Canadà: Campanya de suport a la periodista mexicana Karla Berenice García

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Llibertat d'Expressió

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i altres xarxes de periodistes difonen un comunicat

Karla Berenice García Ramírez és una periodista mexicana de 38 anys que va realitzar en aquest país un treball compromès revelant com a reportera tota mena de corrupció, com el desviament de fons federals, l'abús de poder, tràfic d'influències i abús de confiança en el si del Consejo Nacional para la Cultura y las Artes (CONACULTA)  de Mèxic. Les amenaces es van incrementar després de la publicació aquest octubre passat a Vancouver del seu llibre "El talent dels Xerraires", que  narra els casos de corrupció en els organismes culturals de Mèxic, de manera que tornar-hi seria perillós.

La periodista va ser objecte d'amenaces i intimidació constants des del 2003, i d' amenaces de mort el 2008, cap a ella i la seva família. Tot i la denúncia pública, la violència psicològica laboral i institucional (definida per la Llei general d'Accés de les Dones a una Vida Lliure de Violència) romanen impunes.

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i altres xarxes de periodistes manifesten en un comunicat que els fets violents comesos contra Karla Berenice García Ramírez són una violació a la llibertat d'expressió. En el seu cas s'hi suma per acció o omissió la responsabilitat de l'Estat Mexicà en no garantir mesures de seguretat per a la periodista i la seva família .

García Ramírez va arribar al Canadà el 2008, la seva sol·licitud de refugi va ser rebutjada el 2010, tot i això, la condició d'inseguretat que es viu a Mèxic per exercir el periodisme l'han obligat a romandre en aquest país amb la seva família. Cal destacar que, organitzacions internacionals han assenyalat a Mèxic com el país més perillós per exercir el periodisme a Amèrica i el segon al món.

La periodista tem per la seguretat del seu treball i per la seva vida i la de la seva família. La XIPVG expressa la seva solidaritat i suport,  en la seva tasca continuada per que es garanteixi el dret de les dones a una vida lliure de violència i la lliure expressió de les i els periodistes.