Gamonal: Per unes institucions públiques per a la ciutadania

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Moviments Socials

 

Ana Moreno Gamonal

Ana Moreno. Foto erasdegamonal.blogspot

Tot i la voràgine en què s'ha vist embolicada recentment, Ana Moreno va trigar escasses hores a respondre al meu mail sol·licitant una entrevista per a La Independent. Durant la setmana més intensa del conflicte patit a Gamonal no ha deixat de sonar el telèfon, però no defalleix.

És la presidenta de la "Federación Local de Asociaciones de Vecinos Francisco de Vitoria", que cobreix l'àmbit de Burgos, i és vocal d'una de les associacions que la formen, la "Asociación de vecinos de las Eras de Gamonal" .

Com a tal, és conscient de la necessitat de respondre a la sol·licitud dels mitjans que demanen la seva aportació com a manera de fer públic tot el que està passant al seu barri. La Federació va ser a més juntament amb altres col·lectius com AAVV Barriada Illera, Consejo de Barrio del G-9 o Ecologistas en Acción, part de la Plataforma "Bulevar No Ahora". Aquesta Plataforma va organitzar i coordinar totes les actuacions que en contra de la construcció del Bulevard van desenvolupar-se de manera pacífica durant mesos i va ser dissolta poc abans dels primers disturbis violents.

Em rep en una sala que l'Ajuntament de Burgos té cedida a la Federació a la Casa de Cultura de Gamonal. Fins fa uns anys, també els proporcionava un ajut econòmic, si bé van decidir renunciar-hi en estimar que amb la crisi aquests diners havia de ser destinat per l'Ajuntament a altres necessitats més urgents i intentarien subsistir pels seus propis mitjans.

 

Ana Moreno Gamonal

 

Des de quan ostentes la presidència de la Federació?

Des de 2007. Jo era i segueixo sent vocal de la "Asociación de vecinos de las Eras de Gamonal" i va ser en aquest moment quan em van proposar presidir la Federació i després em va reelegir.

 

Llavors... et van proposar els altres, no va ser una iniciativa teva. Creus que els vas cridar l'atenció per alguna cosa? Et va costar prendre la decisió d'acceptar el càrrec?

Suposo que quan el 2005 va sorgir el conflicte d' "Eladio Perlado" per la construcció d'un pàrquing subterrani que va acabar de la mateixa manera però més ràpidament, la meva associació va protegir molt als veïns i això va influir en que em proposessin ... Vaig meditar la decisió, les meves filles i alguna amiga propera em van animar i estic satisfeta d'haver acceptat. Aquí segueixo i no és fàcil perquè l'Ajuntament s'ha encarregat de dilapidar bastant el moviment Veïnal i queden poques persones que vulguin seguir al peu del canó, o que tinguin una certa representativitat per expressar-se. Qui em coneix pot corroborar que sóc una persona que prefereix passar desapercebuda. Em centro en treballar i aconseguir resultats sense protagonismes, perquè la Federació representa molts ciutadans a Burgos, i poques decisions prenc jo sola. Intento ser educada, diplomàtica ... Si he de dir alguna cosa forta a algú ho faig de manera elegant, així és més complicada la seva rèplica.

 

Com actuen les diferents associacions dins de la Federació?

Se'ns ha titllat de tot a nivell polític. No tenim la culpa que sempre sigui el mateix grup polític el que està a l'Ajuntament de manera que quan es tracta de queixar-se sigui sempre contra els mateixos. Si això ocorregués amb un altre grup polític a l'Ajuntament, actuaríem de la mateixa manera, perquè nosaltres només intentem mirar per l'interès veïnal. Al final són poques les activitats o campanyes en què participen totes les associacions, però elles saben que estan recolzades per la federació en les seves queixes a les institucions. Les associacions porten idees i necessitats per als seus barris quan s'acosten les eleccions i la Federació ha enviat durant les campanyes un llibre als partits amb propostes de les associacions.


