7a Tertúlia Salambó amb Pilar Aymerich: La mirada femenina

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Culture - Fotografia

There are no translations available.

AYMERICH

El dimarts 15 d'abril, cita amb la fotògrafa Pilar Aymerich en un debat* organitzat per OCGènere i CIMA.

No volíem aterrar a Setmana Santa sense reunir-nos abans en la nostra habitual tertúlia, com sempre amb una convidada d'excepció, en aquest cas la fotògrafa barcelonina Pilar Aymerich. Perquè la fotografia és un dels instruments més precisos per afinar la mirada i des de la fotografia, com va dir Richard Avedon, es pot parlar de manera més profunda que a través de les paraules.

La fotografia és tanmateix un art no excessivament apreciat en aquest país nostre, on l'arxiu dels grans fotògrafs difícilment troba lloc als museus i on els grans fotògrafs en actiu rarament troben en les institucions la complicitat necessària per a la difusió del seu treball. D'altra banda, Barcelona ha estat en les últimes dècades, històricament tan decisives, l'epicentre d'un grapat de valuosos professionals del flaix als quals encara no s'ha brindat un reconeixement conjunt: Xavier Miserachs, Ramón Masats, el recentment desaparegut Oriol Maspons i alguns altres. Tot ells homes? No, encara que en franca minoria en el grup destaquen dues dones, Colita (l'obra de la qual s'exposa en aquestes dates a La Pedrera) i Pilar Aymerich.

Després de passar per la ja mítica Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, Aymerich va acabar dedicant-se a la fotografia, disciplina en la qual s'ha consagrat al reportatge i al retrat, havent-se especialitzat en aquest camp a retratar als i a les integrants del món cultural. Per més inri, s'ha interessat amb especial èmfasi en les grans dames de la nostra cultura, de Mercè Rodoreda a Maria Aurèlia Capmany passant per Montserrat Roig, i d'això n'ha deixat constància en diverses publicacions. Quina particularitat té en fotografia la mirada d'una dona?, ens preguntem. I anant una mica més lluny, quina classe de complicitats s'estableixen entre una fotògrafa i les dones que retrata?

De tot això i de moltes coses més parlarem amb una de les mestres de la fotografia actual.

 

* 15 d'abril a les 19 hores, pis de dalt del Cafè Salambó (c/Torrijos 51). Acte dirigit a dones de la cultura i amigues. Es prega confirmació a l'adreça de correu de l‘OCG: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it