Catalunya: Millores en l'atenció a la fibromiàlgia, malaltia feminitzada / La Independent / Notícies gènere

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Salut - Salut de les dones

breve-fibro

Imatge del web: contraeldolor.com

L'Institut Català de Salut (ICS), a través de l'Estació Clínica d'Atenció Primària (ECAP), ha incorporat una nova versió d'un programa que facilita a les i els professionals el diagnòstic i seguiment de pacients amb fibromiàlgia, malaltia que afecta principalment a les dones.

La informació oficial assenyala que "la prevalença de la fibromiàlgia en la població espanyola major de 20 anys és del 2,37%. Afecta sobretot a les dones (per cada home afectat, hi ha 21 dones), especialment a partir de cinquena dècada de la vida".

La fibromiàlgia es caracteritza pel dolor crònic i el seu diagnòstic és objecte de controvèrsia, ja que no existeixen tests específics de laboratori ni proves d'imatge que permetin diagnosticar-la, per això  s'opta per arribar-hi per exclusió d'altres malalties.

"El Programa forma part de la Intel·ligència activa, una aplicació de la ECAP que dóna suport als professionals en la presa de decisions sobre cada pacient i problemes de salut, a partir de les millors opcions assistencials basades en l'evidència científica".

Aquesta eina està basada en la Guia de fibromiàlgia, publicada a 3Clics un web desenvolupat per l'ICS i l'Institut d'Investigació d'Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP), que recull guies de pràctica clínica.