Premi Lola Mora per a la periodista argentina Silvina Molina

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Media - ICT - Agències

There are no translations available.

La Independent s'ha posat en contacte amb la periodista argentina i alhora companya de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, Silvina Molina, per felicitar-la i conèixer els seus sentiments davant l'obtenció del premi Lola Mora*.

Premi_Lola_Mora

Silvina Molina al centre de la imatge (foto Télam)


"El que em va passar amb el premi és que el vaig sentir com part de la militància per a la igualtat i l'equitat que fem moltes periodistes. Els reconeixements són necessaris per visibilitzar la nostra tasca, perquè el que fem a través d'ella és bregar per una societat democràtica, amb ciutadania plena".

Molina és Diplomada en Drets Humans de les Dones per la Universitat de les Nacions Unides, i fa més de 20 anys que exerceix de periodista. I ho fa des d'una visió amb perspectiva de gènere, és a dir que en els seus treballs periodistics mostra les dones allunyades d'estereotips masclistes i sexistes. Sempre ha destacat per la voluntat de posar "en l'agenda pública les desigualtats i també els èxits per l'exercici ple de la ciutadania".

Ha publicat diversos materials periodístics sobre el context de violència que viuen les argentines (la violència masclista causa la mort d'almenys una dona cada 35 hores a l'Argentina), drets sexuals i reproductius de la població femenina, dones que viuen amb VIH / Sida, i indígenes del país sud-americà .

Silvina Molina ha obtingut el premi per la seva tasca en la promoció d'un canvi de la cultura masclista a través del seu treball diari en l'agència argentina de notícies Télam, on escriu des d'una visió de gènere i inclusió. Com a activista pels DH de les dones, ha escrit el "Manual periodístico para el abordaje de la violencia contra las mujeres: noticias que salvan vidas" , i també és coautora del "Manual de Género para Periodistas ".

Aquest no ha estat el primer premi que ha rebut, ja que ha estat guardonada dues vegades amb el premi " Gota al Mar ", amb el qual es reconeix a periodistes que hagin dedicat els seus esforços professionals a difondre i promoure temes socials en l'agenda pública.

Molina és una de les fundadores de Periodistas de Argentina en Red Por una Comunicación No Sexista (Red PAR) i és de les primeres integrants de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere. De fet ja va participar en la II Trobada Internacional d'aquest xarxa celebrada a Oviedo, Astúries, el 2007.

Les altres premiades foren: en les categories TV Ficció la minisèrie argentina " La vidua de Rafael ", en TV No Ficció ho va ser la participació d'Ana Cacopardo al programa de biografies " Historias Debidas ", en Ràdio, el programa " Mujeres al derecho y al revés ", i en la categoria mitjans alternatius el blog" Segun Roxi ".

"Aquest premi es decideix amb el vot de persones que, des d'ONGs, l'acadèmia o la política, realitzen accions en defensa dels nostres drets, els drets de les dones. Debaten cada nominació, així que valoro molt que pensessin de mi per al Lola Mora. I no és comú que es reconegui la feina del periodisme amb enfocament de gènere, així que li cal sumar aquest valor afegit", ens diu la premiada. Certament, el jurat del premi està format per organitzacions civils, institucions acadèmiques, treballadores dels mitjans de comunicació, legisladores i representants de la Defensoria del Poble i de la Direcció General de la Dona.

"El que em va passar amb el premi és que el vaig sentir com part de la militància per a la igualtat i l'equitat que fem moltes periodistes. Els reconeixements són necessaris per visibilitzar la nostra tasca, perquè el que fem a través d'ella és bregar per una societat democràtica, amb ciutadania plena".

Per a la periodista, aquest premi és també especial perquè destaca que, des de l'agència nacional de notícies d'Argentina (TELAM), generen diàriament notes amb enfocament de gènere. És una fita que té a veure, ens explica Silvina Molina, amb "els avenços legislatius assolits en aquest sentit al meu país, l'Argentina, on la legislació esdevé pràctica quotidiana".  Les notes que surten de l'agència impacten en tots els mitjans, és per això que  Molina expressa "la satisfacció que tinc que les meves companyes i companys de l'agència acompanyin aquest procés amb les seves anotacions, amb les seves crítiques constructives, amb les seves aportacions".

La premiada dona les gràcies també a col·legues, a companyes i companys de feina i de les xarxes de periodistes amb qui comparteix la necessitat d'un periodisme amb Visió de Gènere: "Persones de diferents moments de la meva vida comparteixen la meva alegria per aquests dies. La paraula "orgull" és una de les mes esmentades, i això em suma felicitat a aquest moment, perquè arribo a aquesta etapa de la meva vida personal i professional envoltada d'amistats i col·legues que se senten part de la meva feina. No podria fer-ho sense el suport de la meva família, les meves amistats i col·legues amb qui compartim una altra manera de fer periodisme. I el més important és que les meves i els meus col·legues se'n sentin part. És el em passa amb periodistes d'Argentina i amb col·legues de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, aquest espai meravellós, que fa que el premi Lola Mora també sigui per col·legues de l'Estat espanyol, de Mèxic, de Suècia, del Marroc, del Perú, i de tants altres països.


Premio_Lola-Mora-2._Diario_Digital_femeninojpg
Acte Premis Lola Mora 2013 (foto Diario Digital Femenino)*El guardó és en record a Lola Mora, escultora i pintora argentina, que en el seu moment va trencar estereotips sexistes en el món de l'art. Va morir el 1936. És des de l'any 2000, que la Direcció de la Dona - dependent del Ministeri de Desenvolupament Social de Buenos Aires- reconeix a periodistes, programes i publicitats audiovisuals que promouen la igualtat d'oportunitats entre els sexes, i una imatge no estereotipada de les dones.