Contra la pujada de l'IVA als productes culturals

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Cultura - Temes Culturals

PARITAT

Carta als governants de Feministes de Catalunya

Acte de denúncia amb Patricia Gabancho, Carme Sansa, Isabel-Clara Simó, Francesca Llopis, Mireia Ros i Mariona Sagarra

Aquestes darreres setmanes hem anant escoltant l'opinió d'homes experts en temes culturals tant en debats televisius i a la radio, com en conferències i debats organitzats per les grans entitats culturals del país. Malauradament les dones continuen éssent les grans absents en aquestes activitats i debats, tot i que no hi ha cap dubte que justament en el món cultural de Catalunya hi ha dones molt valuoses i reconegudes (mai prou) en els diversos àmbits de la Cultura.

 

Per tant, no és gens estrany que des del Grup de Cultura de FEMINISTES DE CATALUNYA,impulsores de la Carta al Conseller Mascarell per la Paritat, convoquin un acte públic i vulguin manifestar: "El nostre rebuig a la nociva pujada de l’IVA als productes culturals que l’actual Govern del Partit Popular ha posat en marxa en contra de la opinió del sector cultural sencer."

El Grup de Cultura de  FEMINISTES DE CATALUNYA crida a les dones de la cultura catalana a "expressar la nostra absoluta disconformitat davant aquesta mesura de pujada de l’IVA",  en un acte a celebrar el dijous 18 d’octubre* que comptarà amb: discurs inicial de la periodista Patricia Gabancho; Lectura de la carta als nostres governants per part de l'actriu Carme Sansa; L'escriptora Isabel-Clara Simó; L'artista visual Francesca LLopis; i la directora de cinema Mireia Ros; La peça musical de cloenda serà a càrrec de la cantant Mariona Sagarra.

Podeu llegir a continuació la carta de Feministes de Catalunya.


LES DONES DE LA CULTURA CATALANA DIUEN NO A LA PUJADA DE L'IVA CULTURAL

PER UNA CULTURA DEMOCRÀTICA I A L'ABAST DE TOTHOM

 

Benvolguts governants,

Les dones de la cultura catalana ens hem reunit aquí per dir-vos alt i clar el que pensem de la vostra decisió d'apujar l'IVA a bona part del productes culturals que alimenten la nostra societat en valors i coneixements i, per què no, són també una de les fonts principals d'esbarjo de la ciutadania.

Us volem dir que:

Us equivoqueu si considereu la cultura com un luxe.

Us equivoqueu si considereu la cultura com un mer entreteniment.

Us equivoqueu si penseu que la cultura només ha d'estar a l'abast de qui se la pot pagar.

Us equivoqueu si penseu que la cultura ha d'estar en mans d'uns privilegiats.

Us equivoqueu posant dificultats a l'accés a la cultura.

Us equivoqueu posant pals a les rodes de la feina de tantes i tants professionals de la cultura.

Us equivoqueu si no enteneu que el sector cultural alimenta el nostre PIB en una proporció gens menypreable.

Us equivoqueu si no enteneu que restant llocs de treball a la cultura augmenteu les xifres de l'atur amb persones qualificades i sobradament preparades que hauran de marxar a l'estranger no per gust sinó per obligació.

Us equivoqueu deixant que les condicions desiguals en què les dones accedeixen a la creació, la difusió i la gestió de la cultura s'incrementin encara més.

Us equivoqueu deixant que les dones que tan esforçadament han ocupat un petit percentatge de llocs en la cultura els perdin.

Us equivoqueu si us estimeu més promocionar sectors com ara el de les sales de joc i els casinos en lloc de promocionar la cultura.

Us equivoqueu si us estimeu més allunyar-vos cada cop més dels països on a cada ciutat mitjana hi ha una companyia de dansa i una orquestra estables.

Us equivoqueu si en lloc de llegir llibres electrònics voleu que veiem tele-escrombreria.

Us equivoqueu si en lloc d'anar al cinema, al teatre, a un centre d'art o a un concert voleu que els joves practiquin botellón.

Us equivoqueu si deixeu que les sales d'exhibició de cinema i d'espectacles tanquin.

Us equivoqueu si deixeu que el teixit cultural del país llangueixi.

Us equivoqueu si deixeu que el teixit cultural acabi morint per inanició.

Per això us volem dir que us equivoqueu radicalment pujant l'IVA als productes culturals com no ho fan enlloc d'Europa perquè aquest serà el camí cap a l'afebliment de l'educació dels ciutadans i un clar retrocés en el nostre desenvolupament com a poble.

I ara que us hem dit el que pensem d'aquesta decisió vostra tan poc assenyada, ens preguntem si el que voleu precisament no és això: afeblir el nostre teixit cultural per frenar el nostre desenvolupament com a poble lliure i crescut en valors humanistes i afeblir així el nostre esperit crític.

Però us avisem que no deixarem que mori el nostre esperit crític, el mateix des del qual ara us estem dient alt i clar que us equivoqueu.

 

 

Acte:
Dijous 18 d’octubre* a les 13 hores al Pati de la CASA ELIZALDE (València 302, entre Pau Claris i Roger de Llúria).