Una crisi amb rostre femení. Microfinançament a través de Verkami per un audiovisual de Mujeres Palante

There are no translations available.

Bufava un migjorn esperançador. Neptú havia esdevingut un orador lacònic que tan sols impregnava les seves paraules de bons presagis. De trets atàvics, ella va decidir hissar les veles i salpar d’aquella terra que l’havia criat, disposada, si calia, a ser l’última polissona de la pastera. Però, a mesura que s’atansava a l’altra banda de l’oceà, aquell horitzó enlluernador es va anar deformant en la realitat crua d’una Catalunya hostil. Pel que sembla, els molls del vell oasi europeu només brillaven de lluny.

Tanmateix, ella sempre havia cregut que aquella dolça brisa la menaria a bon port. De faccions exòtiques, mai no hauria imaginat que acabaria sent víctima de la més tosca xenofòbia i la precarietat laboral més despietada. Ara, juntament amb una altra dona que pateix una situació semblant, protagonitza el documental que està preparant l’associació de dones llatino-americanes Mujeres pa’lante, constituïda per fer costat a penèlopes que, un dia, van decidir no resignar-se a quedar-se a casa, i ara segueixen lluitant, persistents, per amarrar les barques. És així com la peça audiovisual entrellaçarà dues històries de resistència que faran visible la víctima que la crisi ha deixat més desemparada: la dona. I, en concret, la dona migrant, amb tots els desafiaments que aquesta condició suposa, en un sistema com aquest en què vivim.

I és que l’esfondrament de l’estat del benestar ha deixat despullada la bastida irregular d’un sistema que no li havia reservat plaça ni al galliner. Després de cinc anys de funcionament, Mujeres pa’lante vol donar veu a aquestes dones, escoltar les seves propostes, exposar les seves reivindicacions, i crear així llaços de solidaritat. Per tal de fer possible aquest documental, que comptarà amb el suport de l’antropòloga Tanja Wol, ha engegat una campanya de microfinançament a través de la plataforma Verkami. A hores d’ara, el projecte ja ha llevat àncores, i les càmeres han començat a rodar. Davant de l’objectiu, la vida de dues lluitadores que segueixen remant per canviar la realitat en què viuen, que segueixen lluitant per poder somriure, que segueixen batallant per assolir el seu somni: tocar terra ferma.