FSM 2013: De Porto Alegre a Tunísia. Per primera vegada un Fòrum Social al Magreb

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Apoderament i Lideratge - Moviments Socials

logo_finall_ok_1

 

Han passat gairebé dotze anys des que es va celebrar el primer Fòrum Social Mundial. El 2001 va tenir la seva primera edició a Porto Alegre (Brasil) i entre el 26 i el 30 de març es celebrarà a Tunísia. Per primera vegada se celebra al Magrib, i a Tunísia on va arrencar la Primavera Àrab i en una regió sacsejada per canvis i revolucions.

Dos anys de revoltes i lluites que han acabat amb quatre règims dictatorials, el primer d'ells el de Ben Ali a Tunísia i el combat contra les dictadures continua en diversos països. Va ser a Tunísia segons la premsa internacional on començar aquestes revolucions. El detonant de la tunisiana va ser Mohamed Bouazizi, un jove de 26 anys, que es va immolar a l'estil bonze desesperat pels seus problemes i va desencadenar una onada de manifestacions a Sidi Bouzid que es van estendre des de les perifèries de Tunísia fins a la seva mateixa capital i van acabar per enderrocar al govern.

Entre el 26 i el 30 de març la societat civil planetària desembocarà a Tunísia escenari d'aquesta tragèdia per participar en una reunió on fins ara s'han registrat 4.578 organitzacions i 20.000 participants de 127 països dels cinc continents. Aquestes persones mantindran viva la flama d'aquell "altre món és possible" aquesta vegada en un fòrum, el Fòrum Social Mundial 2013 (WSF) de Tunísia que té com a lema "Dignitat".

El comitè organitzador del fòrum està format, entre d'altres, per les organitzacions tunisianes motrius durant el procés revolucionari que va posar fi a la dictadura i que segueixen lluitant per la defensa i l'increment dels drets socials i democràtics.

Arrancarà el 26 amb una trobada general de dones al qual seguirà una manifestació pel centre de la ciutat on els organitzadors esperen reunir unes 30.000 persones. Les activitats programades per l'organització durant aquests cinc dies van des d'un miler de tallers, setanta projeccions, cinquanta exposicions o altres moltes activitats del programa que es celebraran a la universitat "El Manar Tunis".

El WSF es tancarà el 30 d març amb una marxa de suport a la població palestina amb motiu de la commemoració del Land Day (dia de la terra) que data de 1976 i es celebra des de llavors cada any en resposta a l'anunci del pla israelià de expropiacions. L'FSM de Tunísia 2013 serà l'ocasió perfecta per parlar i preparar mobilitzacions sobre diversos temes centrals de la situació internacional actual amb tots els moviments que han nascut en aquests últims anys.