions en l'Educació pel que fa al Sistema Educatiu

IV CNMG,24 i 25 d'Abril de 2014

 

 Mozambique  Educacio1  

 

Mozambique Educacio2

 

Mozambique Educacio3

 

 

 

Dades sobre educació i alfabetització de les dones

 (any 2012)

Taxa bruta finalització ensenyament primari        16,7 nenes per 14.10 nens
Taxa d'alfabetització                                             37.30 dones per 68.60 homes

Proporció professores ensenyament primari       40.80
Proporció professores ensenyament secundari     19
Proporcióprofessores ensenyament superior        23.20

 

(any 2012)

Proporció de dones matriculades ensenyament superior...37,90

Proporció de dones matriculades ensenyament superior curs salut i benestar...40
Proporció de dones matriculades ensenyament superior cursos humanitats i arts...36,90
Proporció de dones matriculades ensenyament superior cursos ciències exactes...23,80
Proporció de dones matriculades ensenyament superior cursos serveis...36,70
Proporció de dones matriculades ensenyament sup. cursos ciències socials, gestió, direcció...48,50

Proporçió de nenes ensenyament primari...47,50
Proporció de dones ensenyament superior...38.80

 

 

I dades sobre la participació de les dones al òrgans de presa de decisions

 

Executiu                                                   Dones  Homes   Total   Tant %
- Ministres                                                  8         20          28        28,6
- Vice-ministres                                           5         21          26        20
- Governadors/es                                         4           7           11       36
- Secretaries Permanents Ministerials             9          16          25       36
- Secretaries Permanents Provicials               6            5          11       45,4
- Direccions Provincials                               42        102        144       41
- Administracions Districtes                         26        102        128        20
- Caps Àrees Administratives                       61        298        350       15
- Memb.Consells Consultius Districtes        1425       3577      5002       28,4

 

 

 Llegiu entrevista de La Independent a Rui Reis