Ha pres part en les mobilitzacions alguna associació de de dones?

Que jo sàpiga no hi ha una associació de dones pròpiament dita a Gamonal encara que sí que hi ha una associació que abasta tot Burgos, " La Rueda". Nosaltres hem col·laborat sempre que s'ha demanat la nostra participació en les activitats que organitzen i també acudim al Consell de la Dona quan se'ns demana. Dins de les associacions que formen la Federació i també en la pròpia Federació hi ha tantes dones com homes, després a la meva manera de veure s'aprecien diferències en la manera de procedir: els homes majoritàriament busquen la immediatesa mentre que nosaltres en general busquem la seguretat de fer les coses bé, sense tanta urgència.

A les concentracions hi havia tot tipus de persones: dones, homes, nens i nenes de totes les edats ... No es pot dir que fossin mobilitzacions de radicals o " perroflautas", si bé Burgos és molt conservadora pel que fa a l'aspecte i aquí fàcilment t'acusen de això quant surts una mica dels cànons.

En l'acampada aviat va sorgir la iniciativa de repartir beguda calenta per a les persones que hi eren tantes hores. En principi va ser espontàniament, aquest és un barri molt solidari. En la seva majoria eren dones d'una certa edat que suposo sentien la necessitat de col·laborar de la manera que podien amb aquells que les estaven ajudant.

Gamonal.4             Gamonal3

 

Han estat 46 les persones detingudes durant els disturbis. Hi ha hagut dones en les protestes violentes?

En els disturbis violents es veia clarament que majoritàriament eren nois joves. No sé si hi ha hagut dones , d'haver-les-hi seran joves. Als setze anys totes tenim la sang molt calenta. La majoria són de Gamonal i pràcticament totes les persones del barri coneixen algun detingut. La gent els dóna suport relativament, hi ha sentiments creuats. No està bé la manera d'actuar però entenen els motius. El pitjor és que després de mesos de mobilitzacions pacífiques, fins que no hi va haver incidents violents a penes vam tenir repercussió en els mitjans.

També hi ha qui ha acabat detingut sense haver participat en els disturbis, sortien de sopar i es van trobar enmig del "jaleo". A la policia ni els defenso ni els acuso. Reben ordres i estaven preparats per a un treball determinat, si algun agent o responsable de la seguretat s'ha sobrepassat en les seves decisions o treball ja haurà d'assumir les responsabilitats que correspongui.

 

Ana Botella va parlar de " atemptats " a Gamonal ...

És que aquí per desacreditar es diu atemptats a qualsevol cosa. He arribat a pensar que no els interessa que desaparegui el terrorisme perquè tapa altres problemes, però a la ciutadania sí que ens sembla que cal solucionar-ho perquè el preu és ja massa car per a tothom. Després caldria utilitzar les paraules amb més cura i rigor. També tinc la sospita personal que en els mitjans s'ha donat importància a Gamonal com a manera de dispersió sobre altres actuacions en aquests moments.

 

L'Ajuntament justifica que el projecte del Bulevard era en el seu programa electoral i que a més posteriorment es va consensuar amb la ciutadania.

És absurd. L'Ajuntament i el Govern no estan complint amb el seu programa, només en alló que els interessa. Tenen la majoria absoluta al Parlament i a l'Ajuntament, però actualment no compten amb la majoria social que els diu com estan fent de malament les coses.

Era un projecte basat en mitges veritats, això són mentides. Van editar i distribuir díptics a les bústies, fins i tot van publicar un vídeo a diferents mitjans tot pagat amb diners de tots, diners públics. Una cosa tan meravellosa no necessita vendre's i publicitar-se tant. Ja no estan al servei de la ciutadania, sinó per vendre-li productes en comptes de per proporcionar-li els serveis que necessiten. Han perdut el sentit que les institucions públiques són per a la ciutadania. Pel que fa a consensuar el projecte ... Això és el que es va fer veure. Van convocar a la reunió a només dues associacions veïnals i ambdues políticament afins a l'Ajuntament.

