#Sahel2012

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Desenvolupament - Cooperació

Un milió d'infants amb problemes greus de desnutrició i més d'un milió i mig de dones en situació límit 

Intermón Oxfam ens ha apropat una mica més a la zona del Sahel. Ho ha fet a través de la taula rodona "veus del Sahel" amb convidats d'excepció, el 6 de juny al Palau Robert. Omer Kaboré, Sokhna Mariem Baro i Mahamat Seid Kidigodi, directors d'Intermón Oxfam a Burkina Faso, Txad i Mauritània respectivament, i moderant la taula el periodista Bru Rovira. 

"La sequera és inevitable. La fam no" o "la sequera és un fenomen natural, la fam és un fenomen humà". Contundents en les seves posicions, els tres convidats excepcionals van situar la crisi humanitaria del Sahel des d'una perspectiva critica però molt humana. La situació és molt complicada i preocupant, i les dades com sempre, esgarrifoses: més de 18 milions de persones estan afectades per la sequera, i un tercera part amb un poder adquisitiu molt limitat. Un milió d'infants amb problemes greus de desnutrició i més d'un milió i mig de dones en situació límit. A més del contexte climàtic, s'ha de sumar els conflictes armats de la zona, 320.0000 persones desplaçades. S'ha creat per tant una situació de pobresa estructural. 

La sequera és un fenomen repetit en la zona del Sahel, cada 10 anys es produïa una situació d'emergencia però actualment els períodes es van retallant i ara, aquest fenomen és produeix cada tres anys. Ens expliquen que manquen plans d'alerta temprana, i que els governants no tenen plans agrícoles. La manca d'interes dels governs de la zona accentuà i perpetua la vulnerabiltat de la població. 

Intermon Oxfam i altres organitzacions com Acció contra la fam i Metges sense fronteres estan avisant des de fa mesos, han advertit a la comunitat internacional de la crisi humanitaria i com aquesta es veurà agreugada en les properes setmanes. 

Francesc Mateu, director de Catalunya d'Intermón Oxfam va recordar i  vaanimar a participar a fer soroll - sobretot el 7 de juny-   a traves del twitter, en la campanya: Un hashtag pel Sahel. #Sahel2012