15-J, més de 50 organitzacions contra els CIEs

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Migracions - Migracions

ruedacieno4

Ana Fornés i Fatima Guissede, portaveus de plataforma CIEs NO. 

A més, aquestes organitzacions mobilitzades, criden al boicot contra Air Europa i Swift Air per contribuir "els vols de la vergonya". El 2013 van ser detingudes 529 dones per ser migrades sense documentació en regla.

Més de mig centenar d'organitzacions socials van realitzar els últims dies mobilitzacions i diferents actes reivindicatius i de protesta contra l'existència dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIEs), llocs d'ingrés, retenció forçosa i de dubtós compliment de drets humans, per a persones sense permís de residència a l'Estat Espanyol, entre elles 529 dones el 2013.

La Campanya CIES No, que la plataforma ciutadana va presentar el 15 de juny, com el Dia contra els CIE, exigeix la "fi de la persecució de les persones migrades".

"L'objectiu d'aquesta jornada reivindicativa és visibilitzar l'invisible: posar en evidència la realitat del cicle repressiu que pateixen milers de persones a l'Estat espanyol i a tot Europa per no tenir permís de residència, una falta administrativa equivalent a una multa de trànsit, per la qual són tancades fins a 60 dies en una situació de violació sistemàtica de drets humans", assenyalen les portaveus d'aquesta plataforma ciutadana Ana Fornés i Fatima Guissede.

Dones

D'acord amb dades del Defensor del Poble, el 2013 més de 50 mil persones estrangeres van ser detingudes, de les quals 9.002 van ser internades en els CIEs, sent més de 500 les dones.

CIES

Si bé la majoria de les persones detingudes són homes, a les privacions a què es veuen sotmeses per un espai de temps molt llarg (insuficient alimentació i d'atenció en salut, pèrdua d'intimitat i maltractaments que han estat denunciats) se sumen situacions que afecten especialment més a les dones, com l'estar embarassada, estar separades dels seus fills i ser subjectes de possible assetjament, violència o abús sexual, de les quals es té registre de denúncies.

Boicot a línies aèries

El 2013, el 52% de les persones detingudes en els CIEs van ser expulsades de l'Estat espanyol, per la qual cosa el govern va noliejar vols d'Air Europa i Swift Air i va destinar 24 milions d'euros, assenyala la plataforma que anuncia campanyes de boicot contra aquestes línies aèries per formar part dels vols de la vergonya.

"La Campanya pel Tancament dels Centres d'internament ha volgut manifestar, d'aquesta manera, un cop més, el seu ferm rebuig a la normalització de la violació sistemàtica de drets humans en el marc de les polítiques d'estrangeria: des de les fronteres als vols de deportació, passant per les batudes racistes i els CIE ", assenyala a la seva pàgina web.

ruedacieno1

Acte de la Campanya contra CIEs (Foto web CIE's NO)

 

Moltes denúncies

En el seu informe, el Defensor del Poble assenyala que va registrar durant una visita al CIE de Múrcia "una queixa generalitzada" sobre "la dificultat que tenien els interns per a la presentació de queixes, en no tenir paper o bolígraf i fins i tot algun va manifestar que no els hi deixaven dipositar-les en una bústia que hi ha per a aquest fi, sinó que havia de lliurar-les al funcionari, així com també la dificultat per accedir a la consulta mèdica".

A més "en relació als registres personals, s'han continuat rebent queixes sobre això..., ja que alguns interns els consideraven humiliants".

"Les queixes més generalitzades es referien a la manca de material lúdic o esportiu; la falta de comunicació amb els seus lletrats; l'alimentació; el poc temps que tenien per a les visites i que no se'ls permetia tenir contacte físic amb els seus familiars, sobretot en els casos en què hi havia criatures".

Més informació:

Informe 2013 Defensor del Poble

Campanya CIES NO