Argentina: "Polítiques en els mitjans" és el segon curt documental d'Artemisa Comunicació

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Agències

Aquest film de Sonia Santoro i Matilde Michanie s'ha estrenat aquest 14 de desembre al Centro Cultural Ricardo Rojas (Corrientes 2038), en el marc de l'Àrea Tecnologies del Gènere. Es pot visionar a la web de Artemisa  

Les realitzadores indaguen en aquesta oportunitat la cobertura que realitzen els mitjans de comunicació de les dones polítiques i obtenen diverses conclusions. Dones amb poder polític com Cristina Fernández, Dilma Rouseff o Angela Merkel són desqualificades en els mitjans. Les titllen de superbes, aspres, fofes. No els reconeixen autonomia en l'exercici del lideratge. Banalitzen les seves actituds tractant qüestions de vestimenta o maquillatge. Com a fonts de consulta les encasellen en temes determinats.

Després de la projecció del vídeo han anlaitzat aquests conclusions  les periodistes Mercedes López San Miguel (Pàgina 12) i Natasha Niebieskikwiat (Clarín), les polítiques Maria Elena Naddeo (FPP) i Maria Luisa Storani (UCR) i l'experta Monique Altschuler ( Fundación Mujeres en Igualdad).

Al film periodistes, polítiques i expertes en gènere obren el debat: Quina importància té el lífting, el botox, la cirurgia plàstica?, pregunta la historiadora Dora Barrancos. "Encara hi ha una tendència a tractar les dones polititzades i molt expressades en la vida pública gairebé com celebritis", respon. "La figura del doble comandament és una figura de desqualificació de gènere claríssima. Implica que una dona sola no pot ", assegura la periodista de Canal 7 Sandra Russo. La conductora de ràdio Continental Maria 0'Donell dissenteix: "És una mica frívol i superficial de vegades el tipus de discussió que des del poder es dóna respecte de la misogínia o el masclisme en els mitjans". "Les dones han d'estar gairebé com rendint comptes de perquè en lloc d'estar a casa estan disputant un càrrec en la política", assegura la legisladora nacional Margarida Stolvizer, sobre el seu vincle amb la premsa. L'ex candidata a vicepresidenta Norma Morandini diu: "Hem guanyat drets, però la dona aquesta esclavitzada a la seva imatge, sembla ser que encara segueix sent més important ser mirada de ser respectada". "En general hi ha més dones periodistes, però no estan en el poder, segueixen decidint els homes", afirma l'editora de Clarín Natasha Niebieskikwiat sobre una altra dels deutes pendents de la lluita per la igualtat de tracte i oportunitats.

Les periodistes, expertes i polítiques que participen del vídeo Polítiques en els mitjans són: Maria O'Donnell, periodista de Ràdio Continental i presentadora de 'La volta'; Sandra Russo, periodista i escriptora, va publicar "La presidenta, història d'una vida"; Natasha Niebieskikwiat, periodista de Clarín, va publicar "Dones polítiques i argentines: entrevistes a 23 dones del poder "; Mori Ponsowy, escriptora, va publicar" Dones polítiques i argentines: entrevistes a 23 dones del poder "; Mercedes López San Miguel, periodista de Pàgina 12; Marta Vasallo, periodista feminista; Dora Barrancos, sociòloga i historiadora; Myriam Pelaz, coordinadora del Observatorio de la Discriminació en Ràdio i TV ; Juliana Di Tullio, diputada nacional porl el Frente para la Victòria; Maria Elena Naddeo, legisladora de la Ciutat de Buenos Aires pel Frente Progresista y Popular; Norma Morandini, senadora nacional i excandidata a vicepresidenta por el Frente Amplio Progresista; Margarita Stolbizer , diputada nacional i presidenta del Partit GEN. Ex candidata a governadora de la província de Buenos Aires por el Frente Amplio Progressista.

El film proposa a més pautes per millorar les cobertures periodístiques que no estan acompanyant el progrés de la dona en el món. (Directius / es de mitjans donen compte del tractament de les dones en els mitjans informatius en el documental La dona mediatitzada, de les mateixes realitzadores http://www.artemisanoticias.com.ar/site/mujer_mediatizada.asp)

Aquest projecte està finançat per l'Associació Mundial per a la Comunicació Cristiana (WACC), un organisme ecumènic especialitzat en comunicació.