Premis AMECO "Prensa-Mujer" 2011 a Rosa Maria Calaf, Montserrat Domínguez i l'Agència catalana de notícies La Independent

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic

Comunicació - TICS - Publicitat - Mitjans

Redacció Ameco Press

Premis AMECO "Prensa-Mujer"  2011 a la tasca informativa a favor de l'equilibri de gènere i les bones pràctiques professionals per a la igualtat

El van rebre ahir al Col · legi de Periodistes de Catalunya, Rosa Maria Calaf, Montserrat Domínguez i l'Agència catalana de notícies La Independent

premis4 

Barcelona,08 set. 11. AmecoPress .- Poques són les vegades que es reconeix la tasca de les dones professionals de la comunicació. Aquest no és el cas dels premis AMECO, constituïts per premiar i destacar periodistes i entitats que afavoreixen l'equilibri informatiu i les bones pràctiques periodístiques des de la perspectiva de gènere.premis1

En un saló ple de públic i amb la presència i participació de Teresa Blat, Directora de l' Instituto de la Mujer, Montserrat Gatell, presidenta de l'Institut Català de les Dones, Francina Vila, Regidora de Dones i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon Besa, Vicedegà del Col · legi de Periodistes de Catalunya i presidint i coordinant l'acte, Cristina P. Fraga, presidenta de AMECO, es va dur a terme a Barcelona, el lliurament dels Premis AMECO "Prensa - Mujer 2011", que van recaure en les periodistes Rosa Maria Calaf, Montserrat Domínguez i l'Agència Catalana d'Informació de gènere, La Independent.Cristina P. Fraga, Presidenta de l'Associació de Dones de la Comunicació (AMECO), va iniciar l'acte, fent història d'aquests premis que s'atorguen des de 1998, éssent Carmen Sarmiento la primera a rebre'l i fent un recordatori a les anteriors persones i entitats premiades. Va agrair la seva participació a les persones assistents i representants de les institucions i molt especialment a la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores, per la seva ajuda inestimable que va fer possible la posada en escena d'aquests premis.

La directora de l'Instituto de la Mujer, Teresa Blat, va mostrar gran satisfacció per l'elecció de les premiades, per considerar que eren persones que formaven part de la seva quotidianitat. També va destacar la dilatada i encertada tasca de AMECO, per rescatar, visiibilizar i transmetre una imatge real de les dones i de la informació en general i "això és estimulant, ja que es verifiquen els resultats al llarg del temps" digué. Així mateix va manifestar la seva admiració pel seu ferm compromís i perseverança en el canvi de mentalitats i estereotips. Per acabar llança la proposta de treballar en xarxes en una mateixa direcció, la de la igualtat.


Montserrat Gatell, presidenta de l'ICD, va advocar per la necessitat de l'existència d'una representació equilibrada de les dones en els llocs de responsabilitat dels mitjans de comunicació i va manifestar que des de les diferents administracions s'ha de donar suport a iniciatives com "La Independent" implementant recursos suficients per mantenir-se en el temps, ja que s'observa en el tractament informatiu una escassa presència de protagonisme de les dones. Va informar que la seva institució estava elaborant una guia per incloure la perspectiva de gènere en les notícies.

 

premis2

 

Ramón Besa, Vicedegà del Col · legi de Periodistes de Catalunya, va posar de manifest l'encert dels premis i la idoneïtat de les persones i entitats que els rebien. De Calaf, va subratllar la seva gosadia i oportunitat d'acostar-se a la notícia, evitant fer periodisme de "saló". De Montserrat Domínguez destacà la proximitat i habilitat per portar temes espinosos i polèmics sense estridència. També va agrair a La Independent la seva difícil tasca en la creació i manteniment, com a primera proposta catalana d'agència de gènere. Així mateix, va manifestar que el Col.legi està obert a totes les iniciatives informatives per a la igualtat.


Francina Vila, regidora de Dones i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona va manifestar que des d'aquesta institució recolzen les iniciatives encaminades a fomentar la igualtat de gènere.

Les premiades

Totes van agrair molt efusivament la concessió d'aquest premi.


premis4

Rosa Maria Calaf parafrasejant Woody Allen va dir "No sé perquè m'han donat aquest premi però m'agrada". Va posar de manifest la seva intenció, tot i estar jubilada, de seguir al peu del canó, sense fer un pas enrere. Ser la primera corresponsal de TVE a molts països llunyans, li va permetre acostar-se a realitats desconegudes i li va obrir el camp de mira de la informació. També va dir que el periodisme és la garantia i el pilar de drets i llibertats.

Domínguez, va destacar que en els moments de crisi, com el que estem vivint es necessita, com a professional de la informació, una resistència major, no deixar-se portar per la corrent del desànim col.lectiu, que paralitza voluntats. Considera que és necessari donar una informació honesta i plural i no retrocedir en cap dret i avanç aconseguit.


Finalment, per La Independent, van intervenir la seva directora, Teresa Carreras i la Sotsdirectora i fundadora, Tona Gusi. Van posar de manifest la necessitat, les dificultats i esforços de posar en marxa un projecte d'aquestes característiques i van llançar la petició de suport econòmic, necessari per a la seva continuïtat.


 

 

Enllaç a la Galeria de fotos d'Amada Santos.

Enllaç a la Galeria de fotos d'Esther Molas.

Enllaç a la Galeria de fotos de María PB.