 

Heu tingut alguna reunió amb l'Ajuntament posterior als disturbis?

Ens van reunir perquè volien crear una taula de diàleg. Nosaltres partim amb la premissa que no volem el Bulevard però seguien presentant que era un projecte molt bo. Els vam dir que si tan fabulós era el projecte podien fer-ho des de la Subdelegació de Govern fins al Cid (límit de Gamonal fins al Centre de Burgos) i s'adonarien que mataven el Centre. També els demanem que no es personessin com a acusació particular i que deixessin el carrer Vitòria com estava, que no es modifiqués res.

 

Creus que aquests successos despertaran o emfatitzaran l'esperit crític del barri?

Gamonal sempre ha estat un barri amb persones crítiques que denuncien situacions, però a Burgos tot es tendeix a arxivar. La Federació porta vint anys treballant i ja en la seva fundació estava formada per sis o set associacions veïnals, fet que mostra l'intens teixit associatiu del barri. També és veritat que molta gent s'apunta a les associacions però li costa implicar-se. Moltes persones que no s'imaginaven que amb la situació actual es prosseguís amb un projecte innecessari i perjudicial que implicava gastar vuit milions, no van participar en les mobilitzacions, però quan van veure entrar les màquines i es va produir l'esclat, es van implicar.

 

 

Reivindicacions futures ...

Que atenguin la pobresa i necessitat de treball que hi ha al barri. Molta joventut se'n ha d'anar. Mentre es retallen els serveis de guarderies, centres cívics i poliesportius, pugen les quotes, el preu dels autobusos urbans i els impostos ... Han retallat personal dels Centres d'Acció Social. Volem que l'Ajuntament es reuneixi amb les entitats que formaven la plataforma així com amb altres col·lectius, per veure on es necessita invertir els diners que es volien gastar en fer el Bulevard a Gamonal. I en el futur que es dialogui amb els que no estan conformes per no errar sempre en el mateix.
 

Heu tingut suport per part d'altres associacions de Burgos fora de Gamonal?

Si, del Consejo de Barrio del G -9 i de l'Asociación Ecologistas en Acción . El "Diario de Burgos" va publicar una enquesta que sobre l'obra es va fer a la resta de Consells de Barri de la ciutat i cap la considerava oportuna. Diuen les "males llengües" que el fet que un diari afí a l'Ajuntament publiqués això va ser un rentat d'imatge. Estaven rebent crítiques per la seva manera de tractar el conflicte i alguns periodistes van ser increpats i fins i tot van rebre alguna empenta quan anaven a cobrir la notícia. Que consti que sempre hem tingut molt bona relació amb els periodistes d'aquest diari i s'han portat bé amb nosaltres. Recalco que lamento que algun se sentís acorralat, però també cal comprendre el moment i la situació dels veïns en aquest conflicte.

 

Sou conscients de l'interès i suport despertat fora de Burgos?

Som conscients. Hem posat Gamonal al mapa i fora d'ell, encara que ens agradaria més haver-lo posat per altres motius. No preteníem transcendir d'aquesta manera, però darrere l'obra s'amagaven molts interessos, la situació aviat va prendre un caire gegantí i moltes persones d'altres llocs hi van simpatitzar: La corrupció política, els sacrificis que ens demana el Govern, el treball precari, les retallades sanitàries, el dubte de la Justícia, que ens parlin com si fóssim tontos ... Se'n Riuen de la ciutadania i així ho perceben. En els disturbis violents és on millor s'aprecia com s'ha barrejat tot: No es trencaven els vidres d'un banc per això del Bulevard sinó pel cansament amb la situació derivada de certes hipoteques, les preferents ... Algú ha de saber que això li portarà moltes conseqüències, que o fa les coses d'una altra manera o la societat es posarà contra ell de tal manera que hi haurà dificultats per a molts. Això ha sembrat un precedent, precedent molt gran i seriós.

 

Gamonal2