Text del Manifest: "No tot el que és legal és just: NO ALS BLOCS ELECTORALS. Una anomalia a Europa"

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Convocatòries-Comunicats - Comunicats

 

No tot el que és legal és just:
NO ALS BLOCS ELECTORALS
Una anomalia a Europa Ha arribat l’hora de distingir entre legalitat i justícia: els blocs electorals cronometrats i pautats són una imposició antidemocràtica i vulneren el dret dels ciutadans a la llibertat d’informació.L’any 1985 alguns partits polítics van aconseguir que la Junta Electoral Central, amb una estranya interpretació, equiparés els espais gratuïts de propaganda política a la informació electoral dels serveis informatius de les cadenes públiques de ràdio i televisió. Des d’aleshores, Espanya i Catalunya arrosseguen aquesta anomalia, única a Europa, que impedeix a la professió periodística realitzar en llibertat i amb criteris professionals el seu treball. Un treball que se sotmet a una vigilància d'excepció durant els 15 dies de la campanya, mentre que durant la resta de l’any la informació política que realitzen els mateixos professionals es fa amb criteris periodístics i rep els qualificatius -per part dels organismes de control- de plural, independent i rigorosa.El Col·legi de Periodistes, que des del 2003 ha donat suport a les protestes dels professionals contra la imposició d'aquests blocs, ha tornat a portar al Tribunal Suprem la suspensió de la llibertat d’informació que suposa la imposició d’un temps i un ordre d’aparició dels partits polítics durant les campanyes electorals, no en funció de la importància del que fan, sinó de la representació obtinguda en les eleccions anteriors. Això és una clara vulneració de les llibertats fonamentals. L’últim i més greu intent, ha estat el de la majoria de membres del Consell d’Administració de RTVE, que es van atorgar l’accés al sistema informàtic dels serveis informatius, en temps real, al treball dels periodistes.La imposició dels blocs electorals no és només un problema entre periodistes i polítics. És un conflicte que afecta la columna vertebral del sistema democràtic i el dret a la informació.

El Col·legi demana a les direccions dels mitjans públics que no acatin la imposició dels blocs, i dóna suport i empara a les mobilitzacions i protestes dels professionals per a denunciar i oposar-se, un cop més, a aquesta mesura injusta i antidemocràtica.

El Col·legi fa una crida als professionals a avançar en les protestes que s’han fet fins ara i als ciutadans a donar suport a un dels pilars bàsics del sistema democràtic: la llibertat d’informació. 

Sense llibertat d’informació no hi ha democràcia